Lendületben - a motorozás dinamikája vásznon, olajjal

opanszki tamas gyoztes 1Az elmúlt szombaton Budapest belvárosában, az Erkel színházzal szemben nyílt meg Opánszki Tamás kiállítása. Festményeinek fő témája a sport, azon belül is a motorozás. 

„Zuglóban élek és festek születésem óta. A sport téma, azon belül is a motorozás rajzolása itt kezdődött. A Magyar Képzőművészeti Egyetemen, Festő Szakon a száguldozó élet témavilága inspirált. Éjszakai kávéházak, autók, kivilágított motorok fényformái és a hokimeccsek dinamikus világából indítottam festői programomat. De a téma csak egy ürügy volt ahhoz, hogy élményeimben megtaláljam a gesztust, a színt, a formát." -
meséli Tamás a kezdetekről.

"A diploma után éreztem, hogy a dinamikus téma, festőként járható út, ami tele van próbatételekkel és új vizuális lehetőségekkel. A festés nekem kalandot, felfedezést jelent, ahol megélhetem a teljes szabadságot."  - teszi hozzá.

opanszki tamas kiallitas 3"Látásomat meghatározza a sport. Leginkább a focit élem át, abban nagyon benne vagyok, mikor helyzeteket alakítok ki, passzolok a társakkal, cselezek, új momentumokat élek át minden irányból, szabadrúgásokat lövök, a gólszerzés után pedig felszabadulnak az energiák.

A magyar motorsport eredményei nagy hatással voltak rám, főleg Talmácsi Gábor küzdelme a világbajnoki cím felé vezető úton. Erőt adott nekem, mert láttam, bátran szembe néz a próbatételekkel és új kihívásokat keres. Jó látni mikor egy kortársad felépíti magát és tapasztalatait átadja a fiataloknak. Nagyon megtisztelő volt, hogy 2010-ben megtekintette kiállításomat és elismerően nyilatkozott festményeimről.

A kiállítást megnyitotta Balázs Sándor művészeti író, műkritikus.

A kiállítást megnyitotta Balázs Sándor művészeti író, műkritikus.
 

A festést nálam vázlatrajzolás előzi meg. Ilyenkor filmszerű jeleneteket rajzolok, vízfestékkel festek. Ezután olajjal, vászonra, vagy temperával, papírra festek erőteljes gesztusokat, dinamikus kompozíciókat. A figura mozdulatait kivezetem a képtéren túlra, így saját mozdulataimmal érzékeltetem a következő mozdulatot.

Festményeimmel azt a hatást szeretném érzékeltetni, mintha a néző közvetlen a pálya széléről figyelhetné az eseményeket, érezze, a motor elhúz előtte."

A kiállítás megtekintése kiváló program lehet egy belvárosi séta kiegészítéseképp akár az egész családdal. A festmények megtekiinthetőek 2019. november 9. és december 5. között a Piano Art Café Kamaragalériájában a Luther utca 4. szám alatt.

 

Fotók: Fazekas Flórián
Nyitókép: Opánszki Tamás, Győztes 2010. 2010. 42 x 62 cm, (keretben 50 x 70 cm), tempera, papír, Forrás: www.opanszkitamas.hu

 

Nyomtatás E-mail

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Kedvelj bennünket

Motoros filmadatbázis

Blogok

Helyzetre való tekintettel egyre több időt tartózkodók otthon. Ennek egyik előnye, hogy kiülhetek az erkélyre...
Bővebben...
Járvány, felelősség, mások hibáztatása, szolidaritás, felelőtlenség, szövegértés, önzés… egy pár kiragadott szó a nem alpári...
Bővebben...

Rólunk

"A jó kislányok a mennybe mennek, a rosszak mindenhova"

A Csajokamotoron.hu magazin oldalain minden információt megtalálsz, ami a motoros nőket érdekli, amire szükségük lehet a motoros jogosítvány megszerzéséhez, vagy egy motoros túrához. 

Iratkozz fel a hírlevélre!