Csernobil motorral? Két keréken a halálzónában

csernobil motoron 1Vannak sokkal látványosabb motoros túra célpontok a világon, de veszélyesebb kevés, hiszen még mindig nem tudjuk pontosan, milyen következményei lehetnek a radioaktív sugárzásnak.

Manapság, már szervezett túrákkal lehet látogatni a felrobbant csernobili atomerőmű területét és az azt körülvevő 30 kilométeres hallzónát. Először az 1986 áprilsi 26-án bekövetkezett atomkatasztrófa 25. évfordulója után, 2011 márciusában nyitották meg a terület a nagyközönség előtt, de nem sokkal ezután ismét lezárták.

2015 óta a kijevi utazási irodák ismét kínálhatnak egy napos túrákat az azóta betonszarkofággal elzárt négyes reaktor környékére és az atomerőmű mellet található Propjaty városkába. A túrákhoz Geiger-Müller számlálót vagyi radiaktivitás mérő műszert is lehet bérelni, ha valaki kíváncsi a sugárzás jelenlegi mértékére.

HIRDETÉS (x)

Ahogy a katasztrofaturisták száma folyamatosan nő, ahogy távolodik a baleset emléke, a motorosok is egyre gyakrabban jelölik ki úticélnak Csernobilt, mint különleges látványosságot.

Motoros nők Csernobilban

Talán az első motoros, akinek a híre bejárta az internetet egy ukrán motoros nő volt. Elena Filatova egy honlapot is készített 2004-ben, hogy részletesen beszámolon a halálzónában tett motoros kandjairól. Később kiderült, hogy a hölgy egy megrögzött hazudozó volt, és a motoros kalandokat is csak kitalálta. Persze addigra a honlapját már rengetegen meglátogatták, hogy hiteles(nek hitt) információkat szerezzenek arról, hogyan lehet eljutni a lezárt területre és mi van ott pontosan.

csernobil motoron 213 évvel a baleset után egy lengyel motoros hölgy is felkerekedett, hogy világ körüi útja során útba ejtse a szörnyű atomkatasztrófa helyszínét. Kinga Tanajewska mindössze 5 éves volt és Észak-Kelet Lengyelországban élt, mikor a csernobili atomerőmű felrobbant. Ahogy blogjában írja, élete során folyamatosan jelen volt az atomkatasztrófa árnya - de ezt az érzést mi is imerjük itt Magyarországon. A mai napig nem tudni, hogy az egyre szaporodó rákos megbetegedések összefüggésbe hozhatók-e a balesettel.

Kinga később Ausztráliába költözött, és onnan indult 2017-ben világkörüli motoros túrára egy BMW F800GS nyergében. 2018-ban, 32 évvel a katasztrófa után volt lehetősége ellátogatni Csernobilba egy szervezett túra keretében. Motorral ő sem jutott be a halálzónába, bár lehet, hogy nem is akart, hanem inkább maradt a biztonságosabb verziónál.

Opusz Csernobilban

Hogy egy hazai kaladort is megemlítsek, 2010-ben Obsuszt Roland is megjárta Csernobilt. Az ő túráját csak dióhéjban említettük meg, hiszen könyvében, amit megvásárolhatsz a webáruházunkban, részletesen is elolvashatod Opusz motoros kalandjait.

Nyomtatás E-mail

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Kedvelj bennünket

Motoros filmadatbázis

Blogok

Napi kikapcsolódásként lapozgatni keztem egy reklámújságot.... és az alábbi részre lettem figyelmes. Fröccs Fajták... Kisfröccs, nagyfröccs,...
Bővebben...
Székesfehérvár megismeréséhez, hozzátartoznak a helyi események látogatása. Debrecen a karneválljáról hires, amit gyerekként, felnőttként én is...
Bővebben...

Rólunk

"A jó kislányok a mennybe mennek, a rosszak mindenhova"

A Csajokamotoron.hu magazin oldalain minden információt megtalálsz, ami a motoros nőket érdekli, amire szükségük lehet a motoros jogosítvány megszerzéséhez, vagy egy motoros túrához. 

Iratkozz fel a hírlevélre!