Úttörők a maguk jogán

NaNa - . Motoros történelem

Sam "Morgan" Storm, Marjorie Hummel, és Elizabeth "Boots" Buchholz azok a női motorosok, akik legutóbb bekerültek a Sturgis Motorcycle Museum & Hall of Fame legendái közé augusztus elején a Sturgis Rallyn.

Marjorie Hummel 1939-ben, 25 évesen az első motoros nő volt, aki saját motorkerékpárján érkezett a Black Hills Motor Classic találkozóra, ami a mai Sturgis Rally elődje volt. Szintén az első nő volt, aki ugyancsak a Sturgis Rally keretében, 1941-ben egy megbízhatósági versenyen a férfiakkal együtt állt a rajthoz. A verseny körülbelül 30 kilométer hosszú pályán zajlott, ami a Sturgis környéki erdőkön is keresztül vezetett, sőt még egy patakon is át kellett kelniük a versenyzőknek. Marge ugyan az utolsó lett, de így is büszke lehetett az erőfeszítéseire, és a férfiakéval vetekedő bátorságára. Ekkor felismerte, hogy mennyire vonzzák az efféle kalandok, és később is hatalmas túrákat tett motorral.

Sam "Morgan" Storm egyike azon kevés nőnek, akik próbára merték tenni magukat a Halálfalon. A "Wall of Death" egy henger alakú pálya, amelynek fala teljesen függőleges. A motorosok így vízszintesen száguldoznak rajta. Sam-et azzal a Paul "Sonny" Pelaquin nevű férfivel együtt javasolták a hírességek csarnokába, aki a lányt a szárnyai alá vette, miután 14 éves korában elszökött otthonról. Sam Sonnytól tanulta meg hogy kell motorozni a veszélyes pályán. A Halálfal mellett felnőve később sem tudott elszakadni a látványosságtól: bejárta az egész világot a társulattal, átlagosan napi négy előadást tartott. A mai napig szívesen osztja meg élményeit az érdeklődőkkel, hiszen világszerte az egyik leghíresebb extrém sportolóként tartják számon.

Elizabeth "Boots" Buchholz a szabadságharcos hírességek csarnokába került. Itt azok a személyiségek találhatók meg, akik a legtöbbet tették a motorkerékpárosok jogaiért. Boots a floridai ABATE (American Brotherhood Aimed Towards Education – egy nonprofit szervezet, amely Amerika szerte reklámozza a motorozást, miközben oktatással segíti a motorosokat, és lobbyzik a motorosok jogaiért) tagja volt. Rengeteg olyan változást sikerült kiharcolnia, amely nem csak a floridai motorosokra volt hatással, hanem Amerika minden államában javította a motorkerékpárosok helyzetét.

Természetesen nem csak nők kerültek a hírességek csarnokába. A 2006-os további választottak: Jay Springsteen, John Parham, John Reed, "Deacon" Dave Phillips, és Rich "Neb" Nebelsick.

Nyomtatás

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS