A motorsport fekete napja: elhunyt Marco Simoncelli

Iszonyatos baleset történt a motoGP maláj futamának legelején. Marco Simoncelli elesett egy kanyarban, a mögötte jövők pedig már nem tudták elkerülni.

Marco Simoncelli a gyorsasági motorversenyzés egyik meghatározó alakja. Volt. Ezt a szót nagyon nehéz leírni a 250-es kategóriában világbajnokká koronázott olaszról, akit egyéni megjelenése és nagyon agresszív versenyzési stílusa miatt nagyon sokan szerettek. Persze ugyanannyian nem. Keménységére jellemző ez a felvétel, amelyen Lorenzoval csapott össze, és persze hogy nem engedett a maga igazából:

Persze ilyen videót tucatszám lehet találni az interneten. Ma azonban sajnos nem csupán egy rá jellemző nagy esésről számolhatunk be, hanem egy tragikus balesetről: A futam legelején, amikor még nagyon sűrű a mezőny és szó szerint test test ellen megy a küzdelem, Sic elvesztette uralmát a Honda felett, de nem engedte el a gépet. Ennek az lett a következménye, hogy a motor a belső ív felé kanyarodott, közben húzta magával a pilótát.

HIRDETÉS (x)

A közvetlenül mögötte érkező és egymással elfoglalt Colin Edwards és Valentino Rossi esélyt sem kapott arra, hogy bármit is tegyenek: mindenféle reakcióidőn belül érték el az előttük keresztbe sodródó társukat. Edwards valahol a gerince környékén találta el Marcot, Rossi pedig tehetetlenül keresztülhajtott a fején.

A baleset tragikus voltához nem férhetett kétség: Sic bukósisakja leesett (azt elsodorta Edwards motorja), és mozdulatlanul hason fekve maradt az aszfalton. Néhány percen belül az egészségügyi központba vitték, azonban ekkor már nem voltak életfunkciói és újraéleszteni sem tudták az orvosok. Íme a tragédia lassítva:

Mit lehet egy ilyen balesethez hozzátenni? Alighanem semmit. Lehet polemizálni a versenysport veszélyességén, vagy azon, játszhatott-e szerepet a sisak elvesztésében Sic jellegzetes hajkoronája. Lehet, hogy a vizsgálatok kiderítik ennek pontos okát. No meg azon, miszerint egyik legjobb barátja, Valentino Rossi ilyen szerepet kapott a tragédiában.

A nagy versenyzőt visszahozni azonban már nem lehet. Mivel a motoGP-ben hosszú ideje nem történt halálos baleset, hajlamosak voltunk elhinni, hogy nem is lesz. Most azonban ismét rá kell döbbenni minden sportrajongónak, hogy a legmodernebb biztonsági intézkedések sem védhetik ki az ehhez hasonló tragédiákat.

Nyugodj békében, Marco Simoncelli!


Olvasd az eredeti webhelyen

Nyomtatás E-mail

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Kedvelj bennünket

Motoros filmadatbázis

Blogok

A héten nem készült kép, mert ahelyett, hogy gyógyulnánk most épp az egész család egyszerre...
Bővebben...
Ha az időjárás ilyen kegyes marad, és szépen lassan kúszik fel a hőmérséklet, akkor 1-2...
Bővebben...

Rólunk

"A jó kislányok a mennybe mennek, a rosszak mindenhova"

A Csajokamotoron.hu magazin oldalain minden információt megtalálsz, ami a motoros nőket érdekli, amire szükségük lehet a motoros jogosítvány megszerzéséhez, vagy egy motoros túrához. 

Iratkozz fel a hírlevélre!