Magok és kövek - a Kerecsen Motoros Egyesület a Berzétei Árvaházért

. Motoros túra

kerecsen berzete 2016 4Az egész úgy kezdődött, hogy ki tudja hány ismerősön keresztül megtaláltak, hogy egy rockfesztiválra kellene lézereket vinni. Aztán kiderült, hogy ez nem akármilyen rockfesztivál, hanem a Felvidéken, és nem csak úgy buliból csinálják, hanem jó célért: a Berzétei Árvaházért.

Mudi Robi református pap szeretne összehozni Berzétén a magyar gyerekeknek egy árvaházat, és ezt a célt már hatodik éve támogatják a Kerecsenek. Aztán elmentem helyszín-bejárni és nagyon bántam, hogy nem tudok elmenni kivitelezni a bulit, mert a Tóth Zolival, a szervezővel, aki egyébként a Kerecsen Motoros Egyesület elnöke, olyan jót beszélgettem a szervezési feladatokon kívül, amit már nagyon régen nem sikerült senkivel. Az a jófajta tájszólása van, és olyan szépen beszél magyarul, olyan választékosan és régies fordulatokkal, amit élvezet hallgatni.

Egyszerű példa: simogatom a láncon lévő kutyát, akit addig mindenki óvatosan került, és vidáman odaszól: "mindig mondják: kutyát és embert asszony tud jól szelídíteni". Sugárzik belőle a hazaszeretet és az emberszeretet, egy szóval klassz ember. Aztán a kollégák mentek kivitelezni a fesztiválra, és persze ódákat zengtek a marha sok jó fej emberről, én meg és megkértem az égieket, ha ezek idén még csinálnak valami megmozdulást ezek a Kerecsenek, nekem ott kell lennem, és intézzék már úgy, hogy én is ott lehessek... és úgy intézte a Jóisten.

HIRDETÉS (x)

Szóval ami a rockfesztivál bevételéből összejött, meg amit még a Berzétei Árvaházért azóta összekalapoztak, azt most hétvégén, 2016 szeptember 3-4-én adták oda Mudi Robinak. A dolog, hogy legyen körülötte jóérzés, egy motoros túrával egybekötött odagurulás-átadás volt.

Szombat délután a bánrévei határátkelőnél gyülekezett a csapat. Útközben megelőztük a North Patrolosok egy csoportját, aztán az egyik kútnál vagy 40 motort még, gyanús volt, hogy ők is oda igyekeznek ahová mi, és közvetlen utánunk be is robogtak. Milyen kicsi a világ, megint bebizonyosodott, megint találkoztunk ismerőssel, pedig nem is számítottunk rá.

Aztán a Zoli üdvözölte az egybegyűlteket, és nem tudom elmondani, de olyan jól csűri-csavarja a szavakat, hogy ahogy hálát ad a jóságért, meg hogy ott voltunk, hogy legszívesebben szerintem lerángatta volna mindenki a betonkockáról amin állt, hogy jól megölelgesse, aztán útra keltünk. Zoli még arra is figyelt, hogy rendezetten haladjon a csapat, elmondta miként hogyan fogunk menni, és ne legyen előzgetés meg kavarodás útközben, vigyázzunk egymásra.

Szóval a majd kétszáz motor elindult úgy Krasznahorkára a kempingbe, hogy útközben mindenki nagyon fegyelmezetten tartotta a cipzárt, és tényleg nem volt előzgetés. Útközben az emberek néhány faluban biztos tudták, hogy jövünk, mert kint ácsorogtak, integetek mosolyogva a népek. A rendezők lezárták a kereszteződéseket, az autósok türelmesen kivárták míg elhaladunk, még sosem gurultam ilyen jót ekkora acélkígyóban.

Aztán a Kraszna Horka vár aljában, a kempingnél letáboroztunk. A kempinget gyakorlatilag megtöltöttük motorossal, ki sátorban, ki a helyi kis faházakban vackolt magának el éjszakára. A kis vidám flower-power színekkel festett faházakba beköltöztek a szigorra tetovált, fekete bőrbe öltözött motorosok, és a házikók előtt ücsörögve igen vidáman festettek.

 


kerecsen berzete 2016 2Felfedeztem egy magyaros motívumokkal díszített motort, Csodaszarvasnak neveztem el a régi hun motívumok miatt, ami rá volt festve. A bőrtáskák, bőr kiegészítők is mind régi magyar motívumokkal volt díszítve, le is fotóztam, benne van a galériában.

Mi a kemping hátsó csücskében ütöttük fel a sátrunkat egy kis magaslaton, rátekintéssel a motorokra, azt gondolom istenkirály helyünk volt. A szomszédok azonnal pálinkával alapozták a barátságot, mi pedig borral locsolgattuk tovább az alapokat.

HIRDETÉS (x)
HIRDETÉS (x)

Estefelé a Kerecsenek nagy közös beszélgetésre invitáltak mindenkit. A Zoli meg megint szép szavaival megköszönte a sok segítő szándékkal összegyűlt embert. A magokról beszélt, hogy a magyarságot nem lehet eltemetni a Felvidéken, hiába próbálja a politika minél mélyebbre rejteni a magyarokat, csak jót tesznek velük, mert ők őrzik a hagyományokat és minél több a föld, annál erősebben tud kihajtani a mag. Beszélt a terveikről, hogyan tovább, miként kéne egymást segíteni.

Miközben beszélt, odajött hozzám egy helyi ember és kérdezgette, mi végre vagyunk mi ott. Mondtam a berzétei magyar árvaház miatt, nekik gyűjtünk, holnap adják oda a Kerecsenek ami összegyűlt. Kérdezte az ember honnan jöttem, megmondtam és az embernek erre könnybe lábadt a szeme. Mondta mi itt őrizzük a magyarságunkat ahogy tudjuk, ragaszkodunk a hagyományokhoz, és milyen jó, hogy mi most itt vagyunk, és tanulságtétel, hogy az anyaország magyarjai nem felejtettek el minket...

Bármerre is járok ahol határon túli magyarok élnek, engem sehol se bántottak soha a magyarságomért. Se Erdélyben, se a jugóknál, se Szlovéniában, csak a politika az, ami kelti a feszültséget, mert az emberek alapvetően szeretnek békében együtt élni. Most ez a jóember is csak jó szóval illetett. Gyorsan felsorolta mi mindent érdemes megnézni a környéken, és egy Istenáldjával elbúcsúzott.

Aztán sötétedett lassan, a lámpa fellázadt, hol világított, de inkább nem. Majd Zoli a jobbjára ültetett a barátai közé, és megkérdezte, miért vagyok én most ott... Miért hát, mert nálatok, ott, ahol jobban őrzik a magyar hagyományokat, valahogy magyarabbnak érzem magam, és mert olyan hazatalálós ez a dolog... Aztán az óriási medveszabású ember a jobb oldalamon pálinkával kínált, a balomon Zoli kérdezgetett, végül sokat ölelgettük egymást a napszentületben, majd egészen öreg este lett, mire megjött a zenekar is és össznépi bulizásba fajult a dolog.

Aztán reggel magunkhoz tértünk, a fán lebegő sátorban alvó motoros kollégával reggeliztem, ő Hatvanból érkezett. Aztán eszembe jutott a bor, amit Zolinak vettem szombat reggel, indulás előtt. Borivós típus vagyok, nem sörözök (borásznemzet vagyunk vagy miféle!), és miközben nézegettem, hogy mit vigyünk magunkkal bevásárlás közben, megakadt a szemem egy Angyal nevű borászat palackján, akinek a Mosoly nevű édes bora épp díszcsomagolásban kínálgatta magát. A borászat angyal motívumát egy arany színű minta jelképezte a csomagoláson, erősen emlékeztetve a Zoli tetoválására. Hát ennek a bornak tuti, hogy Zoli lesz a gazdája, mert ha majd egyszer elfárad a szervezésben, egy angyalnak kell mosolyt fakasztania az arcán.

Szóval bekopogtattam az első faházikóba, ami gyanús volt hogy kerecsenfészek, és persze a haverok azonnal letagadták, hogy nincs ott. Még jó, hogy ott volt, és persze ezek után kisajátította a bort, teljes joggal, bízom benne hogy örömét leli majd a nedűben.

 


kerecsen berzete 2016 6Tíz órára felcihelődött a tábor és hasonló fegyelemmel elindultunk Berzétére. Útközben Zoli gondolatai mocorogtak a fejemben, hogy itt Szlovákiában ők mennyire őrzik a magyarságukat, és mennyire ragaszkodnak a régi hagyományokhoz, a szép és jó értékekhez. Közben az emberek útközben már láthatóan vártak minket a közeli falvakban, kint ácsorogtak a házak előtt, integettek mosolyogva.

Aztán odaértünk Berzétére és a falu szélénél az egyik háznál egy család ácsorgott a kapuban integetve széles mosollyal. A szőke hétévesforma kislány kezében magyar zászló volt, lelkesen lobogtatta, a fiatal anyukája kezében szlovák zászló, és az édesapa mögöttük állt mosolyogva. Belekönnyeztem a bukóba. Úgy tűnik ez egy vegyes család, és milyen szépen élnek, hogy tudnak kedvesen fogadni vadidegeneket, milyen jó érzésű emberek ezek... A falu apraja-nagyja kint volt, láthatóan örömmel fogadták a sok hangos gurigát.

HIRDETÉS (x)
HIRDETÉS (x)

Lecihelődtünk a vasakról, majd megkerestem Mudi Robit, mert neki is vittem ám valamit! A Ferihegyi reptéren, az egyik utazásánál le kellett adnia a kedvenc bicskáját, és én mentem érte, hogy el ne vesszen - kb. egy hónapja - így most megkapta. Régies szép bicska az, csontnyelű, veretes szélű, biztos kedves darab, mert egy meleg ölelés volt érte jutalmam.

Azt mondják napi négy ölelés kell a túléléshez, nyolc a megmaradáshoz, és tizenkettő a fejlődéshez. Jó sokan megmaradunk majd szerintem, sőt fejlődni is fogunk. Aztán a szépen felépített színpadon Mudi Robi köszöntötte a motorosokat, a holland és erdélyi testvérvárosokat, jelenlévőket. Ő a kövekről beszélt, hogy a jóság köveire lehet csak építkezni maradandóan. Emlékbe mi mást, mint egy kavicsot kaptunk, Berzétei Árvaház felirattal, és egy bekezdés megjelöléssel a Bibliából.

A Kerecsenek átadták a tankot, amibe gyűjtögették a felajánlásokat, és Zoli megint olyan beszédet kanyarintott, hogy a környéken a népek megint könnybe lábadt szemekkel szipogtak. Azt hiszem, aki ilyen hálás tud lenni, az egy boldog ember. A hála meg örömét látni, annál nincs felemelőbb, ő boldoggá tud tenni sokakat.

Az árvaház hamarosan megnyílik, már alakulnak az engedélyek, csak az igazság malmait kell kivárni, mire megőrölik a papírokat. Az árvaház egyébként már készen van, be van rendezve, csak a gyerekek hiányoznak belőle. Az udvaron szabadtéri kemencében lesz majd sütögetés, azt idén nyáron építették.

Végül elbúcsúztunk mindenkitől és hazaindultunk. Útközben valahol elkeveredtünk és egy kis faluban, Hanván álltunk meg térképet nézegetni. Hamarosan kijött két fiatalember a közeli házból és kedvesen kérdezték, segíthetnek-e útbaigazítani minket, mert látják térképet forgatunk. Az egyiken turulos póló volt, rögtön láttam, itt baj nem lesz. Elmondták merre a határ, és megkérdezték merre jártunk őnáluk. Mondtuk az árvaháznál Berzétén, bólogattak, igen, ma volt ott találkozó, ők is tudnak róla, jó utat kívánnak hazafelé, és csak előre, el se lehet téveszteni.

Magok és kövek.

A magok pedig a földben erős fává növekednek, a kavicsok pedig szép házzá épülnek.
A ház előtt, a fa árnyékban pedig majd vidám gyereksereg hancúrozik...

kerecsen-berzete-2016 1kerecsen-berzete-2016 3kerecsen-berzete-2016 4kerecsen-berzete-2016 5kerecsen-berzete-2016 7kerecsen-berzete-2016 8

Nyomtatás

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS