Vigyázat, Bambi az utakon!

oz veszely utAz erdő vadjai miatt, fokozottan ügyelniük kell a vezetőknek az utakon, ugyanis jelenleg az őzek párzási időszaka folyik, amikor óvatlanabbak, elhagyják megszokott útvonalaikat, tehát nagyobb a balesetveszély.

Július közepétől, körülbelül augusztus 20-ig vannak teljes izgalomban az állatok, mert az őzbak hajszolja a sutákat, s ilyenkor az állatok más nyomvonalon közlekednek, nem a szokásos helyeiken, szaknyelven „váltóikon”…

… ezek azok a csapások, amelyeken átvonulnak egy távolabb eső helyről a másikra. De ilyenkor, nem csak az erdőkben, hanem az autóutakon is sűrűbben lehet velük találkozni – mondta Kovács István János, az Országos Magyar Vadászkamara Heves megyei Területi Szervezetének titkára, a BOON-nak adott interjújában.

HIRDETÉS (x)

Hogy hova mennek az őzbakok? A suták otthonterületére. Férfiak… Ilyenkor megbolondulnak, tehát a motorosok és autósok legyenek óvatosabbak, mint szoktak!

De még ha csak a vonulással lenne a probléma… De nem! Az őzek párzási szokásai közé tartozik a kergetőzés – ha mindezt szántóföldek melletti utaknál, vagy az erdőkben futó autóutakon teszik, akkor megtörténhet a baj egyik pillanatról a másikra.

Sőt, azt is megfigyelték a szakemberek, hogy az állatok, az éjszaka során, nem menekülnek el a reflektor elől, hanem lebénulva bevárják a veszélyforrást okozó járművet, s megtörténik az ütközés.

MEGELŐZÉS! Ebben az időszakban tanácsos lassabban haladniuk a sofőröknek, illetve ha meglátnak az úttesten egy őzet, álljanak meg. Ha viszont már elkerülhetetlen az összeütközés, ne rántsák félre a kormányt, hanem a vészféket húzzák be.

A szakember szerint, a leggyakrabban akkor halálosak a balesetek, ha a vezetők megpróbálják elkerülni az ütközést azzal, hogy elrántják a kormányt. Motorosok esetében, nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a megfelelő védőfelszerelés és bukósisak életeket menthet…

Forrás: BOON – A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei hírportál
Fotó: youtube

Nyomtatás E-mail

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Kedvelj bennünket

Motoros filmadatbázis

Blogok

Pánikszerűen kezdtem el keresgélni a múlt heti képeimet, mikor eszembe jutott, hogy már megint lemaradok...
Bővebben...
Ömlik a médiából, hogy irány a márkakereskedés, bírja-e a vas az új nyálat. Megkérdeztem. Fölháborodtam. Ugyan...
Bővebben...

Rólunk

"A jó kislányok a mennybe mennek, a rosszak mindenhova"

A Csajokamotoron.hu magazin oldalain minden információt megtalálsz, ami a motoros nőket érdekli, amire szükségük lehet a motoros jogosítvány megszerzéséhez, vagy egy motoros túrához. 

Iratkozz fel a hírlevélre!