Lendületben - a motorozás dinamikája vásznon, olajjal

opanszki tamas gyoztes 1Az elmúlt szombaton Budapest belvárosában, az Erkel színházzal szemben nyílt meg Opánszki Tamás kiállítása. Festményeinek fő témája a sport, azon belül is a motorozás. 

„Zuglóban élek és festek születésem óta. A sport téma, azon belül is a motorozás rajzolása itt kezdődött. A Magyar Képzőművészeti Egyetemen, Festő Szakon a száguldozó élet témavilága inspirált. Éjszakai kávéházak, autók, kivilágított motorok fényformái és a hokimeccsek dinamikus világából indítottam festői programomat. De a téma csak egy ürügy volt ahhoz, hogy élményeimben megtaláljam a gesztust, a színt, a formát." -
meséli Tamás a kezdetekről.

"A diploma után éreztem, hogy a dinamikus téma, festőként járható út, ami tele van próbatételekkel és új vizuális lehetőségekkel. A festés nekem kalandot, felfedezést jelent, ahol megélhetem a teljes szabadságot."  - teszi hozzá.

opanszki tamas kiallitas 3"Látásomat meghatározza a sport. Leginkább a focit élem át, abban nagyon benne vagyok, mikor helyzeteket alakítok ki, passzolok a társakkal, cselezek, új momentumokat élek át minden irányból, szabadrúgásokat lövök, a gólszerzés után pedig felszabadulnak az energiák.

A magyar motorsport eredményei nagy hatással voltak rám, főleg Talmácsi Gábor küzdelme a világbajnoki cím felé vezető úton. Erőt adott nekem, mert láttam, bátran szembe néz a próbatételekkel és új kihívásokat keres. Jó látni mikor egy kortársad felépíti magát és tapasztalatait átadja a fiataloknak. Nagyon megtisztelő volt, hogy 2010-ben megtekintette kiállításomat és elismerően nyilatkozott festményeimről.

A kiállítást megnyitotta Balázs Sándor művészeti író, műkritikus.

A kiállítást megnyitotta Balázs Sándor művészeti író, műkritikus.
 

A festést nálam vázlatrajzolás előzi meg. Ilyenkor filmszerű jeleneteket rajzolok, vízfestékkel festek. Ezután olajjal, vászonra, vagy temperával, papírra festek erőteljes gesztusokat, dinamikus kompozíciókat. A figura mozdulatait kivezetem a képtéren túlra, így saját mozdulataimmal érzékeltetem a következő mozdulatot.

Festményeimmel azt a hatást szeretném érzékeltetni, mintha a néző közvetlen a pálya széléről figyelhetné az eseményeket, érezze, a motor elhúz előtte."

A kiállítás megtekintése kiváló program lehet egy belvárosi séta kiegészítéseképp akár az egész családdal. A festmények megtekiinthetőek 2019. november 9. és december 5. között a Piano Art Café Kamaragalériájában a Luther utca 4. szám alatt.

 

Fotók: Fazekas Flórián
Nyitókép: Opánszki Tamás, Győztes 2010. 2010. 42 x 62 cm, (keretben 50 x 70 cm), tempera, papír, Forrás: www.opanszkitamas.hu

 

Nyomtatás E-mail

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Kedvelj bennünket

Motoros filmadatbázis

Blogok

Ha hárman együtt idén töltjük a 70 évet, a két motor együtt 20 évvel fiatalabb...
Bővebben...
Pánikszerűen kezdtem el keresgélni a múlt heti képeimet, mikor eszembe jutott, hogy már megint lemaradok...
Bővebben...

Rólunk

"A jó kislányok a mennybe mennek, a rosszak mindenhova"

A Csajokamotoron.hu magazin oldalain minden információt megtalálsz, ami a motoros nőket érdekli, amire szükségük lehet a motoros jogosítvány megszerzéséhez, vagy egy motoros túrához. 

Iratkozz fel a hírlevélre!