Hogyan vásárolj az ebay-ről okosan?

NaNa - . Motoros hírek

ebay logo 800Te is hallottál már róla, hogy az ebay-en milyen olcsón lehet jó cuccokat vadászni? Neked is van olyan ismerősöd, aki éjszakákon át licitál, hogy jó áron megszerezzen egy motoralkatrészt? Akkor szólj neki is, hogy rosszul csinálja!

Már több évvel ezelőtt kezdtem az internetes vásárlást, ami kezdetekben mindenkinek félelmetes. Nekem akkor azt ajánlották, hogy mindenképp csináltassak egy olyan dombornyomott bankkártyát, amit a webáruházak is elfogadnak, és amin nincs túl sok pénz egyszerre, hogy ha netán valami internetes csalás vagy lehúzás áldozata lennék, akkor ne a család havi költségvetését nyúlják le a tolvajok. Ilyen egyébként még sosem történt velem.

Tehát megcsináltattam azt a bizonyos kártyát. Hogy mindig legyen rajta valamennyi pénz, ezt a számlát szoktam megadni, ha pl. a Vaterán adok el valamit. Amit ott "megkeresek", azt mindjárt el is tudom költeni máshol.

HIRDETÉS (x)

Ha azt tervezed, hogy gyakran fogsz vásárolni interneten, érdemes regisztrálni egy PayPal számlát is. Ez egy olyan internetes bank, ahol csak egyszer kell beregisztrálnod a (dombornyomott) bankkártyádat, és a későbbi vásárlásoknál már nem kéri a rendszer, hogy mindenféle ismeretlen webáruházaknak megadd a kártyád adatait. A biztonságos vásárlást a PayPal garantálja.

Talán a legnagyobb internetes piactér az ebay.com, legalábbis ezt ismerjük legtöbben Magyarországon. Ez egy olyan nemzetközi honlap, ahol a számítógéped mellett ülve a világ bármely részéről rendelhetsz bármit, ami megfordul a fejedben. Igen, motort is. Igen, motoralkatrészt is. Vagy mobiltelefont, ruhát, cipőt, játékot a gyereknek, vagy amit még el sem tudok most képzelni. Az ebay-en tényleg minden van.

Miközben rengeteg vadi új cuccot kínálnak a nagy márkák fix, de általában elég nyomott áron, ugyanúgy tudsz sok mindenre licitálni, mint ahogy itthon a Vaterán is. Ha nem sürgős a cucc és van időd kivárni, amíg a licit tart, akkor igazán jó üzleteket bonyolíthatsz.

Már rengeteg dolgot rendeltem az ebay-ről. Talán az egyetlen hátulütője a szállítás, hiszen hacsak nem Európából rendelsz, horror összegeket csapnak hozzá a termékekhez szállítás címén, és újabban már a vámot és az ÁFÁ-t is hozzáadja a rendszer az árhoz az EU-n kívüli rendelésekhez. Ezt megelőzendő sok eladó ingyen szállítással csábítja a vevőket... nem is értem (vagy inkább nem akarom tudni), hogy éri meg Hong Kongból feladni egy 800 Ft-os kötőtű csomagot úgy,  hogy még a szállítási díj is benne van az árban. De ez legyen az ő problémájuk.


harley davidson road king seatMúlt héten ülést rendeltem a motoromhoz. Most jött el az idő, érdemes volt várni. Történt ugyanis, hogy tavasszal a jó kis Road King nyergemet átalakíttattam. Akkor gondolkodtam rajta, hogy kéne szerezni valahonnan egy ülés alapot, és inkább azt megcsinálni, de szorított az idő. Vetettem egy pillantást az internetre akkor, és elborzadva láttam, hogy a Street Glidera való, használt ülések 50-60 000 Ft-nál kezdődnek. Maradt terhát az a verzió, hogy a saját nyergemet alakították át.

Múlt héten ismét ránéztem az ebay-re, és megtaláltam azt, amire szükségem van: egy olyan ülés, ami az USÁ-ban már a kutyának sem kell, mert dolgozni kell vele, nekem viszont kiváló lesz, mert még megvan az ülésem eredeti bőrözése. A késsel összevagdosott ülésért mindössze 12 000 Ft-ot kértek.

HIRDETÉS (x)

Most jön az ebay-trükk, amit talán nem ismersz

Hogyan oldjam meg, hogy ne vigye el valaki az orrom elől az ülést, amit kinéztem?

Amikor regisztráltam az ebay-en jó pár éve, automatikusan feliratkoztam egy hírlevélre, amiben kiképeztek a vásárlásra. Mindenféle trükkök és praktikák jöttek hétről-hétre email-ben. Ott olvastam anno, hogy az ebay-nek olyan a rendszere, hogy ha licitálsz és nyersz, nem annyiért kapod meg a cuccot, amennyi a te legnagyobb licited, hanem amennyit az utánad következő ember kínált. Tehát mindig kevesebbet kell fizetned, mint amennyit ajánlottál végül.

Azt is javasolták, hogy ne üljek éjszakákon át a monitort bámulva és várva, hogy mikor kínálják felül az ajánlatomat, hanem találjam ki, hogy mennyi lenne az a maximális összeg, amit nekem még megér az az árú, licitáljak, és várjak a jó szerencsémre. Ha körbenézel az ebay-n, meg tudod állapítani, hogy mennyi a reális ár valamiért, azt meg végképp el tudod dönteni, neked mennyit ér meg.

Ahogy már sok más esetben, most is így tettem: pár napig figyeltem a kinézett ülést (be lehet állítani hogy a rendszer értesítést küldjön, ha valaki licitál a termékre), és megállapítottam, hogy tényleg nem kell senkinek. De azét az ördög nem alszik, két nappal a licit vége előtt a 12 000 Ft-os ülésre rálicitáltam... nyilván pénzbe kerül majd a szállítás is, meg át is kell majd húzni, és jó lenne, ha az ár nem érné el az új ülés árát, szóval bemondtam 15 000-et és vártam.

Két nap múlva jött az értesítés, hogy enyém az ülés 12 000 Ft-ért.

Most már csak azt kell megoldani, hogy valahogy hazajöjjön. Az első útja Kaliforniából Dél-Karolinába már eleve 40 dollár lett, és lesznek még költségek, de remélhetőleg jobban járok, mintha 50 000 Ft-ért rendelem meg, és arra jön rá a szállítási költség.

Ha megérkezett, elmesélem mennyi lett a vége.

Nyomtatás

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS