Gyilkos ígéretek

Tartalomjegyzék

Orosz maffia, börtöntetoválások, egy régi Ural motor. Mindezek köré szőve Tatjana története, aki tizennégy évesen prostituált.

A David Cronenberg által, 2007-ben rendezett film szemrebbenés nélkül rántja le a leplet a világról, melyet jobb, ha messziről elkerül az ember. Persze, aki teheti…

Rögtön véres képsorokkal indul az alkotás, mely előre vetíti a gyilkos őszinteséget, ahogyan ábrázolja a rendező az orosz maffia mindennapjait. Tatjana, a gyereklány nagy reményekkel telve jött Oroszországból az esős Londonba. Ilyen fiatalon, heroin függőségbe taszítva, terhesen botorkál be egy üzletbe, ahol véresen összeesik. A kórházban meghal, de a gyermeke túléli. Anna (Naomi Watts), a nővér, aki asszisztál a műtétnél, megtalálja a halott lány naplóját. Innen indul a bonyodalom…

HIRDETÉS (x)
A napló, mely orosz nyelven íródott, mély és sötét titkokat rejt a szervezett bűnözés belső világáról. Anna képviseli a naiv átlagembert, aki szintén küzd a saját démonaival, de az, akivel szembe találja magát, mindentől rosszabb.

Anna maga is orosz családból származik. A naplóban rátalál a Trans-Siberian étterem kártyájára, s ellátogat oda, segítséget remélve. A film érdekessége, esetünkben, a régi Ural motor, mellyel Anna jár. Apja öröksége a kuriózumnak számító, régi vas. A lány szépen leparkol az étterem előtt, nem sejtve, hogy éppen az oroszlánbarlangba készül belépni. A kedves öregúr, Semyon (Armin Mueller-Stahl), aki ajtót nyit, a tulajdonos, egyébként pedig a maffia feje. Megígéri Annának, hogy lefordítja a naplót, hiszen segíteni akar… Ettől kezdve megindul a hajsza a naplóért és a gyerekért.

A motor nem indul be… Ki segít ilyenkor? Egy „rendes” férfiember, akiben a ridegsége ellenére van valami nagyon vonzó, aminek Anna sem tud ellenállni, bármennyire küzd ellene… Nyikolaj (Viggo Mortensen), Semyon sofőrje, igen sokoldalú egyéniség, mert amellett, hogy autót vezet, motort szerel, a legnagyobb nyugalommal tűnteti el a hullákat. Mellesleg pedig, Semyon idegroncs, szerencsétlen fiát, Kirillt (Vincent Cassel) istápolja, aki a „sehogyan sem tudok megfelelni apucinak” tipikus esete.


Az erőszak természetessége, és a tudat, hogy tizenéves lányokat kényszerítenek prostitúcióra, teszi olyan szívbe markolóvá a filmet, hiszen tudjuk, ez a valóságban is így van. Ezeknél a jeleneteknél, mindig próbáltam távolságot tartani, de Anna karaktere mégis beljebb vitt ebbe a világba, hiszen lehetne bármelyikünk a helyében.

Nyikolaj által „csodálhatjuk” meg részletességgel az orosz börtöntetoválásokat, melyek olyanok, mint az ujjlenyomatok. „Egy orosz börtönben az életed rá van tetoválva a testedre. Ha nincs tetoválásod, nem létezel.” Negyvennégy minta díszíti a filmben Viggo Mortensen testét, melyet megcsodálhatunk párszor a különböző jelenetekben. Legfőképp akkor, amikor Nyikolajt meg akarják ölni a szaunában, és „hősünk” meztelenül verekszik a két csecsen fickóval, akik linóleumvágó késekkel vagdalkoznak. Vagy amikor a két térdére varrják a csillagokat, melyek azt jelentik, hogy viselőjük senki előtt sem térdel le, nem alázkodik meg.

HIRDETÉS (x)
Nézzünk meg még pár tetoválást, mert nagyon érdekes a jelentésük! Állítólag eredeti minták alapján dolgoztak a film készítői. Nyikolaj mellkasán Krisztus található a kereszten, mely azt hivatott hirdetni, hogy tulajdonosát a hatóságok elnyomták és megbüntették. A gyomra jobb oldalán a Halál kaszával, vagyis gyilkos. A baloldalon Madonna nyitott szívvel és késsel – megvédi az illetőt a hatóságoktól és a riválisaitól. A háton három kupolás templom látható, vagyis Nyikolaj három börtönben volt. A két bokán láncot formázó minták, melyek Nagy Péter cár idejére utalnak vissza, amikor az elítélteket általában lábbilincsbe verték. A kulcscsontok alatt csillagokat láthatunk, melyek csúcsai a börtönéveket jelölik. A nyolcágú csillag csak a nagykutyáknak jár. Ez a minta arra utal, hogy a tulajdonosa bekerült a vory v zakone, a helyi orosz maffia felső köreibe. A bal kéz gyűrűsujján Szentpétervár keresztje, vagyis ott volt börtönben. A kis ujján pedig fekete kereszt ponttal a közepén, valamint átlós vonalak – Nyikolaj a szegénység és a felbomlott család miatt lett bűnöző.

És még folytathatnánk a sort… Ez is bizonyítja, hogy a tetoválások a bőrön élő térképként szolgálnak a viselőjük életútjával kapcsolatban.

A Gyilkos ígéretek elgondolkodtató film a maga módján, a gyomorforgató, de néha igazi emberi pillanatokat tartalmazó jeleneteivel.

Viggo Mortensen tetoválásairól itt olvashattok tovább!

Nyomtatás E-mail

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Kedvelj bennünket

Motoros filmadatbázis

Blogok

Helyzetre való tekintettel egyre több időt tartózkodók otthon. Ennek egyik előnye, hogy kiülhetek az erkélyre...
Bővebben...
Járvány, felelősség, mások hibáztatása, szolidaritás, felelőtlenség, szövegértés, önzés… egy pár kiragadott szó a nem alpári...
Bővebben...

Rólunk

"A jó kislányok a mennybe mennek, a rosszak mindenhova"

A Csajokamotoron.hu magazin oldalain minden információt megtalálsz, ami a motoros nőket érdekli, amire szükségük lehet a motoros jogosítvány megszerzéséhez, vagy egy motoros túrához. 

Iratkozz fel a hírlevélre!