25 éves a GSX-R

A GSX-R sorozat annak idején alaposan felbolygatta a motorgyártók fej-fej mellett haladó élbolyát:  „Így is lehet? Ilyen is létezhet?” – kiáltott fel a meglepett nézősereg.

A 25 éve bemutatott első GSX-R körülbelül úgy hatott a versenytársakra és a csillogó szemű publikumra, mint amikor a fekete-fehér tévékhez szokott közönségnek bemutatták az első színes tévéket. A GSX-R motor egyszerre rendelkezett egy versenymotor minden tulajdonságával és az utcai motorok fontos jellemzőivel. A motorosok értékelték, hogy a kivételesen könnyű és kompakt kialakítása mellett hihetetlenül erős is.

A versenytársak azonnal hozzáfogtak a GSX-R-hez hasonló könnyűsúlyú gép kifejlesztéséhez kompakt motorral, alumíniumötvözetű vázzal. Az európai és amerikai piacon a GSX-R 750 volt az első modell, melyet közúton használható „versenymotor replikaként” fejlesztettek.

 

HIRDETÉS (x)
A motor hengerűrtartalmát 750 cm3-ben határozták meg, amely az „Endurance” versenyek jellemző lökettérfogata volt. A teljesítménye, meghaladta az osztály átlagos 85-95 lóerős átlagát, ugyanakkor kiemelkedően könnyű volt. Továbbfejlesztették a hűtőrendszert („SACS” – Suzuki Advanced Cooling System), ami a hengerfej és a dugattyúk motorolaj-befecskendezéses olajhűtését jelentette. A típus 1984 szeptemberében mutatkozott be a Kölni Motorkiállításon. A motort 1985-ös modellként dobták piacra. A gép már ebben az évben lélegzetelállítóan szerepelt a Le Mans-i 24 órás versenyen: az első két helyet ezzel a típussal szerezték meg.

1986-ban kezdte pályafutását a GSX-R 1100. A sorozat zászlóshajója újratervezett motort és vázat kapott, de követte a GSX-R 750 stílusát. Míg a GSX-R 750 erősen sportos jellemzőkkel jeleskedik, addig a GSX-R 1100 egy csúcsminőségű, gyors sporttúra modell.

Az első, 1985-ben bemutatott, GSX-R 750 modellt világszerte megkedvelték a motorosok. Egyéni stílust teremtett az alumínium dupla bölcsővázba szerelt négyütemű, soros, négyhengeres DOHC vezérlésű (1992-től vízhűtéses, enyhén döntött) motorblokkal. Az utcai versenymotor alapmodell határainak átlépéséhez kifejlesztették az GSX-R 750 új generációját, amelyben az összes alkatrész, a motort és a vázat is beleértve, megelőzte korának technológiáját. Ezzel 1996-ban megtörtént a GSX-R 750 teljes modellváltása, egy GP motor tervezési alapelveit követték. Az RGV-G alapokon tervezett motorral hatalmas sikereket értek el a versenyeken, és megmutatták a világnak, hogy a GSX-R 750 újjászületett.

1997-ben újult meg a 600 köbcentis modell. A típust a legjobban kezelhető gépként értékelték a műszaki jellemzők és a teljesítmény optimalizálására tett erőfeszítések eredményeképp. Ezek a fejlesztések a motort is érintették: kisebb és rövidebb furat-löket arány jellemezte, ezen kívül állítható első villákra cserélték a GSX-R 750 fordított első teleszkópját. A GSX-R 750 alapjain ez a modell előnyös tulajdonságainak köszönhetően kiemelkedő teljesítményről tett tanúbizonyságot a versenypályán.

1998-ban befejezték az 1986-ban piacra dobott GSX-R 1100 gyártását. 2001-ben a GSXR 1000 tette teljessé az azonos tervezési alapelvekkel rendelkező három modellt (600, 750 és 1000). A GSX-R 1000 kiemelkedő teljesítménnyel és nyomatékkal, valamint ezzel együtt jól kihasználható teljesítmény-karakterisztikával jellemezhető. Mivel a GSX-R 750 könnyű és kompakt váza alapján tervezték, a futási, fordulási és fékezési stabilitása korát megelőzően kiegyensúlyozott. Amikor az 1000 köbcentis modell megjelent a nemzeti és világ körüli Superbike versenyeken, világszerte számos győzelmet aratott.

A GSX-R sorozat legújabb zászlóshajója, a GSX-R tervezési alapelvek megtestesítője több mint 25 év csúcstechnológiáját hagyta maga mögött. A 2009-es GSX-R 1000 rövidebb löketű, kompaktabb motorral rendelkezik. Tervezésekor meghosszabbították a lengőkart és lerövidítették a tengelytávolságot, így javultak a kezelési és tapadási jellemzők, ami a versenyzési lehetőségek további fejlesztését célozza. E modell kialakításakor a könnyed kezelhetőség mellett a környezetvédelmet is szem előtt tartották, továbbá a motor megjelenése jövőbe tekintő, finomabb stílust képvisel.

Nyomtatás E-mail

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Kedvelj bennünket

Motoros filmadatbázis

Blogok

Szerintem kb. 10 éve készült az utolsó tetoválásom... vagy lehet, hogy csak nyolc. Azóta tervezem...
Bővebben...
Rá kell jönnöm, hogy ki kell szakadnom a mókuskerékből, hogy ne fásuljak bele. Ilyenkor valami...
Bővebben...

Rólunk

"A jó kislányok a mennybe mennek, a rosszak mindenhova"

A Csajokamotoron.hu magazin oldalain minden információt megtalálsz, ami a motoros nőket érdekli, amire szükségük lehet a motoros jogosítvány megszerzéséhez, vagy egy motoros túrához. 

Iratkozz fel a hírlevélre!