Halálos motorbalesettel indult a hét Pest megyében

NaNa - . Motoros hírek

pest megyei baleset megelozesi bizottsag beszamolo 2019 15

Március 25-én, hétfőn tartotta évértékelő értekezletét a Pest megyei Balest-megelőzési Bizottság a Hungaroringen, ahol téma volt az a ceglédberceli motoros baleset is, ami reggel halálos áldozatot követelt.

Minden év beszámoló közgyűléssel kezdődik a PMBB (Pest megyei Balest-megelőzési Bizottság) számára. Ez a beszámoló idén kicsit eltolódott, így már a 2019-es év első negyedévének tapasztalatairól is esett néhány szó.

Mivel az országban baleseti szempontból Pest megye kiemelten veszélyeztetett, a PMBB folyamatosan nagy erőfeszítéseket tesz a statisztikák javításának érdekében. Állandó rendezvényeik elsősorban a gyerekeket és az idősebb korosztályt hivatottak informálni a szabályos közlekedésről, a KRESZ betartásának fontosságáról és nagyrészt őket célozzák a balesetmegelőzéssel kapcsolatos kampányaik is.

HIRDETÉS (x)

Kiemelt célcsoportjuk a gyalogosok és a kerékpárosok. Előbbiek a fokozott védtelenségük okán, utóbbiak azért, mert ez a csoport is gyakori részvevője a baleseteknek. Ahogy nő a megyében a kerékpár utak hossza, úgy ül egyre több ember kerékpárra úgy, hogy közben figyelmen kívül hagyják a kötelező felszereléseket és a KRESZT, amit vagy elfelejtenek ilyenkor alkalmazni, vagy még gyermekkorúak és nem is tudnak róluk.

pest megyei baleset megelozesi bizottsag beszamolo 2019 1A bizottság programjai között szerepel a Közlekedik a Család elnevezésű vetélkedő, ahol a családok több fordulón keresztül vetélkedhetnek egymással, és a legügyesebb család egy személyautót nyer. A Sulimoped akció 50 általános iskolásnak biztosít lehetőséget, hogy ingyenesen moped jogosítványt szerezzenek.

pest megyei baleset megelozesi bizottsag beszamolo 2019 2A motorosokat az Ingyenes Vezetéstechnikai tréningeken képzik már 2007 óta a pest megyei motoros rendőrök, akik mindig jeleskednek a hazai és nemzetközi szakmai versenyeken is. A tavalyi évhez hasonlóan a PMBB 2019-ben is két alkalommal szervez Ingyenes Vezetéstechnikai Tréninget motorosoknak. Az első tréning 50 fő részvételével áprilisban lesz megtartva, a második tréningre pedig a Csajok a motoron oldallal közös szervezésben előre láthatóan május 22-én (szerdán) a Hungaroringen kerül majd sor szintén 50 fő motoros nő részvételével.

pest megyei baleset megelozesi bizottsag beszamolo 2019 7


pest megyei baleset megelozesi bizottsag beszamolo 2019 3A fent említetteken kívül - a helyrajzi közelség miatt - az Országos Baleset-megelőzési bizottság programjaiban is tevékeny részt vállal a PMBB, gyakran segítenek a szervezésben, illetve biztosítják a helyszínt és a tárgyi és személyi feltételeket a rendezvények lebonyolításához.

A bizottság előző évi tevékenységének és programjainak részletezése és tapasztalatainak elemzése mellett a legérdekesebbek minden esetben azok a statisztikák, amik a bizottság munkájának eredményességét hivatottak mérni. A 2018-as statisztikák ezúttal nem adnak okot a felhőtlen ünneplésre.

HIRDETÉS (x)

Habár a megyében a személyi sérüléssel járó közlekedési balesetek száma 2018-ban csökkent az előző évhez képest, a halálos kimenetelű balesetek száma megnőtt. A halálos áldozatok között két 14 év alatti gyermek volt, legnagyobb arányban pedig a 25-64 éves korosztály volt érintett a halálos kimenetelű balesetekben.

pest megyei baleset megelozesi bizottsag beszamolo 2019 4Az ittas állapotban elkövetett halálos kimenetelű balesetek száma szintén csökkent 2018-ban Pest megyében, de ahhoz képest, hogy Magyarországon zéró tolerancia van alkoholfogyasztás szempontjából, ez a 134 eset is magasnak mondható. Elgondolkodtató az is, hogy azokon az ittas vezetőkön kívül, akikre a baleset következtében derült fény, vajon még hányan ülnek úgy a volán mögé nap mint nap, hogy előtte alkoholt fogyasztotak, és ezzel ártatlan embereket sodornak veszélybe.

pest megyei baleset megelozesi bizottsag beszamolo 2019 5A balesetet okozók között a nagy számok törvénye szerint első helyen állnak a személygépkocsik, őket a tehergépkocsik és a kerékpárosok követik a sorban. A motorkerékpárosok 77 esetben okoztak balesetet 2018-ban, míg a segédmotorkerékpárosok 56 esetben voltak hibásak.

pest megyei baleset megelozesi bizottsag beszamolo 2019 6Sajnálatos módon hétfő reggel, az értekezlet előtt nem sokkal érkezett a hír a Pest megyei Baleset-megelőzési bizottsághoz, hogy Ceglédbercelen halálos kimenetelű baleset történt, amelynek áldozata egy 49 éves férfi volt. A férfi segédmotorkerékpárral közlekedett a Rákóczi úton, ahol nem vette figyelembe a STOP táblát és nem adta meg az elsőbbséget a balról érkező személyautónak. A férfit csaknem egy órán keresztül próbálták a mentők megmenteni, de sajnos a helyszínen életét vesztette.

pest megyei baleset megelozesi bizottsag beszamolo 2019 12pest megyei baleset megelozesi bizottsag beszamolo 2019 12pest megyei baleset megelozesi bizottsag beszamolo 2019 12pest megyei baleset megelozesi bizottsag beszamolo 2019 12pest megyei baleset megelozesi bizottsag beszamolo 2019 12

Nyomtatás

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS