Anett&Eszti Acoustic - letisztult, egyszerű, de mégis rock

Tartalomjegyzék

anett eszti acoustic1Az Anett&Eszti Acoustic duó két dögös, a magyar rockzenei életben lubickoló csajból áll, akiket augusztus 16-án láthatsz-hallhatsz a Dürer Kert egyik színpadán. Hogy kik ők? Mióta és miért áldoznak a rock és a metál oltárán? Elárulták!

Az akusztikus rock, metál, pop feldolgozásokat játszó duót Zentai Anett és Géczi Eszter alkotják, akik már játszottak együtt más zenekarban is, de úgy érezték, a közöttük lévő teljes lelki-zenei összhangot ki kell használni, s így jött létre az Anett&Eszti Acoustic.

Géczi Eszterről egyébként már 2015-ben megjelent egy cikk oldalunkon, s külön öröm számunkra, amikor megtudhatjuk, milyen karriert futott be egy-egy tehetséges zenész.

HIRDETÉS (x)

- Kezdjük az elején! Mikor alakult a duótok, illetve hogyan jött az elhatározás?

A&E: - Az ismeretség nagyjából 4-5 évvel ezelőttre nyúlik vissza, amikor is ugyanabban a teremben zenéltünk a Vágóhídon. Az elején persze még csak udvariasan és kedvesen köszöntünk egymásnak, de aztán jöttek a próbatermes csapat által szervezett, pár napos nyári bulik vidéken, ahol mindketten zenéltünk a saját bandánkkal. Ott pattant fel a szikra, aminek eredménye a Late Night Sex (The Pretty Reckless tribute) lett, az első saját, közös zenekarunk.

Az „állandó” akusztikus duónk tavaly, 2018 őszén alakult, de már előtte, 2016-ban is volt közös akusztikus koncertünk. Mindketten eléggé érzékeny lelkek vagyunk, valószínűleg innen is ered az egész…ha emberileg nem lenne ekkora az összhang, lehetetlen lett volna megcsinálni egy ilyen duót. Ebben csak ketten vagytok, ha bajod van a másikkal, nem tudsz elbújni egy harmadik ember háta mögé. Itt alap az egyenesség, őszinteség, sokat lelkizünk, és nagyon komfortosan érezzük magunkat egymás társaságában.

- Milyen zenei előéletetek van?

Anett: - Szerencsére mindig volt alkalmam több stílusban, több love projektben énekelni, és mindegyik bandámat másért imádom. Első zenekarom, a RIOT! Paramore tribute indította be a bandázást 8 éve. Azóta is ugyanúgy imádjuk a koncerteket és persze egymást. Épp most voltunk a Balcsin, írtunk egy szuper dalt és úgy benyomtunk, hogy jaj. Pár éve volt egy Plug Out Acoustic zenekarom, amellyel főként 1990-es évekbeli feldolgozásokat játszottunk. Mindig hálás leszek ennek a formációnak, örök barátságok jöttek létre ebben a zenekarban.

Az évek során volt szerencsém többször együtt zenélni Takács Vilmos Vilkóval, ami nagyon inspiráló volt, hiszen Vilkó profi zenészként sok jó és hasznos tanáccsal látott/lát el a zenekarozást tekintve. Jelenleg pedig a RIOT! mellett van egy The Pretty Reckless tribute bandám, a Late Night Sex. Kis család vagyunk, akik imádnak együtt zenélni, enni és főzni. És nagyon jó érzés tudni, hogy a legidétlenebb helyzetekben is számíthatok rájuk, barátként. Emellett pedig már csak tetézi a zenekarozások érzelmi részét, hogy Esztivel szinte testvérek vagyunk.

anett eszti acoustic2

Eszti: - Tíz éves korom körül kezdtem el gitározni - főleg apukám ösztönzésére - egy zenesuliban, de a szolfézs miatt nem igazán szerettem a dolgot. Volt pár év kihagyás, rájöttem, hogy a klasszikus vonal nem az én utam, így elkezdtem magamtól tanulgatni otthon, viszont ez meg nem volt túl intenzív és effektív, de cserében nagyon élveztem. Aztán 16 éves koromban jött a Vágóhíd Villa Zenetábor Vörös Atti szervezésében, ahol belecsöppentem a zúzós riffek és szólók világába, onnantól kezdtem hanyagolni az akusztikus gityót, mindent torzítani kellett ugyebár. Elkezdtem órákat venni Czifra Mikitől, imádtam hozzá járni, nem csak a sok új és menő technika miatt, hanem a cuki családja és a macskáik miatt is - mindig feltöltődtem ott.

Az első bandám a Day Zero volt, ahol mindenféle metálos dolgot toltunk a Killswitch Engage-től kezdve a Gojira-ig. Nagyon szerettem a srácokat, és hálás vagyok nekik, hogy be mertek venni maguk mellé egy 16 éves lánykát a csapatba.

Második zenekarom a Touch Me Not volt, ahova Kucsera Lilla hívott zenélni. Lillának is nagyon sokat köszönhetek, szinte húgaként bánt velem. A TMN-nel esett meg az első fellépésem, és a kreativitásomat is kiélhettem a dalírások során. Az önbizalmamnak is jót tett ez az időszak, a koncertek, klipek, fotózások, és Lilla lelkesítő „hegyibeszédei” megtették hatásukat! A Late Night Sex-ről pedig már esett szó, itt is abszolút megvolt a hatalmas összhang és harmónia érzése a csapattal.

Felmerülhet a kérdés, hogy ha ennyire szerettem ezeket a formációkat, miért léptem ki belőlük…Folyamatos útkeresésben voltam és vagyok, azt hiszem. A zúzósabb témáktól kissé eltávolodott az ízlésem, ez is egy ok lehetett a sok közül, illetve az, hogy a tribute bandázás nem szerepelt a hosszú távú terveim között, idővel a saját „gyermekeimmel” szeretnék kiállni az emberek elé.

- Hogyhogy az akusztikus feldolgozási mód mellett döntöttetek?

Eszti: - Nagyon szeretem a letisztultságot, az egyszerűséget, és az akusztikus forma ezt nagyon jól visszaadja, nem csak hangilag, hanem hangulatilag is. A legtermészetesebb valónkban kommunikálunk a közönséggel, nincsen semmiféle megfelelési kényszer és megjátszás, és pont emiatt nagyon családiasak a koncertek.

Anett: - Énekesként szeretem, amikor kihallani az énekhang finomságait, erre pedig az akusztikus előadás tökéletes lehetőséget kínál. Nagyon sokat lehet fejlődni azzal, ha az ember minden lélegzetvételt és hangképzési technikát kihall a hangfalból. De ami még fontosabb: nincs annál szebb, amikor két énektéma jól hallhatóan összeolvad. Imádom, ahogy Esztivel összecseng a hangunk, és ahogy kiegészítjük egymást. Néha mi magunk is megörülünk, amikor kitaláljuk az éneksávokat és közösen éneklünk valamit. Ilyenkor elégedetten egymásra nézünk majd röhögünk, hogy jaj, hogy néztünk egymásra. Egyébként mindig röhögünk...


- Milyen előadóktól adtok elő számokat?

A&E: - Nagyon vegyes. Jelenleg nagyjából 80 dalból áll a repertoárunk, van rockos, popos és időutazós (1960-as évektől napjainkig) setlistünk, továbbá tervezünk egy metál-, illetve filmzene tematikát is. Figyeljük, hogy közkedvelt előadókat válasszunk és arra is, hogy szeressük a dalokat. Kicsit ilyen női megérzésre alapul a dalok kiválasztása, de eddig úgy tűnik, hogy működik. Mindig figyeljük egyébként a közönség reakcióját és kiszórjuk, amelyik dalnál nem érezzük a hallgatóság energiáját.

HIRDETÉS (x)

- Kik a kedvenc előadóitok? Kik inspirálnak és miért?

Anett: - Eléggé mindenevő vagyok. Nagy kedvenceim az Infected Rain, Lacuna Coil, The Pretty Reckless, Paramore, The Veronicas és Avril Lavigne. A felsorolásból is látszik, hogy a death metáltól a pop zenéig minden jöhet, nem a stílus a lényeg. A felsorolt zenekaroknak csaj frontembere van és enyhén szólva rajongok mindegyikükért – és pont emiatt inspirálnak is. Nézem hogyan sminkelnek, hogyan mozognak, hogyan öltözködnek és nem egyszer ebből merítek ihletet a saját koncertjeimhez is.

Decemberben egyébként közösen ad koncertet az Infected Rain és Lacuna Coil Budapesten. Szerintem meg fogok őrülni a sírásban, éneklésben, mosolygásban és a merch pult felvásárlásában.Volt alkalmam már pár szót váltani mindegyik zenekar énekesnőjével, utána minimum órákig sokkban voltam, előre izgulok, hogy mi lesz decemberben. Imádok rajongani, javaslom nektek is, hogy ti is tegyétek, mert rengeteg örömöt, inspirációt és energiát ad!

Eszti: - Nálam inkább egy-egy dal atmoszférája szokott beütni, ezért is fordul elő ritkán, hogy felkapok egy konkrét előadót és hónapokig csak azt hallgatom. Szóval előadók helyett, erre a kérdésre inkább hangulatokkal és érzelemtípusokkal válaszolnék. Szeretem, ha a melankólia jelen van egy dalban, legyen akármilyen mértékű is. Van ám boldog és édes melankólia is, talán az a kedvencem, ez az a fajta, amitől nem ritkán még pityeregni is szoktam. Bár ha belegondolok, az a legeslegfontosabb, hogy létrehozzon bennem valamilyen, akármilyen érzelmet egy szám, és nem a szövegével, mert azt elsőre nem is szoktam figyelni. Egy dalban számomra mindig az egység teremtőereje a lényeg, nem az egyes részeké külön-külön. (Légyszi, ne hívjatok Miss Coelho-nak ezek után…)

Régen természetesen agyon hallgattam a System Of A Down-t, Metallica-t és társait, szóval megvoltak a kötelező körök. Emlékszem, 15 lehettem, egy hegyaljás hajnalon kint ültem a stégen, és egy csapat 30-40 évessel vitatkoztam szinte vérben forgó szemekkel, hogy márpedig NEM, én soha nem fogok mást hallgatni, csak metált, szó sem lehet elektronikus-, vagy popzenéről. Hát, ebből az lett, hogy ma már nemigen hallgatom az előbbit, viszont az enyhe, álmodozós és elúszós elektronika annál inkább alkotóeleme a legkedvesebb dalaimnak.

- Hamarosan a Dürer Kertben játszatok. Elöljáróban mit árulhattok el a koncertről?

Anett: - Bő másfél órás koncerttel készülünk és a számunkra legkedvesebb dalokat válogattuk bele a repertoárba. Lesz benne rock, metál és némi pop is – olyan pop slágerek, amiket tapasztalatunk szerint minden rocker kedvel. A koncert felén vendégfellépő is lesz, Kloó Dani jóbarátommal, aki cajonnal nagyon megszínesíti a dalokat. Tervezünk egy 5 dalból álló System Of A Down szekciót is, mert na... azt elég jó közösen ordítani a Dürer Kertben.

Eszti: - Anett mindent elmondott, én csak annyit tennék hozzá, hogy NAGYON JÓ LESZ!

- Mik a jövőbeni terveitek?

A&E: - Szeretnénk minél több helyre eljutni, minél több új embernek játszani és élményeket szerezni. Szuper lenne pár külföldi helyszínt is meglátogatni - jelenleg tervben van Bécs, illetve Anglia. Az idei évben az energiánkat mindenképpen az alapok építésére szánjuk, utána pedig szeretnénk saját dalok írásába fogni. A jelenlegi 80 dalunkat feltornázzuk 100-120-ra és finomítjuk, magunkra formáljuk. Jelenleg 2 gitár, 2 ének van, és tervezzük azt, hogy némelyik dalban basszerozunk, cajonozunk, szájharmonikázunk… és így tovább... Nagyon izgalmas és kreatív feladat, hogy két énekhanggal és négy kézzel hogyan lehet majd hangszerelni és érdekessé tenni a dalokat.

anett eszti acoustic

Nyomtatás E-mail

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Kedvelj bennünket

Motoros filmadatbázis

Blogok

Szerintem kb. 10 éve készült az utolsó tetoválásom... vagy lehet, hogy csak nyolc. Azóta tervezem...
Bővebben...
Rá kell jönnöm, hogy ki kell szakadnom a mókuskerékből, hogy ne fásuljak bele. Ilyenkor valami...
Bővebben...

Rólunk

"A jó kislányok a mennybe mennek, a rosszak mindenhova"

A Csajokamotoron.hu magazin oldalain minden információt megtalálsz, ami a motoros nőket érdekli, amire szükségük lehet a motoros jogosítvány megszerzéséhez, vagy egy motoros túrához. 

Iratkozz fel a hírlevélre!