Motorosok Űrruhában

mit dainese astronauts 01A jelenlegi űrruhákat úgy tervezték, hogy egy miniatűr űrhajóként védje az űrhajósokat, amikor kinn vannak a világűrben. A hátránya ezeknek az űrruháknak az, hogy a védelem érdekében nagyon sok kompromisszumot kellett kötni, leginkább a kényelem rovására, valamint a ruha merev szerkezete alkalmanként kisebb sérülést okozott a viselőjének.

 

Folytatódik az együttműködés az MIT (Massachusettsi Műszaki Egyetem), és a Dainese között az űrhajósok még jobb védelmének kialakítása érdekében mind a felkészülés, mind pedig a küldetések alatt.

A projekt lényege az, hogy kialakítsanak egy olyan speciális védőruhát, amelyet az űrhajósok az űrruha alatt tudnak viselni. Ezt a megoldást abban az aláöltözetben fogják használni, amely a testhőmérsékletet szabályozza.
Dava Newman professzor, aki az MIT-en repüléstant, és űrhajózástant tanít, valamint a Dainese Műszaki Központ emberei szakértelmük egyesítésével próbálják az űrhajósok számára a lehető legjobb megoldást kitalálni.

HIRDETÉS (x)

A NASA már jóváhagyta a projektet, és jelenleg részletesen vizsgálják , hogy miként alkalmazkodik az emberi test az űrruha rá gyakorolt nyomásához. Ezt a vizsgálatot úgy valósítják meg, hogy létrehoztak egy különleges ruházatot, amelyben érzékelőket helyeztek el, amelyek jelzik azokat a területeket, amelyek ütést, vagy horzsolásos sérülést tudnak okozni. A ruha segítségével tudományos elemzéseket tudnak végezni, az űrhajós, és az űrruha közötti kölcsönhatást vizsgálják, valamint elemzik az űrruha potenciálisan káros hatásait, és ez nagy segítség lehet a tervezésnél.

Az űrhajósokkal folytatott rengeteg megbeszélés során sikerült az emberi test legtöbb védtelen részét meghatározni, és a lehetséges megoldást megtalálni. A szenzorokkal ellátott öltözet segítségével kifejlesztették azt a ruhát, amelyek teljesen megfelelnek a NASA azon feltételeinek, amely szabályozza az öltözeteket. Még a legkisebb dolgok is, mint pl. a CO2 kibocsátás mértéke problémát okozhatnak az űrhajós öltözetnél, és az űrhajósnak vissza kell térnie az űrhajóra.

A munka jelenleg Olaszországban folyik a D-Tec-nél Allison Andersonfrom MTI mérnök vezetésével, aki a Dainese mérnökeivel együtt mutatta be Newman professzornak a nyomásérzékelőkkel felszerelt öltözetet a Dainese-nél tett, a tervezéssel kapcsolatos legutóbbi látogatásán. A projekt további résztvevője az Industrial Design Studio of Trotti and Associates, aminek Guillermo Trotti építész az elnöke, aki specialistája az űrállomásokkal való munkáknak.mit dainese astronauts 02mit dainese astronauts 03

Nyomtatás E-mail

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Kedvelj bennünket

Motoros filmadatbázis

Blogok

A gondtalan éveket felváltotta a felnőtté válás rögös útja, ami az én esetemben is a...
Bővebben...
Azt mondják, a jó szülő egyik ismérve, hogy idejekorán önállóságra, felelősségre tanítja a gyerekét, olyan...
Bővebben...

Rólunk

"A jó kislányok a mennybe mennek, a rosszak mindenhova"

A Csajokamotoron.hu magazin oldalain minden információt megtalálsz, ami a motoros nőket érdekli, amire szükségük lehet a motoros jogosítvány megszerzéséhez, vagy egy motoros túrához. 

Iratkozz fel a hírlevélre!