Címlaplány a múltból

altA „Lelkes lány” egy fiatal motoros nő volt, aki az Enthusiast magazin borítóján szerepelt 1929-ben két alkalommal is.

A novemberi és decemberi szám címlapján is őt láthatták az olvasók.

Arthur Davidson csak „georgai barancknak” hívta a lányt, akivel az ország számos újságában foglalkoztak. Azonban azt a mai napig is csak nagyon kevesen tudják, hogy ki volt ő valójában. Nos, a neve Vivian Bales, aki a maga korában hatalmas teljesítményt vitt végbe: átmotorozta Amerikát egy Harleyval. Így lett Vivianból a Harley-Davidson reklámarca, és a motoros nők egyik nagy elődje.

HIRDETÉS (x)

Vivian 1909 januárjában született Floridában, családja azonban nem sokkal később a georgai Albanyba költözött. Miután 1926-ban leérettségizett, táncot kezdett oktatni, hogy egy kis plusz pénzhez jusson. A tánctanítás annyira jól ment, hogy még abban az évben lovát egy egész ménesre, azaz egy motorra cserélte le. A motor egy Harley-Davidson Model B volt.

Annak ellenére, hogy meglehetősen alacsony és vékonyka volt, hamar ráérzett a motorozásra. Egy szépséghiba azért akadt, nem tudta berúgni a motort, ehhez mindig segítséget kellett kérnie. A vásárlás után nem sokkal rögtön elindult egy majd’ 500 kilométeres túrára a floridai St. Petersburgba. Az úton elkísérte legjobb barátnője, Josephine Johnson is.

A lány teljesítménye lenyűgözte a helyi Harley kereskedés vezetőjét. Olyannira, hogy megkérte a helyi újságot, hogy hozzák le Vivian történetét. Ez végül megtörént, és nem csak a helyi lapban, hanem az Atlanta Journalban is olvashattak róla.

Ez a sikeres túra sarkallta arra, hogy újabb kalandok után nézzen, ehhez azonban komolyabb motorra volt szüksége. Az egy hengeres Model B-t egy 1929-es Twin D modell váltotta. A motorváltás annyira felbuzdította, hogy levelet írt Hap Jamesonnak, az Enthusiast akkori szerkesztőjének, amiben beszámol következő nagy tervéről: egyedül keresztülmotorozni Amerikán. Bár a Harley-Davidson hivatalosan nem szponzorálta, kapott tőlünk két pulóvert, amin a „The Enthusiast Girl” felirat szerepelt.

A híres útra 1929 nyarán került sor. Az országos újságok számos cikket közöltek róla, csakúgy, mint maga az Enthusiast is. Minden városban találkozott a helyi motorosokkal és Harley-Davidson kereskedőkkel, legtöbbjük a támogatását is felajánlotta, sőt, Hoover elnökkel is volt szerencséje megismerkednie a 78 nap alatt.

Vivan Bales Faison 2001. december 23-án hunyt el, három héttel 93-ik születésnapja előtt. Kívánsága szerint motoros temetése volt, amit a Flint River Harley-Davidson of Albany szervezett és vezényelt le.altalt

Nyomtatás E-mail

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Kedvelj bennünket

Motoros filmadatbázis

Blogok

Mióta karanténban vagyunk, olyan terülj-terülj asztalkám van nálunk, mint ide Lacháza. Hétvégén pl. egyik nap...
Bővebben...
Helyzetre való tekintettel egyre több időt tartózkodók otthon. Ennek egyik előnye, hogy kiülhetek az erkélyre...
Bővebben...

Rólunk

"A jó kislányok a mennybe mennek, a rosszak mindenhova"

A Csajokamotoron.hu magazin oldalain minden információt megtalálsz, ami a motoros nőket érdekli, amire szükségük lehet a motoros jogosítvány megszerzéséhez, vagy egy motoros túrához. 

Iratkozz fel a hírlevélre!