Gyilkos ígéretek

Rácz Edina - . Film

Orosz maffia, börtöntetoválások, egy régi Ural motor. Mindezek köré szőve Tatjana története, aki tizennégy évesen prostituált.

A David Cronenberg által, 2007-ben rendezett film szemrebbenés nélkül rántja le a leplet a világról, melyet jobb, ha messziről elkerül az ember. Persze, aki teheti…

Rögtön véres képsorokkal indul az alkotás, mely előre vetíti a gyilkos őszinteséget, ahogyan ábrázolja a rendező az orosz maffia mindennapjait. Tatjana, a gyereklány nagy reményekkel telve jött Oroszországból az esős Londonba. Ilyen fiatalon, heroin függőségbe taszítva, terhesen botorkál be egy üzletbe, ahol véresen összeesik. A kórházban meghal, de a gyermeke túléli. Anna (Naomi Watts), a nővér, aki asszisztál a műtétnél, megtalálja a halott lány naplóját. Innen indul a bonyodalom…

HIRDETÉS (x)
A napló, mely orosz nyelven íródott, mély és sötét titkokat rejt a szervezett bűnözés belső világáról. Anna képviseli a naiv átlagembert, aki szintén küzd a saját démonaival, de az, akivel szembe találja magát, mindentől rosszabb.

Anna maga is orosz családból származik. A naplóban rátalál a Trans-Siberian étterem kártyájára, s ellátogat oda, segítséget remélve. A film érdekessége, esetünkben, a régi Ural motor, mellyel Anna jár. Apja öröksége a kuriózumnak számító, régi vas. A lány szépen leparkol az étterem előtt, nem sejtve, hogy éppen az oroszlánbarlangba készül belépni. A kedves öregúr, Semyon (Armin Mueller-Stahl), aki ajtót nyit, a tulajdonos, egyébként pedig a maffia feje. Megígéri Annának, hogy lefordítja a naplót, hiszen segíteni akar… Ettől kezdve megindul a hajsza a naplóért és a gyerekért.

A motor nem indul be… Ki segít ilyenkor? Egy „rendes” férfiember, akiben a ridegsége ellenére van valami nagyon vonzó, aminek Anna sem tud ellenállni, bármennyire küzd ellene… Nyikolaj (Viggo Mortensen), Semyon sofőrje, igen sokoldalú egyéniség, mert amellett, hogy autót vezet, motort szerel, a legnagyobb nyugalommal tűnteti el a hullákat. Mellesleg pedig, Semyon idegroncs, szerencsétlen fiát, Kirillt (Vincent Cassel) istápolja, aki a „sehogyan sem tudok megfelelni apucinak” tipikus esete.


Az erőszak természetessége, és a tudat, hogy tizenéves lányokat kényszerítenek prostitúcióra, teszi olyan szívbe markolóvá a filmet, hiszen tudjuk, ez a valóságban is így van. Ezeknél a jeleneteknél, mindig próbáltam távolságot tartani, de Anna karaktere mégis beljebb vitt ebbe a világba, hiszen lehetne bármelyikünk a helyében.

Nyikolaj által „csodálhatjuk” meg részletességgel az orosz börtöntetoválásokat, melyek olyanok, mint az ujjlenyomatok. „Egy orosz börtönben az életed rá van tetoválva a testedre. Ha nincs tetoválásod, nem létezel.” Negyvennégy minta díszíti a filmben Viggo Mortensen testét, melyet megcsodálhatunk párszor a különböző jelenetekben. Legfőképp akkor, amikor Nyikolajt meg akarják ölni a szaunában, és „hősünk” meztelenül verekszik a két csecsen fickóval, akik linóleumvágó késekkel vagdalkoznak. Vagy amikor a két térdére varrják a csillagokat, melyek azt jelentik, hogy viselőjük senki előtt sem térdel le, nem alázkodik meg.

HIRDETÉS (x)
Nézzünk meg még pár tetoválást, mert nagyon érdekes a jelentésük! Állítólag eredeti minták alapján dolgoztak a film készítői. Nyikolaj mellkasán Krisztus található a kereszten, mely azt hivatott hirdetni, hogy tulajdonosát a hatóságok elnyomták és megbüntették. A gyomra jobb oldalán a Halál kaszával, vagyis gyilkos. A baloldalon Madonna nyitott szívvel és késsel – megvédi az illetőt a hatóságoktól és a riválisaitól. A háton három kupolás templom látható, vagyis Nyikolaj három börtönben volt. A két bokán láncot formázó minták, melyek Nagy Péter cár idejére utalnak vissza, amikor az elítélteket általában lábbilincsbe verték. A kulcscsontok alatt csillagokat láthatunk, melyek csúcsai a börtönéveket jelölik. A nyolcágú csillag csak a nagykutyáknak jár. Ez a minta arra utal, hogy a tulajdonosa bekerült a vory v zakone, a helyi orosz maffia felső köreibe. A bal kéz gyűrűsujján Szentpétervár keresztje, vagyis ott volt börtönben. A kis ujján pedig fekete kereszt ponttal a közepén, valamint átlós vonalak – Nyikolaj a szegénység és a felbomlott család miatt lett bűnöző.

És még folytathatnánk a sort… Ez is bizonyítja, hogy a tetoválások a bőrön élő térképként szolgálnak a viselőjük életútjával kapcsolatban.

A Gyilkos ígéretek elgondolkodtató film a maga módján, a gyomorforgató, de néha igazi emberi pillanatokat tartalmazó jeleneteivel.

Viggo Mortensen tetoválásairól itt olvashattok tovább!

Nyomtatás

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS