A motorozás úttörői

Lassan a végéhez érkezik a motoros nők hónapja, amit a világ minden részén számos programmal ünnepeltek a csajok. Fontos azonban, hogy visszatekintsünk kicsit azokra a nőkre, akik már a motorozás hajnalán is nyeregbe pattantak, dacolva a kor szabályrendszerével. A nőket az 1900-as évek elején ugyanis csak akkor látták szívesen egy motoron, ha reklámozni kellett azt.
HIRDETÉS (x)

Avis és Effie Hotchkiss – anya és lánya – egy háromsebességes, oldalkocsival felszerelt motorral szelte át Amerikát. Effie vezette a motort, édesanyja pedig az oldalkocsiban ülve utazta végig a túrát. Ők akkoriban így nyilatkoztak az útról: „alaposan be akartuk járni Amerikát, és úgy láttam, az anyámmal közös útra egy háromsebességes, oldalkocsis motor lesz a legmegfelelőbb."

Dorothy „Dot" Robinson és a Motor Maids szoros kapcsolatban állnak egymással. A csak hölgyekből álló klub terjeszkedéséből aktívan kivette a részét, és közel 25 évig volt a csajok első, választott elnöke.

Dot már pólyás korában is motorozott, igaz, akkor még csak édesanyja ölében ült az oldalkocsiban. Apja Harley kereskedő volt, így érthető, hogy Dot világéletében vonzódott a motorokhoz, különösen a Harleykhoz. A szerelmet is a motorok hozták meg neki.

Apja kereskedésében ismerkedett össze későbbi férjével, Earl Robinsonnal, aki szintén egy Harley kereskedés tulaja volt. A klubélet ápolása mellett hétvégenként a Nagy-Tavakat járta teljesítménytúrák keretében. A II. Világháború alatt nő létére motoros futárként dolgozott.

Bessie Stringfield, egy afroamerikai hölgy szintén Amerika átszelésével írta bele magát a motorozás nagykönyvébe. Ő volt az első néger lány, aki 1930-ban – mindössze 19 évesen – egyedül átszelte a kontinenst. A világháborúban Dorothy Robinsonhoz hasonlóan ő is motoros futárként szolgált. Általában hosszú távokra küldték, és bizalmas dokumentumokat szállított.

Élete során 27 Harley-Davidsonja volt. „Ha nem motorozhatok, nem fogok sokáig élni, és sosem halok meg" – mondta magáról Bessie, akiről 2000-ben az AMA egy díjat is elnevezett, amit olyan hölgyeknek adnak át, akik valami jelentőset tettek a motorsportért.

Nyomtatás E-mail

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Kedvelj bennünket

Motoros filmadatbázis

Blogok

Mióta karanténban vagyunk, olyan terülj-terülj asztalkám van nálunk, mint ide Lacháza. Hétvégén pl. egyik nap...
Bővebben...
Helyzetre való tekintettel egyre több időt tartózkodók otthon. Ennek egyik előnye, hogy kiülhetek az erkélyre...
Bővebben...

Rólunk

"A jó kislányok a mennybe mennek, a rosszak mindenhova"

A Csajokamotoron.hu magazin oldalain minden információt megtalálsz, ami a motoros nőket érdekli, amire szükségük lehet a motoros jogosítvány megszerzéséhez, vagy egy motoros túrához. 

Iratkozz fel a hírlevélre!