A Ford motoros orvosokat támogat Afrikában

NaNa - . Motoros hírek

ford mobilitasA Ford Intelligens Mobilitás pilot-programjának köszönhetően a várandós nők, a gyermekek és a betegek Gambiában – az egyik legkisebb és legszegényebb afrikai országban – immár könnyebben juthatnak az egészségügyi ellátáshoz.

A Ford a Motorosok az Egészségért csoport 50 motorkerékpárját szerelte fel olyan szenzor-technológiával, amellyel a csoport sokféle adatot – többek közt térképes koordinátákat – gyűjthet, hogy hatékonyabb egészségügyi szolgáltatásokat biztosítson Gambia eldugott, távoli területein.

“Számunkra a mobilitás többet jelent az emberek utaztatásánál, “nyilatkozta Arthur Zysk, a Ford kutató-elemzője és a vállalat adatvezérelt egészségügyi programjának vezetője. „Gambia bizonyos részein a mobilitás annyit jelent, hogy az életmentő egészségügyi szolgáltatás eljut oda, ahol szükség van rá. Mivel a Ford többféle módon közelíti meg a mobilitás kérdését, úgy döntöttünk, hogy technológiánkat most egy ilyen kihívás leküzdésére használjuk fel.”

HIRDETÉS (x)

Gambiában a motorkerékpárok létfontosságúak az egészségügyi szakemberek számára, hiszen ezekkel a járművekkel gyorsabban és olcsóbban jutnak el a nehezen megközelíthető, távoli vidékekre – különösen az esős évszakban. Korábban kerékpárral vagy gyalog kellett kimenniük a betegekhez, ami erősen korlátozta az ellátható páciensek számát.

“A közlekedési lehetőségek hiányában sok ember meghalhat,” mondta el Ebrima Kuruma, egy Basse nevű kisváros egyetlen egészségügyi dolgozója. “Emberi életek veszhetnek oda pusztán azért, mert nincsenek közlekedési eszközeink.”

Gambia felmérése

A projekt keretében a Ford az OpenXC szenzor-készleteivel szereli fel a motorkerékpárokat, s ezek az érzékelők információkat gyűjtenek.

Az OpenXC technológia minden megtett utat rögzít, és az adatokat egy mobiltelefonos alkalmazáson keresztül eljuttatja a Fordhoz. Amikor a motoros felcsatlakozik az internetre, az adatok feltöltődnek, s egy adatbázissá állnak össze a Motorosok az Egészségért csoport útjairól, a járművek működésének paramétereiről vagy éppen az olyan környezeti tényezőkről, mint a tengerszint fölötti magasság vagy a légnyomás.

A Ford megosztja ezeket az adatokat a Motorosok az Egészségért csoporttal, hogy azokat a valós környezetben értékelve kiderüljön, mi történt az út egyes állomásain. A következő lépés az adatok rendszerbe állítása és összevetése más információkkal, például a motorosok menetnaplóival, a helyi térképekkel, illetve a terepviszonyok és az időjárás adataival.

 


“A Ford segítségével hatékonyabban használhatjuk közlekedési eszközeinket,” nyilatkozta Therese Drammeh, a Motorosok az Egészségért gambiai területi igazgatója. “Ha átlátjuk, hogy motorkerékpárjaink és pickupjaink hogyan szolgálják a közösség céljait, sokkal hatékonyabban használhatjuk ki ezeket az eszközöket.”

Az OpenXC segítségével történő adatgyűjtés és -elemzés a Ford Intelligens Mobilitási tervének része, melynek célja, hogy a vállalat vezető szerepet töltsön be az összeköttetés, a mobilitás, az önjáró autók, a felhasználói élmény és az adatelemzés területén. Az itt szerzett tapasztalatok más közlekedési módokra is kiterjeszthetők, így világszerte növelhető a mentőszolgálatok működésének hatékonysága.

HIRDETÉS (x)

A Ford új területeket térképez fel

Basséban a Ford most azt vizsgálja, hogyan használják járműveiket a Motorosok az Egészségért csoport tagjai. Kuruma, a városka egyetlen egészségügyi dolgozója három különböző közösségben látja el gyógyszerekkel és orvosi segítséggel a várandós nőket és a gyermekeket.

“Rengeteg az árva gyermek,” meséli Kuruma, “és nagyon sok az olyan terhes nő, akiknek megfelelő figyelemre és gondoskodásra van szükségük.”

A Gambia folyó északi partján fekvő, különösen távoli faluban egyetlen nővér járja a környéket motorkerékpárján, hogy felderítse a tuberkulózisos, leprás és egyéb fertőzésekben szenvedő betegeket.

Az OpenXC technológia a korábban a szervezetnek adományozott Ford Ranger pickupokban is megtalálható, s ez a megoldás segít tökéletesíteni a Motorosok az Egészségért csoport karbantartási rendszerét és a flottalogisztikáját.

A csoport a GPS-adatok és az üzemanyagszint-információk alapján követi az egyes útvonalakat, beazonosítva az üzemanyagtöltő állomásokat és a tankolási szokásokat. A Ford jelenleg azon dolgozik, hogy az adatok elemzése révén meghatározható legyen az ideális útvonal és a szükséges járműteljesítmény, valamint hogy visszajelzéseket gyűjtsön a járművezetőktől.

Nagyon fontos például, hogy a pickupok és a motorkerékpárok a lehető leghosszabb távolságokat tehessék meg jól járható utakon, hiszen ez a leggyorsabb és legbiztonságosabb közlekedési mód. A biztonság már csak azért is fontos, mert a Kurumához hasonló, tartalékok és javítási lehetőség nélkül dolgozó egészségügyi dolgozók számára egy műszaki meghibásodás annyit jelent, hogy három közösség is orvosi ellátás nélkül marad.

Nyomtatás

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS