Motorosok, ezekre figyeljetek 2019-ben!

motorcycle 20192019-ben sok változásra számíthatunk az élet minden területén. Az évtized utolsó évében csökken a regisztrációs adó, elindul a jármű szolgáltatási platform rendszere, illetve az autópályák és matricák tekintetében is módosításokra számíthatunk. Nézzük részletesen!

A regisztrációs adó csökkentését tavaly nyáron fogadták el, mely szerint a 80 köbcenti alatti motorkerékpároknál 20 ezer forint helyett 15 ezer forint, míg 81-125 köbcenti között 95 ezer forint helyett 50 ezer forint lesz az adó.

A 125- és 500 köbcentis gépek esetében pedig, 85 ezer forintos regisztrációs adóval kell számolni. Az elektromos-, valamint hibrid motoroknál nulla lesz az adó.

HIRDETÉS (x)

A fent említett jármű szolgáltatási platformról 2018 év végén írtunk, mely rendszerrel megkönnyítik a motorkerékpárok, illetve az autók adataihoz való hozzáférést – az ügyfélkapu-rendszeren keresztül, csak be kell gépelni az adott gépjármű rendszámát, s máris záporoznak róla az adatok.

A közlekedést illetően, szintén sok változás lép életbe: a fizetős autópálya szakaszok hossza 1356 kilométerről közel 1380 kilométerre nőtt. A 2019-től díjkötelessé vált szakaszok listáját itt találod.

Az éves országos-, illetve megyei matricák természetesen 2018. december 31-ig voltak érvényesek. A 10 napos matricák ára tavaly októbertől változott meg.

A táblázat szerint a D1M/motorkerékpár országos heti (10 napos) matrica ára 1470 forint, míg az országos havi 2500 forint. A D1/motorkerékpár/ legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű, max. 7 személy szállítására alkalmas személygépkocsi és annak pótkocsija országos heti matrica ára 3500 forint, az országos havi 4780 forint, az országos éves 42 980 forint, a megyei éves pedig 5000 forint.

Ha már „okos világban” élünk, a megyei- vagy országos matricákat az egyik legnépszerűbb okostelefonos navigációs alkalmazáshoz, a Waze-hez hozzá lehet adni a „Navigáció/Matricák/HOV engedélyek” menüpontban, így az útvonalat az alapján tervezi meg a rendszer, hogy hova van érvényes autópálya matricánk. 

Az üzemanyagárak tekintetében, nem lehet pontosat jósolni, hiszen nagyon sok a befolyásoló tényező.

A fent felsorolt változások mind januártól lépnek életbe, kivéve a 2018 októberétől érvényes matricaárak.

Forrás: napi.hu, index.hu, nemzetiutdij.hu
Fotó: Airvest UK

Nyomtatás E-mail

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Kedvelj bennünket

Motoros filmadatbázis

Blogok

Mióta karanténban vagyunk, olyan terülj-terülj asztalkám van nálunk, mint ide Lacháza. Hétvégén pl. egyik nap...
Bővebben...
Helyzetre való tekintettel egyre több időt tartózkodók otthon. Ennek egyik előnye, hogy kiülhetek az erkélyre...
Bővebben...

Rólunk

"A jó kislányok a mennybe mennek, a rosszak mindenhova"

A Csajokamotoron.hu magazin oldalain minden információt megtalálsz, ami a motoros nőket érdekli, amire szükségük lehet a motoros jogosítvány megszerzéséhez, vagy egy motoros túrához. 

Iratkozz fel a hírlevélre!