Tudtad, hogy mennyivel száguldott a világon az első gyorshajtó?

sebesseghatar 1896 walter arnoldWalter Arnold iszonyatos ámokfutást rendezett 1896-ban, s olyannyira átlépte az akkori sebességhatárt, hogy csupán egy kerékpáros rendőr - vad tekerés után - tudta elcsípni a grabancát, s meg is büntette…

… nos, igen, 1896-ot írunk, Walter Arnold január 28-án reggel felült az ágyában és azt gondolta: „Ma történelmet csinálok, a 2 mérföldes sebességhatárt túl fogom lépni.”

Ekkor még, a délkelet-angliai Paddock Wood lakói nem gondolták, hogy veszélybe kerül az életük, majd egyszer csak, Arnold 8 mérföldes, vagyis 13 km/h-s őrületbe kezdett autómobiljával.

HIRDETÉS (x)

Itt jegyzem meg zárójelben, igen, autómobil, és nem motor, de úgy éreztem, eme történelmi jelentőségű tettnek, ami tényleg megtörtént, itt a helye.

Most, így 123 év távlatából viccesnek tűnik a helyzet, amint elképzeljük, hogy „lassított felvételként”, ekkora sebességgel halad Walter Arnold, akit biciklivel, lihegve üldöz egy rendőr.

Ekkor még, az emberek a lovaskocsikhoz voltak szokva, és még furcsának számítottak a motoros autók, amelyek felváltották az állatok tevékenységét.

De, hogy újabb poénos dolgot írjak, ekkoriban törvény mondta ki, hogy minden autómobil előtt, piros zászlót lengető gyalogosnak kellett haladnia, aki felhívta a járókelők figyelmét a 3 km/h-s sebességgel közeledő veszélyre.

A fáma egyébként nem biztos benne, hogy mindez Paddock Wood-ban történt, mert lehet, a szomszédos East Pickham-ben hajtotta végre merényletét Walter barátunk – mára már mindkét település szeretné magáénak tudni ezt a történelmi tettet.

Ott tartottunk, hogy a rendőr elkezdte üldözni bringájával Arnoldot. Meglepő, de elkapta és meg is bírságolta 1 shillingre.

walter arnold 1896 automobil sebesseghatar

A vad autóst nem keserítette el a helyzet, ugyanis előnyt kovácsolt belőle, hiszen Anglia egyik első autókereskedésének boldog tulajdonosa volt – tehát nem meglepő, hogy izgatta a sebesség, s az, hogy mit lehet kihozni a járműből…

Sőt, a piros zászlókat hurcolászók munkája is megszűnt, ugyanis törölték a törvényt és a sebességkorlátozást megváltoztatták 22 km/h-ra. Bizony, így kell történelmet írni!

És most hasonlítsuk össze az akkori híradásokat, a napjainkbeli fontos információkkal! Szóval, mennyi is ma a sebességhatár...?!

Forrás: index.hu
Fotók: Latest UK Motoring News, Beaulieu twitter

Nyomtatás E-mail

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Kedvelj bennünket

Motoros filmadatbázis

Blogok

Mióta karanténban vagyunk, olyan terülj-terülj asztalkám van nálunk, mint ide Lacháza. Hétvégén pl. egyik nap...
Bővebben...
Helyzetre való tekintettel egyre több időt tartózkodók otthon. Ennek egyik előnye, hogy kiülhetek az erkélyre...
Bővebben...

Rólunk

"A jó kislányok a mennybe mennek, a rosszak mindenhova"

A Csajokamotoron.hu magazin oldalain minden információt megtalálsz, ami a motoros nőket érdekli, amire szükségük lehet a motoros jogosítvány megszerzéséhez, vagy egy motoros túrához. 

Iratkozz fel a hírlevélre!