Gumifa, gumi aszfalt – Új életre kelnek a használt gépjármű abroncsok

aszfalt gumibol 01Nyugodj meg a monitor előtt, gumifákat még nem telepítenek a motorosok biztonsága érdekében, de a hagyományos aszfaltot felváltó, gumi alapú útburkolat már nem csak utópia. Nemsokára a lábad, illetve a kerekeid alatt érezheted.

 

A gumifa és az ingyen benzin még mindig csak a motorosok jókívánságaiban létezik, de egy forradalmi újításnak köszönhetően a használtgumiból épült borzalmas hegyek eltűnhetnek, és újrahasznosított formában, egy merőben új dimenziót nyithatnak meg a közúti burkolatok világában.

Az újdonság amellett, hogy anyagában különbözik a szokásos aszfalttól, még egy hasznos tulajdonággal bír. Eső esetén saját magát javítja úgy, hogy a keletkezett sérüléseket önmaga anyagával tömíti ki. Egészen pontosan az anyagában található ragasztónak köszönhetően tűnnek el a rések, mely a vízzel érintkezve kálcium szilikátot termel, ami kitölti azokat.

HIRDETÉS (x)

Amellett, hogy „öngyógyuló”, a tapadásra is roppant jó hatással van, így hidegben és esőben is jóval biztonságosabban közlekedhetünk majd rajta.

A gumiburkolat kifejlesztője egy mexikói srác, Israel Antonio Briseño Carmona egyetemi hallgató, aki találmányáért Dyson díjat is kapott, melyet fiatal újítók között osztanak ki. A gumiburkolat hivatalosan is bejegyzett találmány lett, és szép lassan egyre több helyen alkalmazzák.

Kíváncsian várjuk, hogy hazánkban melyik útszakaszon vetik be először ezt a technikát, mellyel párhuzamosan a gumiabrocs hegyek helyén akár szép parkokat is létrehozhatnak a tájépítészek.

Forrás: www.springwise.com

Nyomtatás E-mail

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Kedvelj bennünket

Motoros filmadatbázis

Blogok

A héten nem készült kép, mert ahelyett, hogy gyógyulnánk most épp az egész család egyszerre...
Bővebben...
Ha az időjárás ilyen kegyes marad, és szépen lassan kúszik fel a hőmérséklet, akkor 1-2...
Bővebben...

Rólunk

"A jó kislányok a mennybe mennek, a rosszak mindenhova"

A Csajokamotoron.hu magazin oldalain minden információt megtalálsz, ami a motoros nőket érdekli, amire szükségük lehet a motoros jogosítvány megszerzéséhez, vagy egy motoros túrához. 

Iratkozz fel a hírlevélre!