Csernobil motorral? Két keréken a halálzónában

csernobil motoron 1Vannak sokkal látványosabb motoros túra célpontok a világon, de veszélyesebb kevés, hiszen még mindig nem tudjuk pontosan, milyen következményei lehetnek a radioaktív sugárzásnak.

Manapság, már szervezett túrákkal lehet látogatni a felrobbant csernobili atomerőmű területét és az azt körülvevő 30 kilométeres hallzónát. Először az 1986 áprilsi 26-án bekövetkezett atomkatasztrófa 25. évfordulója után, 2011 márciusában nyitották meg a terület a nagyközönség előtt, de nem sokkal ezután ismét lezárták.

2015 óta a kijevi utazási irodák ismét kínálhatnak egy napos túrákat az azóta betonszarkofággal elzárt négyes reaktor környékére és az atomerőmű mellet található Propjaty városkába. A túrákhoz Geiger-Müller számlálót vagyi radiaktivitás mérő műszert is lehet bérelni, ha valaki kíváncsi a sugárzás jelenlegi mértékére.

HIRDETÉS (x)

Ahogy a katasztrofaturisták száma folyamatosan nő, ahogy távolodik a baleset emléke, a motorosok is egyre gyakrabban jelölik ki úticélnak Csernobilt, mint különleges látványosságot.

Motoros nők Csernobilban

Talán az első motoros, akinek a híre bejárta az internetet egy ukrán motoros nő volt. Elena Filatova egy honlapot is készített 2004-ben, hogy részletesen beszámolon a halálzónában tett motoros kandjairól. Később kiderült, hogy a hölgy egy megrögzött hazudozó volt, és a motoros kalandokat is csak kitalálta. Persze addigra a honlapját már rengetegen meglátogatták, hogy hiteles(nek hitt) információkat szerezzenek arról, hogyan lehet eljutni a lezárt területre és mi van ott pontosan.

csernobil motoron 213 évvel a baleset után egy lengyel motoros hölgy is felkerekedett, hogy világ körüi útja során útba ejtse a szörnyű atomkatasztrófa helyszínét. Kinga Tanajewska mindössze 5 éves volt és Észak-Kelet Lengyelországban élt, mikor a csernobili atomerőmű felrobbant. Ahogy blogjában írja, élete során folyamatosan jelen volt az atomkatasztrófa árnya - de ezt az érzést mi is imerjük itt Magyarországon. A mai napig nem tudni, hogy az egyre szaporodó rákos megbetegedések összefüggésbe hozhatók-e a balesettel.

Kinga később Ausztráliába költözött, és onnan indult 2017-ben világkörüli motoros túrára egy BMW F800GS nyergében. 2018-ban, 32 évvel a katasztrófa után volt lehetősége ellátogatni Csernobilba egy szervezett túra keretében. Motorral ő sem jutott be a halálzónába, bár lehet, hogy nem is akart, hanem inkább maradt a biztonságosabb verziónál.

Opusz Csernobilban

Hogy egy hazai kaladort is megemlítsek, 2010-ben Obsuszt Roland is megjárta Csernobilt. Az ő túráját csak dióhéjban említettük meg, hiszen könyvében, amit megvásárolhatsz a webáruházunkban, részletesen is elolvashatod Opusz motoros kalandjait.

Nyomtatás E-mail

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Kedvelj bennünket

Motoros filmadatbázis

Blogok

Hiába nézegetem bizakodva a hétvégi időjárást, jelen állás szerint úgy fest, hogy ennyi volt számomra...
Bővebben...
Már az ötletelgetés első fázisait is végigkísérték a barátok, ismerősök aggódó kérdései: „biztos, hogy egyedül...
Bővebben...

Rólunk

"A jó kislányok a mennybe mennek, a rosszak mindenhova"

A Csajokamotoron.hu magazin oldalain minden információt megtalálsz, ami a motoros nőket érdekli, amire szükségük lehet a motoros jogosítvány megszerzéséhez, vagy egy motoros túrához. 

Iratkozz fel a hírlevélre!