A téli- vagy a nyári időzónában motorozhatsz többet?

motorozas oraatallitas alvas 2019Hmm-hmm, gondolkodjunk! Újra óraátállítás. Viszont, egy EU-s rendelet miatt, hamarosan döntenünk kell arról, a téli- vagy a nyári időszámítást választjuk-e. Gondolom, most azon merengsz, motorozás szempontjából, melyikkel járnál jobban...

... ez sok mindentől függ, hiszen azon túl, hogy az a jó, ha tovább van világos az esti órákban, a fáradtsággal is számolni kell. De nézzük meg a lehetőségeket, melyik választás lenne a jobb és miért!

A Magyar Alvás Szövetség kiadott egy közleményt a témával kapcsolatban, s szerintük, pozitív kezdeményezés alvás-egészségügyi szempontból, hogy megszüntetik az évi kétszeri óraátállítást.

HIRDETÉS (x)

Az Európai Bizottság első javaslata szerint, 2019-ben állították volna át utoljára az órákat az Európai Unió tagállamaiban. Minden országban, konzultációt szeretnének, hogy az emberek döntsék el, mi lenne a legjobb nekik, valamint a helyi gazdaságnak.

Az új tervek szerint, 2021-ben törölnék el véglegesen az óraátállítást. Egy javaslat kiszivárgott a napokban, mely szerint a nyári időszámítást választó országokban 2021. március 27-én, a téli mellett voksolóknak pedig, 2021. október 31-én kellene utoljára órát állítani.

De, hogy a politikai részén túl vagyunk, térjünk vissza a Magyar Alvás Szövetségre, s az általuk kiadott közleményre!

Az alvás és az ébrenlét ritmusa évezredek alatt alakult ki az emberi szervezetben – ez az ún. cirkadián ritmus. Amikor minden ősszel és tavasszal megzavarják mesterségesen ezt a ritmust, az fáziseltolódást okoz mindenkinél.

Persze, a szervezet automatikusan alkalmazkodik a változáshoz, de ez idő alatt, rosszabb lehet a teljesítmény, a közérzet, a koncentráló- és a toleranciaképesség csökkenhet, elalvási- és alvási nehézségek léphetnek fel.

motorozas oraatallitas alvas 2019 1

És hogy szerintük melyiket kellene választani élettani szempontból? Nos, a téli időzónát! Miért?

„A nyári időszámítás bevezetése, az eredeti és csillagászati szempontokon is alapuló téli helyett, azt jelentené, hogy a korai kelést télen, sötétben is erőltető időszámítás lépne érvénybe, mely szerint decemberben az első iskolai tanórák vagy munkaórák idején még teljes sötétség uralkodna kint, és a pirkadat legtöbbünket a munkahelyünkön érne.”

Tehát, azt hiszem, levonhatjuk a konzekvenciát, hogy a szakértők szerint, maradjunk a csillagászati szempontból megfelelő, téli időszámításnál.

Forrás: hvg.hu
Fotó: GoodFon ,sandipoint.com

Te melyiket választanád – a téli- vagy a nyári időszámítást?

Nyomtatás E-mail

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Kedvelj bennünket

Motoros filmadatbázis

Blogok

Mióta karanténban vagyunk, olyan terülj-terülj asztalkám van nálunk, mint ide Lacháza. Hétvégén pl. egyik nap...
Bővebben...
Helyzetre való tekintettel egyre több időt tartózkodók otthon. Ennek egyik előnye, hogy kiülhetek az erkélyre...
Bővebben...

Rólunk

"A jó kislányok a mennybe mennek, a rosszak mindenhova"

A Csajokamotoron.hu magazin oldalain minden információt megtalálsz, ami a motoros nőket érdekli, amire szükségük lehet a motoros jogosítvány megszerzéséhez, vagy egy motoros túrához. 

Iratkozz fel a hírlevélre!