Zebra-terv - a rendőrség baleset-megelőzési kampányt hirdetett

rendorseg zebra tervAz ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottsága 2019. május 14-e és 19-e között Zebra-terv elnevezésű baleset-megelőzési kampányt hirdetett, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a közlekedés legvédtelenebb résztvevőire, a gyalogosok biztonságára.

Ezen időszak alatt Jász-Nagykun-Szolnok megyében is fokozott rendőri jelenlétre lehet számítani a közlekedésbiztonság szempontjából kiemelt kockázatú gyalogos-átkelőhelyeknél.

A rendőrség kéri, hogy a balesetek megelőzése érdekében a gyalogosok tartsák be az alább felsorolt szabályokat, amelyek a saját biztonságukat szolgálják.

HIRDETÉS (x)

Kérjük a gyalogosokat:

- A számukra kijelölt gyalogos-átkelőhelyen, fokozott óvatossággal és körültekintéssel haladjanak át!

- Minden esetben győződjenek meg arról, hogy az elsőbbséget megadják-e számukra, biztonságosan át tudnak-e menni az úton!

- Éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a sötét ruházat nehezen észlelhető. Lehetőség szerint, ilyenkor viseljenek élénk színű, jól látható ruhadarabokat, vagy tegyenek táskájukra láthatóságot elősegítő eszközöket!

- A gyalogosnak a járdán, ahol pedig járda nincs, a leállósávon, az útpadkán, vagy a kerékpárúton kell közlekednie! Ezek hiányában az úttesten közlekedhetnek.

- A gyalogos az úttestre akkor léphet, ha meggyőződött annak veszélytelenségéről. Olyan helyen, ahol a járművekkel szemben elsőbbsége nincs, mielőtt az úttestre lép, köteles meggyőződni arról, hogy áthaladásával a járműforgalmat nem zavarja.

Felhívjuk a járművezetők figyelmét:

- A gyalogosok a közlekedés legvédtelenebb résztvevői, ezért haladásuk során kellő körültekintéssel közelítsék meg a gyalogos-átkelőhelyeket!

- Kijelölt gyalogos-átkelőhelyen a járművekkel a gyalogosok részére elsőbbséget kell adni!

- Útkereszteződésnél a bekanyarodó járművel - kijelölt gyalogos-átkelőhely hiányában is - elsőbbséget kell adni a gyalogosnak!

- Azt a helyet, ahol a gyalogosnak elsőbbsége van, a jármű vezetőjének csak olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a vezetője az elsőbbségadási kötelezettségének eleget tudjon tenni!

- Ne rutinból közlekedjenek!

- Továbbá ne feledjék - életkoruknak megfelelően - a balesetmentes közlekedés szabályaira tanítani gyermekeiket!

… hogy mindenki hazaérjen!

Nyomtatás E-mail

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Kedvelj bennünket

Motoros filmadatbázis

Blogok

3 hét szabadság után ismét munkába álltam, álltunk. Kis drágaságom otthon marad ilyenkor egyedül, és...
Bővebben...
Az egyik nyilvános motoros csoportban felmerült annak a lehetősége, hogy a csapat moderátora egy KRESZ...
Bővebben...

Rólunk

"A jó kislányok a mennybe mennek, a rosszak mindenhova"

A Csajokamotoron.hu magazin oldalain minden információt megtalálsz, ami a motoros nőket érdekli, amire szükségük lehet a motoros jogosítvány megszerzéséhez, vagy egy motoros túrához. 

Iratkozz fel a hírlevélre!