Tudtad, hogy mennyivel száguldott a világon az első gyorshajtó?

sebesseghatar 1896 walter arnoldWalter Arnold iszonyatos ámokfutást rendezett 1896-ban, s olyannyira átlépte az akkori sebességhatárt, hogy csupán egy kerékpáros rendőr - vad tekerés után - tudta elcsípni a grabancát, s meg is büntette…

… nos, igen, 1896-ot írunk, Walter Arnold január 28-án reggel felült az ágyában és azt gondolta: „Ma történelmet csinálok, a 2 mérföldes sebességhatárt túl fogom lépni.”

Ekkor még, a délkelet-angliai Paddock Wood lakói nem gondolták, hogy veszélybe kerül az életük, majd egyszer csak, Arnold 8 mérföldes, vagyis 13 km/h-s őrületbe kezdett autómobiljával.

HIRDETÉS (x)

Itt jegyzem meg zárójelben, igen, autómobil, és nem motor, de úgy éreztem, eme történelmi jelentőségű tettnek, ami tényleg megtörtént, itt a helye.

Most, így 123 év távlatából viccesnek tűnik a helyzet, amint elképzeljük, hogy „lassított felvételként”, ekkora sebességgel halad Walter Arnold, akit biciklivel, lihegve üldöz egy rendőr.

Ekkor még, az emberek a lovaskocsikhoz voltak szokva, és még furcsának számítottak a motoros autók, amelyek felváltották az állatok tevékenységét.

De, hogy újabb poénos dolgot írjak, ekkoriban törvény mondta ki, hogy minden autómobil előtt, piros zászlót lengető gyalogosnak kellett haladnia, aki felhívta a járókelők figyelmét a 3 km/h-s sebességgel közeledő veszélyre.

A fáma egyébként nem biztos benne, hogy mindez Paddock Wood-ban történt, mert lehet, a szomszédos East Pickham-ben hajtotta végre merényletét Walter barátunk – mára már mindkét település szeretné magáénak tudni ezt a történelmi tettet.

Ott tartottunk, hogy a rendőr elkezdte üldözni bringájával Arnoldot. Meglepő, de elkapta és meg is bírságolta 1 shillingre.

walter arnold 1896 automobil sebesseghatar

A vad autóst nem keserítette el a helyzet, ugyanis előnyt kovácsolt belőle, hiszen Anglia egyik első autókereskedésének boldog tulajdonosa volt – tehát nem meglepő, hogy izgatta a sebesség, s az, hogy mit lehet kihozni a járműből…

Sőt, a piros zászlókat hurcolászók munkája is megszűnt, ugyanis törölték a törvényt és a sebességkorlátozást megváltoztatták 22 km/h-ra. Bizony, így kell történelmet írni!

És most hasonlítsuk össze az akkori híradásokat, a napjainkbeli fontos információkkal! Szóval, mennyi is ma a sebességhatár...?!

Forrás: index.hu
Fotók: Latest UK Motoring News, Beaulieu twitter

Nyomtatás E-mail

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Kedvelj bennünket

Motoros filmadatbázis

Blogok

Érezted már, hogy döntened kell, de nem tudsz..... Meghallgatsz ilyenkor mindenkit, hátha segít a jó...
Bővebben...
Szerintem nincs mit hozzáfűzni a képhez. A tavasz már a kanyarban van. ​ Nálunk egyébként...
Bővebben...

Rólunk

"A jó kislányok a mennybe mennek, a rosszak mindenhova"

A Csajokamotoron.hu magazin oldalain minden információt megtalálsz, ami a motoros nőket érdekli, amire szükségük lehet a motoros jogosítvány megszerzéséhez, vagy egy motoros túrához. 

Iratkozz fel a hírlevélre!