Mától új üzemanyag-jelölő címkék a benzinkutakon

benzinkut jelolo matrica valtozas 2018Október 12-től, minden EU-s tagországban, Európai uniós irányelv írja elő, az egységes üzemanyag-jelölő címkék bevezetését, de a magyaroknak jó hír, hogy megmaradnak a benzinkutakon az üzemanyagok megszokott helyi jelölései.

Az MTI információi szerint, az uniós irányelv alapján elkészített címkék, egységes méretűek és formátumúak - így segítve a tájékozódást a benzinkutakon az Európai Unió összes tagországában.

Mindemellett, kötelező lesz a címkék alkalmazása, a 2018. október 12. után forgalomba hozott vagy nyilvántartásba vett új járműveknél - a jelölés az üzemanyag-tanksapka közvetlen közelében lesz található.

HIRDETÉS (x)

A címke egyszerű vizuális eszköz, amely segítséget nyújt az autósoknak, hogy helyesen válasszák ki az üzemanyagot a járművükbe. A fogyasztó, a járművön található címkét össze tudja majd vetni a töltőállomás kútoszlopainak és töltőpisztolyainak jelölésével.

A részletek szabályozása nemzeti hatáskörbe tartozik, a magyar jogszabály a napokban jelenik meg - közölte Grád Ottó Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) főtitkára csütörtökön az MTI-nek.

A MÁSZ főtitkára többek között azt is hangsúlyozta: vannak olyan, elsősorban nemzetközi láncokhoz tartozó benzinkutak, ahol már megkezdték a jelölések kihelyezését, a szövetséghez tartozó többi társaságnál, illetve töltőállomáson ez folyamatosan történik majd, és rövid időn belül mindenhol kint lesznek a címkék.

Mit jelentenek a jelölések?

A benzint a kör, a gázolajat a négyzet, az üzemanyag gázokat pedig a rombusz formájú matrica jelöli. A Magyarországon kapható benzinfajtáknál egységesen az E5 jelölést alkalmazzák. Az E az etanol rövidítése, az E5 pedig azt jelzi, hogy az üzemanyag legfeljebb 5 százalék etanolt tartalmaz, az országban jelenleg csak ilyen benzin típusú üzemanyagot forgalmaznak.

A dízelt a B7 matrica jelöli. A szakértő szerint Magyarországon ez eleinte okozhat félreértéseket, de a megszokott jelölések segíteni fognak a tájékozódásban. A B betűs jelölés a bio-komponens tartalomra utal.

Ezek az új jelölések, hogy el ne tévedj:

E5 : benzin, amelynek alkoholtartalma 5% etanol,
E10 : benzin 10%-os etanolos alkohollal,
E85 : 85%-os alkoholtartalmú etanol,
B7 : dízel, amelynek biodízeltartalma 7%
B10 : dízel, amelynek biodízeltartalma 10%
XTL : teljesen szintetikus dízelolaj, amely nem a nyersolaj finomításából származik
CNG : metán autókhoz
H2: hidrogén
PB-gáz: PB-gáz
LNG: folyékony metán

Az egységes európai üzemanyag-jelölő címkék plusz információt jelentenek, amelyek minden európai uniós országban egyértelműek - emelte ki Grád Ottó.
Az EGT-országokban, Izlandon, Liechtensteinben és Norvégiában, valamint Macedóniában, Szerbiában, Svájcban és Törökországban szintén alkalmazzák a jelöléseket.

Az Egyesült Királyság maga dönt arról, hogy az EU szabályait hogyan alkalmazza a Brexit után, de a gyártósorokon az új járművekre felhelyezik a címkéket, tehát az Egyesült Királyság piacára belépő járművek is rendelkezni fognak a címkékkel. Ezért feltételezhető, hogy az Egyesült Királyságban is minden töltőállomás használja majd a címkéket.

Amennyiben több információt szeretnél, az alábbi linken található uniós kiadványban mindent megtalálsz!

Forrás: MTI, hvg.hu
Fotó: petroleum.hu

Nyomtatás E-mail

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Kedvelj bennünket

Motoros filmadatbázis

Blogok

Sokat agyaltam, megírjam-e ezt a bejegyzést. Tulajdonképpen semmi értelme, puszta nyivákolásnak hat. Gáz Szóval van ez...
Bővebben...
Júniusban voltam barátnőmmel az Onroados 48 órás tájékozodási túrán. Én kis naiv azt hittem, hogy...
Bővebben...

Rólunk

"A jó kislányok a mennybe mennek, a rosszak mindenhova"

A Csajokamotoron.hu magazin oldalain minden információt megtalálsz, ami a motoros nőket érdekli, amire szükségük lehet a motoros jogosítvány megszerzéséhez, vagy egy motoros túrához. 

Iratkozz fel a hírlevélre!