Robotikához fűződő koncepciók a Hondától

Tartalomjegyzék

Honda Robotics Concept 1A 2018-as CES elektronikai szakkiállításon mutatta be 3E Robotics Concept névre keresztelt tanulmánycsomagját a Honda.

A 3E rövidítés az angol empower (képessé tesz), experience (élmény) és empathy (empátia) szavakat takarja, egyúttal arra utal, hogy a Honda megérti az emberek igényeit és boldogabb életet kíván biztosítani számukra.

A robotikához fűződő koncepciók a Honda által elképzelt jövőt demonstrálják, amelyben robotok és mesterséges intelligenciára épülő eszközök segítik az embereket a legkülönfélébb helyzetekben (pl. katasztrófaelhárítás, ápolás). Működésük során ezek a gépek figyelik az emberek viselkedését, és folyamatosan tanulnak tőlük, hogy még hatékonyabban segíthessenek, valamint empatikusabbá váljanak.

HIRDETÉS (x)

A Honda 3E Robotics Concepthez kapcsolódó projekt azon főbb fejlesztései területeket érinti, amelyekre a 2018-as CES-en fókuszálni kíván a márka, tehát a robotikát, a mobilitást és az energiagazdálkodást. Ezeken a területeken hasonló gondolkodású partnereket bevonva végzi kutatási és fejlesztési tevékenységét a Honda, afféle „nyitott innovációként” tekintve a projektekre. Az elképzelés fontos eleme, hogy a különféle eszközök nem függetlenül, hanem rendszerbe kapcsolva, közösen végeznék a feladatokat, jelentősen kibővítve ezáltal az emberi életben rejlő lehetőségeket.

A 2018-as CES egyik legkülönlegesebb újdonsága a Mobile Power Pack World rendszer, ami egy cserélhető és újratölthető akkumulátorcsomagot, valamint egy energiaátviteli egységet foglal magában és a megújuló forrásból származó energia tárolására, valamint hatékony elosztására szolgál. Képességeiből fakadóan elektromos autók töltésére éppúgy alkalmas, mint háztartások energiaellátására, ebből fakadóan javíthatja az életkörülményeket, különösképpen azokban a régiókban, ahol az áramellátás akadozik.

– A Honda nem úgy tekint a robotikára, mint valamire, ami összeférhetetlen az emberiséggel, sokkal inkább lehetőséget látunk benne, hogy még jobb és teljesebb életet élhessünk – osztotta meg gondolatait Yoshiyuki Matsumoto, a Honda R&D Co., Ltd. elnök-vezérigazgatója. – Beléptünk abba az érába, amikor a robotikához fűződő fejlesztések egyre inkább előtérbe kerülnek és a hétköznapjaink részévé válnak, kibővítve az emberek lehetőségeit – tartotta fontosnak még kiemelni.

 


Honda Robotics Concept 23E - Empower (képessé tesz)

Az „Empower” kifejezés a Honda azon koncepciójára utal, mely szerint az emberek és a robotok együtt élhetnek és kihasználhatják egymás erősségeit. Ezt az ötletet az önálló közlekedésre alkalmas, mesterséges intelligenciát kamatoztató, 3E-D18 névre keresztelt terepjárművel szemléltette a japán vállalat, bemutatva például, hogy az eszköz milyen munkák elvégzésében nyújthat támogatást a tulajdonosoknak.

A Honda R&D Americas által fejlesztett szerkezetet elektromos hajtáslánc mozgatja, s megannyi olyan kiegészítővel szerelhető fel, ami hatékonyabbá és/vagy biztonságosabbá teszi a munkavégzést. Magánszemélyeknek és közületeknek egyaránt nagy hasznára lehet, beleértve a katasztrófaelhárítókat, a tűzoltókat, valamint az építőipari és mezőgazdasági cégeket. A 3E-D18 kiválthatja a veszélyes környezetben dolgozókat, megszabadíthat az időrabló házimunkáktól és egyéb terheket is levehet vállunkról.

HIRDETÉS (x)

A gép egy speciális, a Honda által fejlesztett ATV-platformra épült, amit immáron harminc éve fejlesztenek folyamatosan, hogy a legnehezebben megközelíthető célpontokat is gond nélkül elérje. Összkerekes hajtásláncának, valamint agresszív megjelenésű, tömör abroncsainak köszönhetően szinte minden akadályt képes megmászni, és a tájékozódással sincs problémája, hiszen GPS- és szenzoralapú, autonóm vezérlőrendszer irányítja. További előnye, hogy kompakt méretéből fakadóan elképesztően könnyen manőverezhető és bármilyen környezethez igazodik.

Szintén a CES-en rántották le a leplet a 3E-B18-ról, ami egy bel- és kültéren egyaránt használható, emberi mozgást segítő roboteszköz. Tartozékokkal kiegészítve a 3E-B18 platform például önjáró poggyászszállítóként vagy babakocsiként teheti könnyebbé a hétköznapokat. Kis méretéből és fordulóköréből fakadóan szűk helyeken is elboldogul, elektromos magasságállítással ellátott ülése pedig – emelkedőn és lejtőn is – automatikusan tartja a talajhoz viszonyított távolságot. A 3E-B18 roppant vékony, így éppoly könnyen közlekedhet, mint egy gyalogos és tulajdonképpen bárhol használható.

Platformjának a Honda által fejlesztett Mobile Power Pack biztosít energiát, amelyhez – az autonóm működés és a sokoldalú használhatóság érdekében – további tartozékok kapcsolhatók.

 


Honda Robotics Concept 53E - Élmény

Az „Élmény” szó mögött megbúvó gondolatiság szerint az emberek és a robotok interakcióba lépnek egymással és közösen fejlődnek, ugyanakkor utóbbiak folyamatosan tanulnak tőlünk, így az idő múlásával egyre hatékonyabban segíthetik az emberiséget és a társadalmat. E filozófia jegyében látott napvilágot a 3E-C18 típuskóddal illetett, kisméretű, elektromos mobilplatform, ami például vállalkozók, művészek és egyéb társadalmi értéket teremtő személyek tevékenységét segítheti.

A MI-képes roboteszköz megfigyeli, hogy miként viselkednek az emberek, és autonóm berendezésként végzi feladatait. A „kiskocsi” jellegű innováció alapját egy kompakt autó padlólemeze adja, ezen alakítottak ki tárolórekeszeket, valamint ülőhelyet a tulajdonosnak, aki maga is vezetheti a járművet.

HIRDETÉS (x)

Ráadásként számtalan személyes és üzleti célt szolgáló kiegészítővel társítható a 3E-C18, például Honda Mobile Power Packkal is, így a töltéssel járó nehézségek sem okozhatnak gondot az üzemeltetőnek.

3E - Empátia

Az „Empátia” arra mutat rá, hogy a Honda roboteszközei képesek együttérezni a bajbajutottakkal, és segítségnyújtás közben empátiát mutatnak irányukba. Ezt bizonyítja a 3E-A18 is, hiszen lehetővé teszi, hogy a robotok kommunikáljanak, illetve együttműködjenek az emberekkel.

Fejlesztése során arra törekedtek a mérnökök, hogy simulékony legyen és valódi segítséget nyújtson a hétköznapok során, többek között olyan munkakörökben, ahol sok embert kell kiszolgálni (pl. reptereken vagy áruházakban). A 3E-A18 tanulmány figyeli beszélgetőpartnere gesztusait, valamint ruháit, kiegészítőit stb., és ezeket figyelembe véve határozza meg, hogy milyen információkkal szolgál kérdezőjének.

Miként arról a segítő állatok széles körű elterjedése is tanúskodik, nehéz helyzetekben társra vágynak az emberek. Éppen ezért a 3E-A18-at finom tapintású „bőr” borítja, ami arra inspirálja az embereket, hogy megérintsék, illetve megöleljék a robotot. Elfogadását segíti, hogy számtalan egyszerű, könnyen értelmezhető arckifejezést használ a társalgások közben és roppant barátságosan viselkedik.

Az 3E-A18 hajtott kereke minden irányba elfordítható, így szabadon mozoghat környezetében.


 

Honda Robotics Concept 4Mobile Power Pack World

A kisméretű járművek, valamint a digitális és háztartási eszközök működtetésére egyaránt alkalmas Mobile Power Pack World nem más, mint a Honda átfogó megoldása a megújuló energiák hatékony tárolására és elosztására. A megújuló energiaforrások nem mindig akkor állnak rendelkezésünkre, mikor éppen szükségünk lenne rájuk, a szélerőművek például éjjel, kis lakossági áramigény esetén is rendületlenül dolgoznak. Ezt a problémát hidalja át a Honda újdonsága, ami hatékony, szállítható formában tárolja a felgyülemlett energiát.

A Honda Mobile Power Pack egy különféle eszközökkel társítható, újratölthető akkumulátorcsomag, ami számtalan helyzetben használható. Kapacitása – változattól függően – legalább 1 kWh, és mivel több Power Pack is használható együttesen, elektromos motorkerékpárok, sőt kisebb autók működtetésére is alkalmas a rendszer. Szintén nagy előny, hogy a cserélhető akkumulátoroknak köszönhetően az elektromos autók tulajdonosait ezentúl nem köti a töltési idő – míg az egyik csomag tölt, a másik dolgozik.

HIRDETÉS (x)

Ha a Mobile Power Packhez csatlakoztatjuk a Honda Mobile Power Pack Charge & Supply – Portable Concept néven ismert, hordozható töltőt, illetve áramforrást, az eszköz rendkívül jó szolgálatot tehet mentési feladatok ellátása és vészhelyzetek során. A kiegészítő nemcsak tölti a Mobile Power Packet, hanem elektromos autók áramforrásként is hasznosítja. A kerekeken gördülő Honda Mobile Power Pack Charge & Supply – Portable Concept könnyedén hordozható, ugyanakkor víz- és porálló, tehát a szabadban is használható (pl. katasztrófaelhárításnál).

A 2018-as CES-en az elektronikus eszközök közös otthoni áramforrásaként használható Mobile Power Pack Charge & Supply – Expandable Concept tanulmányt is megtekinthette a nagyérdemű. A Mobile Power Pack kommunikál a többi eszközzel, egyszersmind adatokat küld számukra arról, hogy miként hasznosították az akkumulátorcsomagot a töltés során.

A több Honda Mobile Power Pack egyidejű töltésére szánt Honda Mobile Power Pack Exchanger Concept tárolóegységnek is kiváló. Köztéren elhelyezve például lehetőséget ad, hogy a kisméretű elektromos járművek tulajdonosai feltöltöttre cseréljék lemerült akkumulátoraikat, a közüzemi elektromos hálózathoz csatlakoztatva pedig képes stabilizálni a hálózatot kiemelkedően nagy áramigényél.  

Hogy a Mobile Power Pack miként kapcsolódik a mindennapi mobilitáshoz, a PCX Electric robogóval demonstrálta a Honda. Az elektromos kétkerekű energiaellátásáról Honda Mobile Power Pack gondoskodik, csak úgy, mint a Honda Pioneer 500 alapjaira épülő, nullemissziós Honda Mobile Power Pack 4W-Vehicle Concept terepjáróéról, amit szintén megcsodálhattak a CES látogatói. Utóbbiba két Honda Mobile Power Pack helyezhető és járatlan utakon is átütő vezetési élményt nyújt.

Honda Robotics Concept 3

Nyomtatás E-mail

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Kedvelj bennünket

Motoros filmadatbázis

Blogok

Érezted már, hogy döntened kell, de nem tudsz..... Meghallgatsz ilyenkor mindenkit, hátha segít a jó...
Bővebben...
Szerintem nincs mit hozzáfűzni a képhez. A tavasz már a kanyarban van. ​ Nálunk egyébként...
Bővebben...

Rólunk

"A jó kislányok a mennybe mennek, a rosszak mindenhova"

A Csajokamotoron.hu magazin oldalain minden információt megtalálsz, ami a motoros nőket érdekli, amire szükségük lehet a motoros jogosítvány megszerzéséhez, vagy egy motoros túrához. 

Iratkozz fel a hírlevélre!