Motordiagnosztika a zsebben

youmotorcycle.com - . Motoros hírek

harley motorscan 03Unod a csillagászati szervizóradíjakat? Szívesen szereled magad kedvenc Harley motorod, de a modern elektronikai rendszerek miatt elkerülhetetlen a számítógépes diagnosztika, hogy felleld a hibákat? A Motorscan az, ami megkönnyíti az életed.

Több mint 20 éve az autóiparban bevezették a gyártók az egységes OBD diagnosztikai csatlakozókat, melyeknek köszönhetően - megfelelő műszert birtokában - könnyedén kiolvashatók hibakódok, azok törölhetők, vagy épp élő adatok adhatnak tájékoztatást arról, mi zajlik az autók motorjaiban.

A motorkerékpár-iparban is egyre többen alkalmaznak szervizcsatlakozókat, így a folyamatosan fejlődő technika jól ellenőrizhető, javítható és annak beállításai módosíthatók. Mivel itt még nem került bevezetésre egységes csatlakozó, illetve diagnosztikai rendszer kialakítás, ahány márka, annyiféle drága berendezés szükséges a műveletekhez. Most a Harley tulajdonosok örülhetnek, mivel a nemrégiben piacra dobott Motorscan tulajdonképpen a legtöbb, eddig csak szervizkörülmények között végezhető műveletet a csináld magad kategóriába emeli.

HIRDETÉS (x)

Az autóknál már elterjedt okostelefonos OBD megoldásnál egy bluetooth – vagy wifi – kapcsolatot biztosító kis egységet kell a csatlakozóba dugnunk, és egy megfelelő applikáció segítségével telefonunkon keresztül máris betekintést nyerünk a legtöbb adatba, folyamatba. A Motorscan telepítése hasonlóképp egyszerű dolog. Ha megtaláltuk a Harley szervizcsatlakozóját, el kell távolítani az azt védő gumidugót, majd beledugni a diagnosztikai interfészt, mely a telefonnal kommunikál. Mivel ez a csatlakozó általában nincs használva egyéb dolgokra, folyamatosan benne maradhat a jeladó, így akár menet közben is informálódhatunk.

Miután a Motorscan és telefonunk a bluetooth kapcsolattal megtalálták egymást, nincs más dolgunk, csak elindítani az előre telepített alkalmazást, és máris böngészhetünk a szolgáltatások menüjében, majd kiválaszthatjuk, mit szeretnénk ellenőrizni.

A hibakód olvasás és törlés mellett a legtöbb elektronikus rendszer információi elérhetők, melyek ismeretében az esetleges hibák, nem megfelelő működési körülmények megtalálhatók pillanatok alatt, így a hibafeltárás gyors, és nem kell borsos szervizóradíjakkal számolnunk. Persze megint más téma, ha olyan hibát találunk, melyet csak szervizben lehet javítani. Akkor a szakemberekre kell bízni a dolgot.

A megjelenített adatok közül, - ami átlagfelhasználó számára érdekes lehet – a motor fordulatszám, hőmérséklet, sebességmérő jelei, akkufeszültség adatai lehetnek érdekesek, de ezek mellett számos egyéb, a legtöbb esetben szakemberek számára sokat mondó adat ismerhető meg. Az adatok kívánság szerint rendezhetők, jeleníthetők meg a telefon képernyőjén, melyet megfelelő konzolra szerelve a fent említett módon, motorozás közben is figyelhetünk.

Amellett, hogy a magunk által javítható, kisebb hibák feltárásáért nem kell szervizbe rohangálnunk, – ami idő és pénzmegtakarítást jelent – jobban megismerhetjük a motor működését, megtudhatjuk, milyen folyamatok zajlanak benne, és rendellenesség felmerülésekor hamar kideríthetjük a nem megfelelő adatoknak köszönhetően, hol van a hiba, így nem kell a rossz helyen való kutatás miatt időt pocsékolunk.

A házi motordiagnosztika jó buli, nagyon hasznos, ha jó kezekben van, azonban ne feledjük el, hogy ha nem akarunk kárt okozni motorunkban, illetve mindenre kiterjedő, szakszerű javításra van igényünk, még mindig a szervizek által nyújtott szolgáltatás, szakmai tapasztalat a legjobb megoldás.

Bár a Motorscan 80 000 forint körüli ára kissé borsosnak tűnhet, idővel megtérül. Ismerve a piac változását, könnyen megjelenhet egyéb, jóval olcsóbb eszköz, így a motoros zsebdiagnosztika a jövőben remélhetőleg egyéb motormárkák esetében is elérhető és elterjedtebb lehet.

harley motorscan 02harley motorscan 02

Nyomtatás

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS