Nézd, milyen a BMW Motorrad Concept Link tanulmánya!

bmw motorrad concept 2017A Concorso d’Eleganza Villa d’Este május 26-28. között rendezte meg idei felvonását. A BMW Motorrad a zéró emissziójú nagyvárosi mobilitás legújabb kétkerekű vízióját gurította a nagyközönség elé.

A BMW Motorrad Concept Link tanulmányt a BMW Group centenáriumi évében leleplezett BMW Motorrad VISION NEXT 100 motorkerékpár-tanulmány forradalmian innovatív koncepciója ihlette, hogy optimális megoldásként szolgáljon a jövő nagyvárosainak kétkerekű járművekkel szemben támasztott igényeire.

Az intelligens járműkapcsolati hálózatot kínáló technológiákkal felvértezett újdonság a formatervezés és a motorkerékpár-fejlesztés terén egyaránt messze felülmúlja a megszokott elveket és vadonatúj irányvonalat indít el.

HIRDETÉS (x)

„A BMW Motorrad Concept Link tanulmány újraértelmezi a nagyvárosi mobilitást. Hiteles hidat képez az analóg és a digitális világ között, minden tekintetben a motorost és a mobilitás főbb szempontjait állítva a középpontba. A koncepció nem csupán egy közlekedési kellék, de kiváló kommunikációs eszköz is, amely a digitális világ előnyeit funkcionális megoldásokkal egyesíti. Végtelenül letisztult, időtlen stílusával a BMW Motorrad Concept Link tanulmány számomra sokkal több, mint egy hagyományos vízió: egy új korszak szimbóluma” – mondta Edgar Heinrich, a BMW Motorrad vezető formatervezője.

Jellegzetes kialakítás kategóriaetalon megoldásokkal

A vadonatúj formanyelv egy csapásra felfedi a forradalmi tanulmány exkluzív karakterét. „A BMW Motorrad Concept Link tanulmány nem a napjainkban megszokott koncepciókra épül. Sokkal inkább egy környezetbarát közlekedési eszköz, amely páratlan funkcionalitásával maradéktalanul kielégíti a hétköznapi mobilitási szükségleteket, miközben kivételes technológiai felszereltségével a digitális világ kézzelfogható valóságát nyújtja.

A tisztán elektromos hajtáslánc beépítése – az akkumulátorok legalulra kerültek, a kompakt méretű motor pedig a hátsó kereket hajtja – lehetővé tette számunkra, hogy egy teljesen egyedi dizájnt alkossunk, amely egy új szegmens alapköve is egyben. A végeredmény egy vadonatúj koncepció, amely szakít a konvenciókkal és újabb fejezetet nyit a BMW Motorrad sikertörténetében” – fogalmazott Alexander Buckan, a BMW Motorrad járműtervezési részlegének vezetője.

A sík ülőpaddal felszerelt, mélyre süllyesztett, elnyújtott motortest és az átlósan emelkedő frontrész egyszerre modern és egyedi sziluettet alkot, amelyet a koncepció fényezése még tovább nyomatékosít: az első idom fémes metál árnyalatát kiválóan ellensúlyozza a motortest többi részének félig matt fekete színezése. A fényezést a tervezők az átlósan emelkedő frontrész vonalvezetése szerint vitték fel, amely így még inkább előtérbe helyezi a BMW Motorrad Concept Link tanulmány dinamikus karakterét.

Személyre szabható funkciók a nagyvárosi mobilitás követelményei szerint

A funkcionális szempontok szerint megtervezett új, vezető-központú járműszerkezetnek és a tisztán elektromos meghajtásnak köszönhetően a BMW Motorrad Concept Link tanulmány kivételesen intenzív motorozási élményt kínál. A koncepciót a tervezőmérnökök a nagyvárosi mobilitás jövőbeni igényei szerint váltották valóra, az exkluzív kétkerekű így kivételes gyorsulásra képes és erőfeszítések nélkül manőverezhető. A tanulmány saját tömege rendkívül alacsony, a motoros így oldalról és hátulról is könnyedén felülhet, a hátrameneti fokozatnak köszönhetően pedig még a legszűkebb parkolások sem okoznak gondot.

Az ülőpad a motorkerékpár-tanulmány hossztengelye mentén állítható, az alatta kialakított, számtalan ötletes lehetőséggel felszerelt csomagtartó kapacitása azonban az egyszemélyes vagy kétszemélyes állás ellenére sem változik. A csúsztatható fedélnek köszönhetően ráadásul a motoros minden pillanatban könnyedén és gyorsan hozzáférhet a csomagokhoz. A BMW Motorrad Concept Link tanulmány új járműszerkezete a kiváló hétköznapi használhatóság és az intenzív motorozási élmény kettősével kecsegtet.

Letisztult formák és jövőbe mutató járműtechnológia

A BMW Motorrad Concept Link tanulmány magával ragadó kisugárzását a letisztult vonalvezetés, a nagyméretű felületek és az egyszerű, precízen megtervezett formák egysége kelti életre, amelyet a kéttónusú fényezés még inkább kihangsúlyoz. A koncepció középpontjában a hajtáslánc matt fekete árnyalatú alkatrészei állnak, amely az erőforrást, a felfüggesztést, a gumiabroncsokat és az első fényszórópárt foglalja magába. A klasszikus, LED-technológiás első fényszórók mintáját minimalista stílusban rajzolták meg a tervezők, a könnyedén áttekinthető elrendezés és a vékony kontúrok egysége a kétkerekű koncepció frontrészének látványos kiállását erősíti.

A matt feketére fényezett alkatrészeket erőteljes kontrasztot adó oldalidomok foglalják keretbe, amelyek azon túl, hogy optimalizálják a jármű körüli légáramlatot, a menetszéltől és az időjárás viszontagságaitól is védik a motorost. A koncepció modern formanyelvének részeként a keréktárcsák mindkét oldalról zártak. A BMW Motorrad Concept Link tanulmány szándékosan mutatja meg forradalmi technológiája alkatrészeit, az oldalidomok ezért a hátsó kerék környékén semmit sem takarnak. Miközben optimalizálják a jármű körüli légáramlatot, az apró szárnyakként megtervezett elemek a hajtás nagy részét szabadon is hagyják, így a hűtőbordákat, az egykarú lengővillát, a rugóstagot és a fogasszíjat is. A „C” alakú hátsó lámpák az oldalidomok végében kaptak helyet.

Látványos kontrasztok és megannyi személyre szabható funkció

Az erőteljes kisugárzás és a felejthetetlen megjelenés érdekében a BMW Motorrad Concept Link tanulmány letisztult formáit a tervezők kiváltképp kontrasztos elemekkel keverték. Az akkumulátorokat és a hajtást például élénk narancssárga kábelek kötik össze a koncepció jobb oldalán, miközben vastag átmérőjük a kétkerekű kimagasló teljesítményét hirdetik.

A lapos ülőpad látványosan elkülönül a motortest többi részétől, amely így a koncepció alacsony saját tömegére, valamint agilis vezethetőségére és könnyed manőverezhetőségére utal. Az ülőpad alumíniumból készült tartószerkezete ugyancsak látható, ráadásul a sportos együléses és a kényelmes kétüléses állás között bármilyen helyzetben rögzíthető felület még tovább fokozza a BMW Motorrad Concept Link tanulmány funkcionalitását. Többek között a koncepció oldalidomainak fényezése és a szélterelő is választható, a forradalmi újdonság így minden szituációban tökéletes társként szolgál.

Interaktív kapcsolat a motoros, a motorkerékpár és a környezet között

A BMW Motorrad VISION NEXT 100 motorkerékpár-tanulmány inspirációjából megszületett kétkerekű koncepció az alapoktól értelmezi újra a motoros, a jármű és a környezet közötti intelligens kapcsolatot. A technológia a motorozás minden pillanatában aktív kapcsolatot tart fent a motorossal, hogy valós időben kínálhassa fel a mobilitáshoz kapcsolódó aktuális lehetőségeket. A BMW Motorrad Concept Link tanulmány folyamatosan figyeli a motoros okostelefonjában eltárolt naptár-bejegyzéseket és az előre egyeztetett találkozókat, kívánság szerint az úti célhoz vezető leggyorsabb és legkényelmesebb útvonalakat is felajánlja, miközben kikeresi a kedvenc zeneszámokat az online listából.

A koncepció a motorozás zavartalan élményét helyezi a középpontba, így a klasszikus műszeregységet egy intelligens kivetítő funkció helyettesíti, amely a vezetés szempontjából releváns információkat (úgy, mint az aktuális sebesség, a navigációs iránymutatás és az akkumulátor-töltöttség) a szélterelőn keresztül, közvetlenül a motoros látómezejébe vetíti. A másodlagos információk a kormány alatti nagyméretű idomon jelennek meg, a formához tökéletesen illeszkedő kijelző-tartalmat pedig a motoros könnyed érintésekkel vezérelheti.

Az innovatív idom kiterjedése és működési elve a motoros, a motorkerékpár és a környezet közötti állandó kapcsolat számos jövőbe mutató lehetőségével kecsegtet, megannyi információ-szolgáltató, járműkapcsolati és navigációs tartalomhoz kínálva hozzáférést. A kormányon elhelyezett gombok ráadásul ugyancsak érintés-érzékenyek és teljes mértékben szabadon programozhatók, így anélkül lehet aktiválni a leggyakrabban használt funkciókat, hogy a motoros akár egy pillanatra is elengedné a kormányt.

Intelligens ruházat

A motorkerékpár és a motoros ruházata közötti interaktív kapcsolat biztonsági, kényelmi, funkcionalitásbeli és élménybeli szempontból is hatalmas potenciált rejt magában. A BMW Motorrad Concept Link tanulmány esetében a motorosruházat állandó kapcsolatban van a járművel, a csomagtartó csúsztatható fedele például a kabátujj mozgatásával is nyitható vagy zárható. A divatos ruházat motoros funkciói ugyanakkor szinte teljesen észrevehetetlenek, az ultrakönnyű anyagból öntött váll- és könyökvédőket ugyanis a tervezők láthatatlan helyre, a vízálló anyag alá rejtették.

A BMW Motorrad Concept Link tanulmányt a zéró emissziójú, erőteljes hajtás, a vadonatúj formanyelv, az intelligens járműkapcsolati hálózat és a divatos motorosruházat forradalmi egysége határozza meg, amellyel a BMW Motorrad optimális megoldással szolgál a jövő nagyvárosainak mobilitási igényeire.

Nyomtatás E-mail

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Kedvelj bennünket

Motoros filmadatbázis

Blogok

Mióta karanténban vagyunk, olyan terülj-terülj asztalkám van nálunk, mint ide Lacháza. Hétvégén pl. egyik nap...
Bővebben...
Helyzetre való tekintettel egyre több időt tartózkodók otthon. Ennek egyik előnye, hogy kiülhetek az erkélyre...
Bővebben...

Rólunk

"A jó kislányok a mennybe mennek, a rosszak mindenhova"

A Csajokamotoron.hu magazin oldalain minden információt megtalálsz, ami a motoros nőket érdekli, amire szükségük lehet a motoros jogosítvány megszerzéséhez, vagy egy motoros túrához. 

Iratkozz fel a hírlevélre!