Vezess jól, tanulj ingyen!

jolvezess 2A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium több kategóriában induló programjában mintegy 800 motorkerékpár- és gépjárművezető számára biztosít ingyenes lehetőséget arra, hogy vezetői ismereteiket és képességeiket biztonságos körülmények között fejlesszék.

 

A közlekedésbiztonság-tudatos közúti közlekedés fontosságát hangsúlyozó Jól Vezess - Vezetéstechnikai tréningprogramjára a tárca a 2014-2016. évi Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogram és 2015-2016. évi Intézkedési Terv keretében írt ki egy új pályázatot. A képzések során a Pályázati felhívás és útmutatóban meghatározott létszámban résztvevő járművezetőknek ingyenes vezetéstechnikai oktatásban részesülnek, melyek során elsajátíthatják a helyes járműkezelési technikákat a speciálisan erre a célra kialakított vezetéstechnikai pályákon.

A képzés célja, hogy a járművezetők biztonságos környezetben gyakorolhassák a vészhelyzet elkerülésének helyes technikáját, illetve mesterségesen előidézett extrém körülmények között tapasztalhassák meg saját és járművük képességeit. Az NFM elsődleges célja a biztonságos közlekedésre való felkészítés, továbbá figyelemfelhívás a magasabb szintű gépjármű vezetői technikák elsajátításának előnyeire, mellyel tovább javítható a hazai közúti közlekedésbiztonság helyzete és annak alakulása.

HIRDETÉS (x)

A pályázat kiírásának ötletét az adta, hogy a közlekedési baleseteket 90%-ban a vezetők hibás magatartása, vezetési képességeinek hiányosságai okozzák. Leggyakoribb ezek közül a sebesség helytelen megválasztása, ami a vezetéstechnikai képzések fókuszában áll.

A vezetéstechnikai képzések során a járművezetőket a vészhelyzet, konfliktushelyzet felismerésére, elhárítására készítik fel. Ennek érdekében számos országban, már a B-kategóriás (személyautó) képzésben is megtalálhatóak ilyen kurzusok (két lépcsős jogosítvány).

Hazánkban kijelenthető, hogy a járművezetők alacsony hányada esik át vezetéstechnikai képzéseken. A hivatásos járművezetők számára, a GKI alap- és továbbképzés részét képezi ugyan, de az jellemzően nem vezetéstechnikai pályán, hanem szimulátoron zajlik. A tréningek szervezői azt a célt tűzték ki magunk elé, hogy felhívják a vezetők figyelmét a vezetéstechnikai tudás fejlesztésének és szinten tartásának fontosságára, az emberi reakciók komplexitására.

A képzések célja, hogy minél több járművezetőt juttassanak el vezetéstechnikai képzésre, ezzel növelve a résztvevő személyek felkészültségét, az esetlegesen bekövetkező konfliktushelyzetek megfelelő elhárítása érdekében. Lehetőségük van megtapasztalni a jármű stabilitásvesztését, illetve annak korrigálását, a rántópados vezetéstechnikai pályán. Mindez korcsoportokra, közlekedési csoportokra és fő kockázati tényezőkre kialakított speciális közlekedésbiztonsági oktatások, képzések tréningek lebonyolításával történik.

A Jól vezess - Vezetéstechnikai tréningprogramra pályázni a http://www.jolvezess.hu oldalon lehet. jolvezess 1

Nyomtatás E-mail

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Kedvelj bennünket

Motoros filmadatbázis

Blogok

Azt mondják, a jó szülő egyik ismérve, hogy idejekorán önállóságra, felelősségre tanítja a gyerekét, olyan...
Bővebben...
Szokták mondani, minek az embernek ellenség, ha ilyen barátai vannak..... Nálunk ez már kollégákra is...
Bővebben...

Rólunk

"A jó kislányok a mennybe mennek, a rosszak mindenhova"

A Csajokamotoron.hu magazin oldalain minden információt megtalálsz, ami a motoros nőket érdekli, amire szükségük lehet a motoros jogosítvány megszerzéséhez, vagy egy motoros túrához. 

Iratkozz fel a hírlevélre!