Elhunyt Peter Fonda, a „szelíd motoros”

peter fonda easy riderA napokban meghalt Peter Fonda amerikai filmszínész-rendező, az 1969-es Szelíd motorosok című, nagy sikerű kultuszfilm sztárja. Tüdőrákban szenvedett, 79 évet élt.

Augusztus 16-án, pénteken hunyt el Peter Fonda Los Angelesben – még aznap este közleményt adott ki családja a halálhírről. A 79 éves sztár régóta tüdőrákos volt, s ennek következtében veszítette életét.

A Fondák nagyon híres családnak számítanak Hollywoodban, hiszen édesapja Henry Fonda volt, akit tisztel a filmvilág, nővére pedig Jane Fonda, s lánya Bridget szintén színésznő.

HIRDETÉS (x)

Peter 1940. február 23-án született New Yorkban. Az egyetemi tanulmányait az Omahai Egyetemen végezte 1957 és 1960 között.

Színészi karrierje az 1960-as években kezdett felívelni, s legismertebb filmje, amelyet minden motoros ismer, a már említett Szelíd motorosok, amely 1969-ben látott napvilágot, s Fonda társ-forgatókönyvírója is volt az alkotásnak, amelyet Dennis Hopper rendezett.

Első filmje egyébként a Naked City, 1962-ből. Innentől nem volt megállás, hiszen a filmvilágban sokféle módon tevékenykedő sztár közel 100 filmet készített.

Élete során kétszer jelölték Oscar-díjra – 1970-ben, mint a Szelíd motorosok forgatókönyvíróját, majd pedig 1998-ban, az Ulee aranya című kapcsán, a legjobb férfi szereplő alakításért. Ha az Oscart nem is, de a Golden Globe díjat megkapta érte.

Ami a magánéletét illeti, kétszer volt nős: 1961-1972 között Susan Jane Brewer volt a felesége, majd 1975-2008 között Portia Rebecca Crockett-tel. Három gyermeke született: Justin, Thomas és Bridget Fonda.

Halálhírére - ahogyan azt manapság szokás - a sztárok a különböző közösségi portálokon reagáltak nyilvánosan, sokan közös fényképpel tisztelegve a színész emléke előtt – így tett például Nancy Sinatra és Mia Farrow.

Rob Reiner pedig így emlékezett: „Peter Fonda forradalmi filmkészítő volt forradalmi időkben. Abban a házban született, ahol én élek most, szellemisége mindig hiányozni fog.” Nyugodjék hát békében!

peter fonda easy rider1

Forrás: index.hu, wikipédia
Fotó: BrooklynVegan, chinadaily.com

Nyomtatás E-mail

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Kedvelj bennünket

Motoros filmadatbázis

Blogok

Szerencsére eddig az időjárás, és a szabadidőnk is úgy adta, hogy minden hétvégén ki tudtunk...
Bővebben...
Ahogy terveztem a hét közepén, megejtettem az idei első kört, ami a gyenge esőzés ellenére/miatt...
Bővebben...

Rólunk

"A jó kislányok a mennybe mennek, a rosszak mindenhova"

A Csajokamotoron.hu magazin oldalain minden információt megtalálsz, ami a motoros nőket érdekli, amire szükségük lehet a motoros jogosítvány megszerzéséhez, vagy egy motoros túrához. 

Iratkozz fel a hírlevélre!