Hazánkban a T.A.C.A. chaptere - harc a gyermekbántalmazás ellen!

Rácz Edina - . Motoros hírek

taca hungary6A Templars Against Child Abuse (Templomosok a Gyermekbántalmazás Ellen; T.A.C.A.) motoros csoport chaptere hamarosan elindul Magyarországon is, ahová várják a jelentkezőket.

A hazai csapat parancsnokával, Patmore-ral beszélgettünk a templomosokról és céljaikról.

- A T.A.C.A. anyaklubja mióta létezik?

HIRDETÉS (x)

- Az anyaklub Észak Európában, Dániában jött létre hat éve.

- Szeretném, ha röviden összefoglalnád, mi a célja a szervezetnek! Milyen bajban lévők kérhetnek segítséget?

- A T.A.C.A. (Templars Against Child Abuse - Templomosok a Gyermekbántalmázás Ellen) egy motorosok által létrehozott karitatív szervezet - mi Rendnek hívjuk magunkat -, amelynek fő célja a gyermekbántalmazás elleni küzdelem elősegítése.

- Női tagok is lehetnek nálatok?

- Abszolút, várjuk a hölgyeket is, továbbá azokat a nem motorozó férfiakat és hölgyeket, akik egyetértenek és aktívan támogatni kívánják ezt az ügyet. Lesz feladatuk nekik is!

- Látom, sok európai országban van chaptere a klubnak. Ahhoz, hogy ti csatlakozzatok, valamelyik európai chapterrel vagy pedig az anyaklubbal kellett felvennetek a kapcsolatot?

- Igen, sok európai országban jelen vagyunk már és ez a szám örvendetes módon egyre gyarapodik. Nálunk elég komoly hierarchia van, minden egyes új klub alapítását az Alapító Parancsnok és az általa vezetett Tanács hagyja jóvá.

- El lehet mondani a folyamatát, hogyan és hány év kellett ahhoz, hogy hivatalosan is chapter legyetek?

- Azt hiszem, hogy ez változó, a bizalomért komolyan meg kell dolgozni, de ha az létrejön, akkor utána elég gyorsan megy a dolog. A mi esetünkben ez viszonylag gyors volt, remélem élni tudunk majd a felénk megmutatkozó jóindulattal.

- Ti hányan vagytok? Budapesten van a klubházatok?

- Egyelőre kevesebben, mint szeretnénk, ezért is kértem, hogy beszélgessünk... Igen, a magyar lodge központja Budapesten lesz, de idővel szeretnénk a fővároson kívül is megjelenni.

- Hogyan lehet tőletek segítséget kérni? Milyen elérhetőségeken?

- Egyelőre egy e-mail címet tudok mondani - gc.hun@taca.bike - minden kérdést, kérést, érdeklődést itt fogadunk. Ahogy hivatalosan is elindul a magyar lodge, lesz Facebook oldalunk, amin keresztül tájékozódni lehet. 

- Ha valaki szeretne hozzátok csatlakozni, mik a feltételek?

- Aki csatlakozni szeretne, annak érdemes alaposan átnézni a weboldalunkat (www.templarsaca.org) majd a fenti e-mail címen kell jelentkeznie. Elég sok mindent fogunk kérdezni a jelentkezőtől, és alaposan meg kell ismernünk egymást, mielőtt úgy döntünk, befogadunk valakit.


tacahunfbbanner2- Arról már hallottam, hogy Amerikában is segítettek motorosok az iskolában megalázott gyerekeknek. De mi a helyzet az olyan dolgokkal, mint a családon belüli erőszak, ahol tudjuk, a rendőrség mikor cselekedhet: ha vér folyik. Tehát, a rendőrség mondjuk hogyan kezeli azt, hogy ti vagytok? És meddig mehettek el a segítség nyújtásban?

- Nagyon komoly társadalmi kérdésekre, problémákra kérdezel itt rá. Szeretnék pontosan és világosan válszolni rá. A T.A.C.A. nem egy bűnüldöző szervezet, erre sem jogosítványunk, sem szervezetünk, sem szándékunk nincsen. Hiszek benne, hogy a magyar bűnüldöző szervek - a számukra biztosított jogi keretek között - professzionálisan, nagy odaadással és erőfeszítéssel végzik feladatukat és nem hiszek abban, hogy bárki rajtuk kívül jogosult lenne az igazságszolgáltatást saját kezébe venni. A mi tevékenységünk minden egyes országban a törvények maximális tiszteletbentartása mellett folyik, szó sincs valamiféle saját kézbe vett igazságosztásról.

HIRDETÉS (x)

Ugyanilyen fontos azonban az is, amire utalsz a kérdésben. A gyermekbántalmazás egyfelől egyike a legmocskosabb tetteknek, másfelől viszont - sajnálatosan - a mai napig igen nagy a látenciája, azaz az esetek komoly százaléka nem kerül napvilágra, ennek az okai persze messzire vezetnek. A mi célunk többrétű: először is jelenlétünkkel szeretnénk a társadalom figyelmét felhívni erre a súlyos kérdéskörre, azután pedig folyamatosan éberen tartani. Ugyanilyen fontos célunk, hogy minden gyermek érezze, nincs egyedül, nem hagyják magára, mindig van kihez fordulnia és ha máshoz úgy tűnik nem, hozzánk akkor is. És végül jelenlétünk legyen figyelmeztetés mindenki számára, aki gyermeket bántalmaz, vagy ilyenben gondolkodik, hogy ezt soha nem fogjuk eltűrni, nem fogja megúszni és felelni fog a tetteiért.

- Mi van akkor, ha mondjuk ellenáll az apa, aki veri a gyerekeit? Ha pontosan belecsöppentek egy ilyen helyzetbe...

- Hadd kérdezzek vissza, ha Te tanúja lennél annak, hogy valaki a jelenlétedben gyermeket bántalmaz, akkor mit tennél? Gondolom, azonnal értesítenéd a rendőrséget, de amíg megérkeznek, addig is mindent elkövetnél azért, hogy a bántalmazás azonnal fejeződjön be. Én is így tennék, fogalmazzunk úgy, hogy ha nem hagyja abba azonnal, akkor komoly, hosszabb idő múlva is emlékezetes fizikai kritikát fogalmaznék meg az illetővel szemben. De azt hiszem ehhez nem kell T.A.C.A. tagnak lenni, minden jóérzésű ember ezt tenné.

- Ha mondjuk kaptok egy segélykérést, hogy valakinél baj van, akkor mi a folyamata annak, míg eljuttok az illetőig? Gondolom, körbe megy a forró drót...

- Igen, zárt, nagyon gyors kommunikációs csatornán tartjuk a kapcsolatot egymással, de a Tanács meghatározó vezetőivel és a többi országban található összes lodge vezetőjével is. Szerencsére a mai technikai feltételek mellett ez könnyen megoldható.

- Mit jelent a latin szöveg? "Non Nobis Domine, Non Nobis Sed Nomini Tua da Gloriam"

- "Ne nekünk, Uram, ne nekünk, hanem a te nevednek szerezz dicsőséget". Ez egy idézet a Bilbiából, a Zsoltárok Könyvéből (115:1). Ezzel a hagyománnyal tisztelgünk szellemi őseink, A Templopmos Lovagok előtt, akiknek ez volt a jelszavuk.

 

taca hungary4taca hungary4

Nyomtatás

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS