Te is "elmacskásodsz" a motoron?

faterok motoronEgy hosszú út után érezted már úgy magad, amikor leszálltál a motorról, mint Dudley, a Faterok motoronban? - Amikor megpróbáltál volna elindulni a két lábadon, kicsit megrogytak ám... Mit lehet ez ellen tenni?

Ismét a Bridgestone egy felmérése késztetett a cikk megírására, ugyanis az autósok körében végzett felmérések megint csak rávetíthetőek a motorosokra.

Sokan nem csak túrázni, hanem munkába is motorral járnak, és a rohanó világunkban kíváncsi lennék, hány motoros tornázik, sportol valamit, hogy bírja a folyamatos ülést a munkahelyen, a motoron...

Íme a kivonat a Bridgestone felméréséből!:

"A motorizáció folyamatos térnyerésével és életmódunk változásával egyre többet használjuk autónkat. Mindeközben az autóipar is egyre kényelmesebb és komfortosabb kocsikkal kényeztet minket, így folyamatosan növekszik a vezetéssel, azaz ülő testhelyzetben töltött idő, ami számos egészségi kockázatot rejt magában.

HIRDETÉS (x)

Annak érdekében, hogy felmérje, mennyit sportolnak a gépjárműveikben ülve töltött idő ellensúlyozására a magyar sofőrök, a Bridgestone az Ipsos piackutató segítségével idén szeptemberben online felmérést végzett 200, autót rendszeresen vezető körében. A kutatás rávilágít arra, hogy az autóvezetők 57%-a minden nap, míg 34%-uk pedig hetente többször használja az autóját: minden második (53%) autós pedig legalább heti 4-6 órát, összességében átlagosan 5,1 órát tölt az autóban ülve.

Statisztikák szerint Magyarországon 50% körüli a minimum 6-8 órában ülőmunkát végzők aránya, ezen felül pedig még naponta átlagosan 4 órát töltünk a televízió előtt, vagyis a lakosság jelentős része napi 11-13 órát tölt ülve. A felmérésben résztvevők 63%-a használja munkába járásra vagy munkaeszközként gépjárművét, így azzal, hogy még a munkába menet is kényelmesen, de ülve gurulunk minden nap, tovább nyújtjuk az ebben a testhelyzetben eltöltött időt, holott az hosszútávon vérkeringési problémákhoz és gerincbántalmakhoz, sőt pszichés zavarokhoz is vezethet és emésztésünkre is rossz hatással van.

Ülő életmódunk ellenére a Bridgestone felmérésében megkérdezettek autósok mindössze 34%-a figyel arra tudatosan, hogy a hosszabb üléssel járó munkanapokat sportolással ellensúlyozza, 51%-uk általában az egészség megőrzéséért, 31%-uk kedvtelésből, 14%-uk a mindennapi életviteléből adódóan, 11%-uk pedig már egészségi okokból, orvosi utasításra sportol. A mindennapi autózás mellett mindössze a válaszadók 15%-a sportol naponta. Az autóvezetők körében az ingyenes szabadidős sportok, a kerékpár, az otthoni torna és a futás a legnépszerűbbek, így a válaszadók több mint fele (52%) nem költ sportolásra. Az autóvezetők saját bevallásuk szerint heti 3 alkalommal végeznek testmozgást, mégis nagyon kis részük, mindössze 5%-uk érzi magát csúcsformában, a 29%-uk átlagos fizikai állapotban lévőnek, 17%-uk pedig kifejezetten ellustultnak érzi magát.

„Magyarországon ma 3,2 millió személygépkocsi van forgalomban, a vezetés hozzátartozik a mindennapjainkhoz. Nem szabad ugyanakkor elfeledkezni arról, hogy a hosszabb üléssel töltött időt sporttal kompenzáljuk, hogy elkerüljük az állandó testtartásból származó egészségi kockázatokat” – mondta Károlyi Katalin, a Bridgestone Magyarország marketingvezetője.

Arra a kérdésre, hogy gyakoribb sportolásra motiválná-e, ha a testmozgás egyúttal megmérettetést vagy nyereményt is jelentene, az autósok 72%-a, jellemzően a 18-34 éves korosztály, igennel választolt: 30% a versenyzés élményéért sportolna inkább, 42%-ukat pedig valamilyen jutalom lehetősége sarkallna aktívabb életmódra."

Fotó: Faterok motoron film

Te mit teszel a fittséged megőrzése érdekében?

Nyomtatás E-mail

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Kedvelj bennünket

Motoros filmadatbázis

Blogok

Szerintem kb. 10 éve készült az utolsó tetoválásom... vagy lehet, hogy csak nyolc. Azóta tervezem...
Bővebben...
Rá kell jönnöm, hogy ki kell szakadnom a mókuskerékből, hogy ne fásuljak bele. Ilyenkor valami...
Bővebben...

Rólunk

"A jó kislányok a mennybe mennek, a rosszak mindenhova"

A Csajokamotoron.hu magazin oldalain minden információt megtalálsz, ami a motoros nőket érdekli, amire szükségük lehet a motoros jogosítvány megszerzéséhez, vagy egy motoros túrához. 

Iratkozz fel a hírlevélre!