Vezess jól, tanulj ingyen!

jolvezess 2A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium több kategóriában induló programjában mintegy 800 motorkerékpár- és gépjárművezető számára biztosít ingyenes lehetőséget arra, hogy vezetői ismereteiket és képességeiket biztonságos körülmények között fejlesszék.

 

A közlekedésbiztonság-tudatos közúti közlekedés fontosságát hangsúlyozó Jól Vezess - Vezetéstechnikai tréningprogramjára a tárca a 2014-2016. évi Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogram és 2015-2016. évi Intézkedési Terv keretében írt ki egy új pályázatot. A képzések során a Pályázati felhívás és útmutatóban meghatározott létszámban résztvevő járművezetőknek ingyenes vezetéstechnikai oktatásban részesülnek, melyek során elsajátíthatják a helyes járműkezelési technikákat a speciálisan erre a célra kialakított vezetéstechnikai pályákon.

A képzés célja, hogy a járművezetők biztonságos környezetben gyakorolhassák a vészhelyzet elkerülésének helyes technikáját, illetve mesterségesen előidézett extrém körülmények között tapasztalhassák meg saját és járművük képességeit. Az NFM elsődleges célja a biztonságos közlekedésre való felkészítés, továbbá figyelemfelhívás a magasabb szintű gépjármű vezetői technikák elsajátításának előnyeire, mellyel tovább javítható a hazai közúti közlekedésbiztonság helyzete és annak alakulása.

HIRDETÉS (x)

A pályázat kiírásának ötletét az adta, hogy a közlekedési baleseteket 90%-ban a vezetők hibás magatartása, vezetési képességeinek hiányosságai okozzák. Leggyakoribb ezek közül a sebesség helytelen megválasztása, ami a vezetéstechnikai képzések fókuszában áll.

A vezetéstechnikai képzések során a járművezetőket a vészhelyzet, konfliktushelyzet felismerésére, elhárítására készítik fel. Ennek érdekében számos országban, már a B-kategóriás (személyautó) képzésben is megtalálhatóak ilyen kurzusok (két lépcsős jogosítvány).

Hazánkban kijelenthető, hogy a járművezetők alacsony hányada esik át vezetéstechnikai képzéseken. A hivatásos járművezetők számára, a GKI alap- és továbbképzés részét képezi ugyan, de az jellemzően nem vezetéstechnikai pályán, hanem szimulátoron zajlik. A tréningek szervezői azt a célt tűzték ki magunk elé, hogy felhívják a vezetők figyelmét a vezetéstechnikai tudás fejlesztésének és szinten tartásának fontosságára, az emberi reakciók komplexitására.

A képzések célja, hogy minél több járművezetőt juttassanak el vezetéstechnikai képzésre, ezzel növelve a résztvevő személyek felkészültségét, az esetlegesen bekövetkező konfliktushelyzetek megfelelő elhárítása érdekében. Lehetőségük van megtapasztalni a jármű stabilitásvesztését, illetve annak korrigálását, a rántópados vezetéstechnikai pályán. Mindez korcsoportokra, közlekedési csoportokra és fő kockázati tényezőkre kialakított speciális közlekedésbiztonsági oktatások, képzések tréningek lebonyolításával történik.

A Jól vezess - Vezetéstechnikai tréningprogramra pályázni a http://www.jolvezess.hu oldalon lehet. jolvezess 1

Nyomtatás E-mail

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Kedvelj bennünket

Motoros filmadatbázis

Blogok

Sokat agyaltam, megírjam-e ezt a bejegyzést. Tulajdonképpen semmi értelme, puszta nyivákolásnak hat. Gáz Szóval van ez...
Bővebben...
Júniusban voltam barátnőmmel az Onroados 48 órás tájékozodási túrán. Én kis naiv azt hittem, hogy...
Bővebben...

Rólunk

"A jó kislányok a mennybe mennek, a rosszak mindenhova"

A Csajokamotoron.hu magazin oldalain minden információt megtalálsz, ami a motoros nőket érdekli, amire szükségük lehet a motoros jogosítvány megszerzéséhez, vagy egy motoros túrához. 

Iratkozz fel a hírlevélre!