Elhunyt az MV Agusta elnöke

Egy motorszerelmes zsenivel és egy rafinált üzletemberrel lett kevesebb a világ.

Az alkatrészeket gyártó családi vállalkozásból, a Cagivából komplett motorkerékpárgyárat álmodott az 1970-es években a motorkerékpár rajongó Claudio Castiglioni. Mindeközben Motokrossz Világbajnokságot nyert, valamint 1985-ben felvásárolta a Ducati gyárat, ahol az ő irányítása alatt fejlesztették ki a Ducati 916 és a  Monster modelleket.

HIRDETÉS (x)

Később megszerezte a Husqvarnát is, amely az évek során számos Világbajnokságot nyert Enduro, Motokrossz és Supermoto kategóriákban.

Miután 1996-ban a Ducatit eladta egy amerikai befektető csoportnak, a TPG-nek, figyelmét az MV Agusta márkára irányította, amit 1991-ben vásárolt meg. A Ducati legendás tervezőjével, Massimo Tamburinivel megismételte a korábbi sikereket ezzel a márkával is. Olyan ikonikus modelleket hoztak létre, mint az F3, F4 és a Brutale, amelyek erős alapokat biztosítottaka jövőre nézve.

Különösen ravasz üzletember hírében állt, ami nem is csoda, hiszen az MV Agustát kétszer is eladta jó pénzért, majd egy névleges összegért vásárolta vissza. Először a Proton volt a vevő 70 millió €uróért 2003-ban. Egy évvel később 1 €uróért jutott hozzá ismét. Ezután eladta a Harley-Davidson-nak ismét 70 millió €uróért 2008-ban, majd 2010-ben ismét az övé lett 3 €uró áron.

Egy évvel ezelőtt Castiglioni átadta a vezetést fiának, Giovanninak, aki akkor úgy nyilatkozott,hogy továbbra is szem előtt tartja apja álmát, hogy a világ legszebb motorjait gyártsa.

Castiglionit szerdán, 64 éves korában, Varesei otthonában érte a halál nem sokkal az után, hogy ismeretlen betegséget diagnosztizáltak nála.

Nyomtatás E-mail

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Kedvelj bennünket

Motoros filmadatbázis

Blogok

A gondtalan éveket felváltotta a felnőtté válás rögös útja, ami az én esetemben is a...
Bővebben...
Azt mondják, a jó szülő egyik ismérve, hogy idejekorán önállóságra, felelősségre tanítja a gyerekét, olyan...
Bővebben...

Rólunk

"A jó kislányok a mennybe mennek, a rosszak mindenhova"

A Csajokamotoron.hu magazin oldalain minden információt megtalálsz, ami a motoros nőket érdekli, amire szükségük lehet a motoros jogosítvány megszerzéséhez, vagy egy motoros túrához. 

Iratkozz fel a hírlevélre!