Óda a sörhöz – egy kis szépirodalom

sor annoKülönleges „irodalmi sörolvasókönyvet” adott ki a Corvina Kiadó, Óda a sörhöz címmel, mely kiadványban neves írók sörrel kapcsolatos alkotásai olvashatóak.

„... egy pohár tiszta, világos sör a déli órákban mintegy visszaadja a töprengő hajlamú magyar lelki egyensúlyát” - írja Márai Sándor Szindbád hazamegy című regényében. Milyen igaz!

A régi időkben valahogyan más volt az emberek hozzáállása az italokhoz, köztük a sörhöz.

HIRDETÉS (x)

A söntésekben szerte az országban, tudni való volt, hánykor verik csapra frissen a hordót, s olyankor a jó urak leültek a fehér asztalterítővel leterített asztalokhoz, s méltóságteljesen kortyolgatták az aranysárga nedűt.

Az Óda a sörhöz ezt a hangulatot kívánja visszaadni olyan neves írók tollából, mint Ady Endre, Krúdy Gyula, Móricz Zsigmond, József Attila, Márai Sándor, Rejtő Jenő, s a külföldi szerzők között található Edgar Allan Poe, Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij, Thomas Mann, Arthur Rimbaud – a teljesség igénye nélkül.

„Amióta csak léteznek tárgyi és írásos emlékeink, tudjuk, hogy itták a sört, sőt vedelték literszám – csak épp nem dicsekedtek vele. A sör szerényen meghúzódott a háttérben, nem foglalkozott a pompával és csillogással, nem hiányzott neki a rivaldafény, de mindig is hű szolgája maradt a szomjazó emberiségnek. Ám ha megkapargatjuk a felszínt, akkor a több tonnányi bordal alatt találunk sörös gyöngyszemeket is.

Azt például tudtuk, hogy a sumérok sok sört ittak, de hála a masszív agyag- és kőtábláiknak, maradt fenn olyan kocsmadal, amelyben a sör dicséretét zengik. No és ott a Kalevala, a finnek őseposza: annyi sört vedelnek benne, hogy az olvasó önkéntelenül is pohár után nyúl” - olvashatjuk a könyv előszavában Király Leventétől.

Kedves olvasni szerető sörivók, jön a nyár, s az árnyékban, egy korsó gyöngyöző sör mellett a legjobb olvasmány az Óda a sörhöz!

Fotók: www.landofthebrave.info; www.lira.huoda a sorhoz konyvborito

Nyomtatás E-mail

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Kedvelj bennünket

Motoros filmadatbázis

Blogok

A heti fotóimat végignéztem, és megállapítottam, hogy megint csak a kutyámat fotóztam 99%-ban. Tök cuki,...
Bővebben...
Ez a hét még mindig nem az igazi... kissé már unom, hogy nem süt a...
Bővebben...

Rólunk

"A jó kislányok a mennybe mennek, a rosszak mindenhova"

A Csajokamotoron.hu magazin oldalain minden információt megtalálsz, ami a motoros nőket érdekli, amire szükségük lehet a motoros jogosítvány megszerzéséhez, vagy egy motoros túrához. 

Iratkozz fel a hírlevélre!