Kerekesszékkel motorozni

Egy olasz cég kimondottan a kerekesszékbe kényszerült embertársaink mobilitási gondjainak megoldására fejlesztett robogót.

 

Az, hogy valaki kerekesszékbe kényszerül, még nem jelenti automatikusan életminőségének teljes beszűkülését. Vannak, akik élsportolóvá válnak (vagy azok maradnak), de olyan embertársunk is akadt, aki a Ducatiját is képes volt átépíteni, mert motorozni akart.

Persze a normál, hétköznapi élethez szükséges mobilitáshoz a legalkalmasabb eszköz mindenképpen egy robogó. Hazánkban is látni erre-arra mozgássérülteknek átalakított járgányokat, de ezek általában a sufniban lettek összeütve. Az elektromos segédeszközök kaphatóak ugyan, azokkal azonban rendes közúti forgalomban igen csak veszélyes kimerészkedni.

HIRDETÉS (x)

Az olasz Hyper Division - Mobility Motorcycles vezetője, Henry Battisini úgy gondolta, a legnagyobb esélyegyenlőséget teremti meg kerekesszékes embertársainknak. Megalkották hát a Honda SH125 alapjaira épített HDX3 típusjelű mopedet. Erre simán fel lehet gördülni kerekesszékkel - egyszerűen le lehet engedni az egész rámpát, és hátulról felállni. A rámpa leengedése és felemelése ráadásul elektromos úton, távirányítóval történik.

Amikor motorozási pozícióba került a vezető, rögzíti a kerekesszéket, és már indulhat is. A járművel remekül lehet manőverezni a nagyvárosi forgalomban, dinamikája elegendő a biztonságos közlekedéshez, tehát lassúságával nem idéz elő balesetveszélyes szituációkat. Arról nem is beszélve, hogy aki kerekesszékben tölti az életét, a segítségével átélheti a robogózás élményét is.

Egy Harley-Davidson tulajdonos így oldotta meg ugyanezt a problémát:

Minden elismerésem az alkotóknak, akiknek munkái saját honlapjukon is megtalálhatók (olasz nyelven, természetesen).


Olvasd az eredeti webhelyen

Nyomtatás E-mail

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Kedvelj bennünket

Motoros filmadatbázis

Blogok

Mivel a jó idő csak nem lankad, így a holnapi napot is motorozással fogom tölteni,...
Bővebben...
Régi vágyam volt, hogy ismét kutya tulajdonos legyek. A héten teljesült a vágyam, kis tappancsok...
Bővebben...

Rólunk

"A jó kislányok a mennybe mennek, a rosszak mindenhova"

A Csajokamotoron.hu magazin oldalain minden információt megtalálsz, ami a motoros nőket érdekli, amire szükségük lehet a motoros jogosítvány megszerzéséhez, vagy egy motoros túrához. 

Iratkozz fel a hírlevélre!