A zen és a motorkerékpár-ápolás művészete – Olvastad már?

robert m. pirsig a zen es a motorkerekpar apolas muveszeteAz Európa Könyvkiadó új fordításban adja ki Robert M. Pirsig 1974-es sikerkönyvét, amelyben az író az élet értelmét fejtegeti, s az ad keretet a történetnek, hogy a főszereplők motorral vágnak neki Amerikának, mert el akarnak jutni a nyugati partra...

… át mindenen, domborzati viszonyoktól függetlenül... Pirsignek az adta az ihletet a könyv megírásához, hogy az 1960-as évek végén, a 12 éves fiával tényleg tettek egy nagy motoros túrát.

Pirsig 1928. szeptember 6-án született Minneapolisban, s kis csodának számított már gyerekkorában is, ugyanis 9 évesen 170-es IQ-val rendelkezett. S honnan az érdeklődés a keleti kultúra iránt? Nos, az író a második világháborúban Koreában szolgált, és ott érintették meg ezek a tanok, amelyeket felhasznált későbbi műveiben.

HIRDETÉS (x)

Pirsig tavaly, április 24-én, 88 éves korában halt meg, hanyatló egészsége következtében. Az említett alkotását Salinger Rozsban a fogójához vagy Kerouac Úton című művéhez hasonlítják, már ami a jelentőségét illeti – kultúrahordozó könyv.

Az Európa Könyvkiadó oldalán ezt olvashatjuk A zen és a motorkerékpár-ápolás művészetéről:

„Pirsig az embert mindig is foglalkoztató legnagyobb kérdésekkel - az élet értelmével, a létezés mibenlétével - küszködik, és a Minőség metafizikájában, úgy érzi, választ is talál rájuk: olyan választ, amely egyesíti a kultúrát és az ellenkultúrát, a klasszikus és a romantikus gondolkodásmódot, a nyugati racionalizmust és a keleti misztikát.

robert m. pirsig motorcycle

De egyúttal megírja azt a nagyregényt is, amelyben ...Amerika káprázatos szépségeket rejtő teste lélegzik, miközben a fiával együtt keresztülszáguld rajta motoron... Kattints és Tweetelj! A főhős közben nemcsak a filozófia nagy kérdéseivel és önnön múltjának árnyaival viaskodik, hanem azzal is, hogy jó apa akar lenni, aki segíteni tud a saját démonaival küzdő fiának.”

Ebben az új kiadásban most először szerepel magyarul, az az elő- és utószó, amit az 1999-es amerikai kiadáshoz írt a szerző.

Forrás: Európa Könyvkiadó, Wikipédia
Fotó: npr.org; The Independent, Európa Könyvkiadó

Olvastad már a könyvet?

robert m. pirsig a zen es a motorkerekpar apolas muveszete1

Nyomtatás E-mail

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Kedvelj bennünket

Motoros filmadatbázis

Blogok

Sosem voltam a konyha ördöge/tündére, de miután a motorok már a téli álmukat alusszák, én...
Bővebben...
Nem tudom, mennyire vagytok képben, szerintem épp eleget hallottatok már a zűrös "otthoni" dolgaimról. Most...
Bővebben...

Rólunk

"A jó kislányok a mennybe mennek, a rosszak mindenhova"

A Csajokamotoron.hu magazin oldalain minden információt megtalálsz, ami a motoros nőket érdekli, amire szükségük lehet a motoros jogosítvány megszerzéséhez, vagy egy motoros túrához. 

Iratkozz fel a hírlevélre!