KGFB – mi várható jövőre?

Sok egyszerűsítést, rugalmasabb biztosítási rendszert hozott a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás (kgfb) törvény módosítása.

 

 

Lassan lejárt már a legtöbb kötelező gépjármű felelősségbiztosítás, tehát újra kell kötniük a tulajdonosoknak.

 

HIRDETÉS (x)

 

Év közben sok találgatás és elemzés látott napvilágot az új kötelező gépjármű felelősségbiztosítás (kgfb) szabályok nyomán várható díjemelkedésről, de a kampány erre rácáfolt: akár 15-20%-os kedvezményt is szerezhetnek az élelmesek.

A biztosítóknak már nem két országos napilapban kell meghirdetniük díjaikat, hanem saját honlapjukon, illetve a MABISZ (Magyar Biztosítók Szövetsége) és a PSZÁF (Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete) honlapján. Továbbra is egy évre szólnak majd a biztosítási szerződések.

A január 1-jén életbe lépő módosítások értelmében a biztosítók 2013. január elsejétől bármikor megváltoztathatják korábbi tarifáikat. A jövőben tehát, ha egy biztosító meghirdeti díjtarifáját, akkor az már nem a naptári évfordulótól érvényes szerződésekre fog vonatkozni, hanem minden olyan szerződésre alkalmazandó lehet, amely a meghirdetést követően legkorábban 60 nap múlva kezdődik, vagy újul meg. A díjtarifák – az eddigiekhez képest változatlanul – mind az új, mind pedig a meglévő szerződésekre vonatkoznak majd.

További változás, hogy a kártörténeti nyilvántartási rendszer által az azonosíthatóság érdekében képzett azonosító számot immár nem csak a biztosítók és a központi rendszer, hanem az ügyfelek is megismerik és használni fogják. A belső ügyfél azonosító számról az ügyfeleket tájékoztatni kell, nekik pedig szerződéskötés során kell azt közölni a kiválasztott biztosítóval.

Nem változnak a szerződés felmondásának szabályai, vagyis biztosítót váltani a jövőben is csak a szerződés évfordulóját követő napi hatállyal lehet majd. Ehhez a meglévő kötelező biztosítás felmondását idén is legkésőbb 30 nappal az évfordulót megelőzően kell eljuttatni az előző biztosítóhoz.

Továbbá óvja az ügyfelek érdekét az is, hogy a biztosítók nem köthetnek két hónapnál hosszabb időre előre szerződést.

A K&H Biztosító vezeti a legtöbb új szerződést kötő társaságok listáját. A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás díja néhány alapadattal könnyen kiszámítható, és a cég honlapján pár kattintással a kgfb mellett, a casco és a lakásbiztosítási szerződés is kedvezményesen megköthető. A meglévő ügyfelek nagyrésze pedig, rendszámuk és kötvényszámuk megadásával lekérdezheti 2013-ra érvényes díjukat is.

Nyomtatás E-mail

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Kedvelj bennünket

Motoros filmadatbázis

Blogok

A héten megint nem volt motorozás, pedig az időjárás miatt akár lehetett volna. A nyakamba...
Bővebben...

Rólunk

"A jó kislányok a mennybe mennek, a rosszak mindenhova"

A Csajokamotoron.hu magazin oldalain minden információt megtalálsz, ami a motoros nőket érdekli, amire szükségük lehet a motoros jogosítvány megszerzéséhez, vagy egy motoros túrához. 

Iratkozz fel a hírlevélre!