BMW hirdetések 1923-tól

NaNa - . Motoros történelem

A BMW motorkerékpárok a XX. század elején jelentek meg Európa útjain, és népszerűsítésükre a cég szakemberei már a kezdetektől fogva nagy jelentőséget tulajdonítottak az igényesen kidolgozott hirdetéseknek, reklámoknak.

A német BMW Motorcycle Magazine és a BMW csoport archívuma a közelmúltban foglalta össze a BMW motorkerékpár-reklámok történetét egészen a kezdetektől. A BMW 1923-ban jelentette meg első sajtóhirdetését, amely az R 32-es modellt népszerűsítette.

Az egész oldalas, képpel illusztrált reklámok akkoriban még kevésbé voltak jellemzőek, mint napjainkban, így jelentős figyelmet generáltak az olvasók körében (1. kép). A modell népszerűsítésére a következő években nagyméretű plakátokat is fölhasználtak, amelyeket ekkoriban még plakátművészek terveztek mindössze néhány szín fölhasználásával (2. kép).

HIRDETÉS (x)
A 30-as évek elején a filmek minősége és a fényképezőgép technológia is jelentős fejlődésen ment keresztül, amely lehetővé tette a motorok fényképezését menet közben, így egyre több fekete-fehér BMW reklámot láthattak az olvasók.

Az évtized második felére számtalan németországi és külföldi versenyen diadalmaskodtak a BMW motorkerékpárokkal versenyző pilóták, így a hirdetések is gyakran helyezték a középpontba a kétkerekűek nagy sebességét (3. kép). Az ebben az időben megerősödött náci rezsim azonban a politikai propaganda céljaira kezdte használni az országban működő sikeres vállalatokat. Ez alól Németország egyetlen sikeres autó- és motorgyártó vállalata sem volt kivétel, így a BMW-nek is követnie kellett az állami parancsokat, ami a hirdetések stílusán is éreztette hatását.

A II. Világháború végét követően megkezdődött az ország gazdasági fellendülése, így a BMW ismét koncentrálhatott a sportsikerek elérésére, amelyeket az ebben időben gyártott reklámok is bemutattak (5. kép), büszkén hirdetve, hogy a népszerű R 68, Németország leggyorsabb, és legnagyobb teljesítményű sorozatgyártású motorkerékpárja.


A 60-as évek eleji BMW hirdetéseken némi humor is fölfedezhető, nem csak a témák, de a főcímek tekintetében is, amit jól mutat a 4. kép is. A hirdetés kötetlenebb stílusban, egy BMW rendőrmotoron keresztül mutatja be a modellek teljesítményét. „Vigyázat! Sose próbáljon elmenekülni a felsorolt országok motoros rendőrei elől, mivel BMW-t használnak!” – írja a címsor.

Az évtized közepére a kompaktabb méretű színes reklámok váltak uralkodóvá a motorkerékpár-gyártók körében, így a BMW is egyoldalas színes hirdetésekre cserélte dupla oldalas fekete-fehér hirdetéseit (7. kép). Ekkoriban a BMW motorok vitathatatlanul piacvezetők voltak Németországban, ám a japán gyártók is ekkor jelentek meg ambiciózus terveikkel, amire a bajorok válasza az 1969-ben bemutatott új /5-ös sorozat volt.

HIRDETÉS (x)
Az Egyesült Államokban a japán és brit konkurensek ekkoriban kezdtek olyan látványos, egész oldalas hirdetéseket megjelentetni a magazinokban, amelyek azt sugallták, hogy párhuzam van egy férfi szexepilje és motorjának gyorsasága között. Európában azonban több szabályozás is tiltotta a száguldást és a gyors motorokat a szexualitással párhuzamba állító reklámokat. A BMW európai hirdetései így inkább a motorok élvezeti értékére és kényelmére fókuszáltak (12. kép). Ez a reklámtípus a 70-es évek Németországában még elfogadható volt, ám a BMW ekkor már komoly konkurenciával állt szemben.

Ebben az időben egy 1000 cm3-es bajor boxer nagyjából 70 lóerőt teljesített, a japán konkurensek soros, négyhengeres erőforrásai azonban már megközelítették a 100 lóerős teljesítményt, aminek következtében számos eladatlan motor porosodott a BMW európai és egyesült államok-beli raktárakban. A Honda CBX és a Kawasaki Z1300 bemutatásával megjelentek a piacon az eddigieknél is erősebb soros, hathengeres erőforrással szerelt motorok, amelyekkel szemben a BMW reklámszakembereinek az emberek józan eszére kellett hatniuk, és a mindennapi használhatóságra helyezni a hangsúlyt.

A 70-es évek elején megjelent kétoldalas hirdetés első oldalán egy hathengeres erőforrással szerelt motor rajza látható a következő sorral: „Az ok, amiért nem építünk szörnyetegeket”, a jobboldali BMW R 100 RS képe alatti sorral egészül ki: „mert a mindennapokban is használható motorokat részesítjük előnyben” (10. kép). A hirdetés szövege megállapította, hogy a BMW számára nem jelentene problémát egy Honda CBX-hez hasonló motorkerékpár építése, akár a BMW 3-as sorozat hathengeres, 143 lóerős motorjának egyszerű adaptációjával. „De mi nem akarjuk ezt tenni. Az ilyen erőforrások autókba valók és túlterhelik a motorkerékpárok vázát is, így csökkentve használhatóságukat és élettartamukat.” – olvasható a hirdetés bal oldalának alsó soraiban.

A jobb oldali BMW R 100 RS alá pedig a következőket írták: „A BMW nem fogja követni a versenymotorok utcai adaptálásának gyakorlatát.”

Az utóbbi 30 esztendőben azonban sokat változott a világ. Jelenleg a BMW építi a legerősebb sorozatgyártású ezres sportmotort, az S 1000 RR-t – közel 200 lóerős motorral. Továbbá fejlesztés alatt áll a soros, hathengeres luxusmotorok új generációja is, amelynek irányát a 2009-ben bemutatott BMW Concept 6 elnevezésű tanulmánymotor mutatta be a nagyközönségnek. Az új távlatokat nyitó hathengeres erőforrás a K sorozat következő modelljeiben mutatkozik majd be a szériagyártásban.

Nyomtatás

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS