5+1 tanács kempingezéshez

Tartalomjegyzék

kempingezes 06Nem feltétlenül a költséghatékonyság vezérli azokat a motorosokat, akik túrájuk során a kempinget választják szálláshelyül. Egyszerűen jól érzik magukat a saját csigaházukban, és nem jelent nekik gondot a kempingezéssel járó kellemetlenségek elviselése sem.

Sokan kedvelik a kalandos nyaralást, a szabadság kiteljesülését, így útjuk során szívesebben szállnak meg kempingben, és töltik az éjszakákat sátorban, mint hogy szállodában, panzióban éjszakázzanak. Aki még soha nem sátorozott, annak érdemes megszívlelni néhány tapasztalati jó tanácsot, így megkímélheti magát a meglepetésektől. Az idei rapszodikus időjárás már így is sok meglepetést okozott, így remélhetőleg a vénasszonyok nyara majd kárpótol a borús, esős és hideg napokért, és adódik alakalom még a ragyogó időben megélt motoros túrákra.

Mivel motoros szempontból közelítjük meg a témát, kiemelt helyen szerepel a feltétlenül szükséges dolgok listája, melyek kiválasztásánál, összekészítésénél fontos az is, hogy azok mekkora helyet foglalnak el a motorkerékpárokon jellemzően szűkre szabott csomagtartók, dobozok, oldaltáskák vagy tanktáskák rakodótereiből.

HIRDETÉS (x)

Ruhák

A motoros felszereléseket mindenképp magunkkal kell vinnünk, így azokkal nem spórolhatunk helyet. Esőruha, nadrág és kabátbélés, vízhatlan kesztyű – esetleg téli kesztyű, ha hűvösebb tájakra utazunk – aláöltözök és egyéb, személyre szabott kiegészítők. Javasolt 3-4 szett alsónemű (zokni, póló stb.), és amint lehetőség adódik, a szennyeseket mossuk ki, hogy mindig legyen tiszta ruhánk.

Hasznos még egy meleg pulcsi, melegítőnadrág a kempingben bóklászáshoz, és egy utcai nadrág, ami az esetleges városlátogatásokhoz jöhet jól. Egy könnyű cipő szintén praktikus erre a célra, illetve egy strandpapucs a zuhanyozáshoz, elkerülendő az esetleges fertőzéseket. Az egyéb ruházat természetesen nemenként, egyénenként változhat.

Tisztálkodás

Nem túl vastag törölköző javasolt, így az hamar megszárad a reggeli napsütésben. Minden tisztálkodási kemikáliából lehet már utazó méretet kapni a drogériákban, így sampon, tusfürdő, testápoló is jól elfér a csomagban.

Hölgyek, akik csapatban motoroznak, vihetnek magukkal hajszárítót is, mert nagyon ritka az olyan luxus kemping, ahol a mosdók mellett gégecső hivatott a meleg levegőt hajszárítás céljából fújni. Ilyenkor elég, ha egy valaki cipeli a hajszárítót. A tisztálkodási eszközök listája itt is egyénenként változik, de mindig ügyelni kell arra, hogy felesleges súlyú, illetve térfogatú elemet ne szállítsunk.

 


 

Szállás

Három alappillére van a pihentetően töltött éjszakáknak: sátor, derékalj és hálózsák. A sátor kiválasztásánál motoros túra esetén szintén a súly és az összecsomagolt méret az egyik fő szempont. Igyekezzünk minél kisebb és könnyebb sátrat vásárolni! Mindenképp dupla rétegű legyen a kiválasztott sátor, így a külső réteg belső felületén lecsapódó pára a belső rétegnek köszönhetően nem fog a nyakunkba csurogni, mint az egy szimpla falú sátor esetében borítékolt. A két réteg továbbá hőtartó szerepet is betölt. Érdemes otthon, vagy valakinek a kertjében egy próba sátorállítást, összecsomagolást eszközölnünk, hogy ne a kempingben szerencsétlenkedjünk egy esetleges esőben való felállításkor.

A derékalj – vagy polifoam – a kompromisszumokra képesek franciaágya. A hőtartása jó, viszont kemény fekvőfelületet biztosít, így akik nem tudnak keményebb felületen aludni, azok inkább felfújható matracot vigyenek magukkal. Ez jóval macerásabb és idő- és helyigényesebb megoldás, de a kényelemért meg kell küzdeni.

HIRDETÉS (x)

Kulcsfontosságú a jól megválasztott hálózsák. Mindenképp tájékozódjunk arról, hogy a kiszemelt úti cél milyen időjárási viszonyokkal rendelkezik. Könnyen meglepetésekben lehet részünk pl. egy Alpok környéki kempingben, főleg, egy ilyen, viszonylag hűvös nyáron. Ha éjszaka 10 fok alá süllyed a hőmérséklet, meglehetősen kellemetlen élményekkel térhetünk haza. A hálózsák vásárlásakor jól nézzük meg, hogy azt milyen hőmérsékleti tartományokban való használatra tervezték. Nem baj, ha kicsit melegebb a kelleténél. Kitakarózni egyszerűbb, mint motoros kabátban, bukósisakban virrasztani.

Párna gyanánt tökéletesen megfelel az épp nem használatos ruhák alkotta kupac. Hogy komfortosabb legyen, vihetünk magunkkal egy kispárna huzatot, és ebben elhelyezve a ruhákat, már majdnem az otthoni komfortot érhetjük el.

Motorfelszerelés

Láncos szekunder hajtással rendelkező motorok esetében a láncspray elengedhetetlen. Több kenőanyag gyártó kínál kisméretű spray-t, melyet a nagyobb flakonból lehet utántölteni, így nem kell egy 300 vagy 500 ml-es kiszerelésűt magunkkal cipelnünk.

Mindenképp vigyünk magunkkal néhány alapvető szerszámot is, mely motorunk esetleges javításához szükséges. Jól jöhet egy tekercs szigetelőszalag, néhány kábelkötegelő, törlőrongy, orvosi gumi vagy szövetkesztyű, hogy ne nyakig olajosan bújjunk vissza a drága motoros kabátba, kesztyűbe egy esetleges útszéli korrekció után. Nem mellesleg egy hosszabb út előtt az ilyen esetek elkerülése érdekében egy nagyon alapos átvizsgálás, felkészítést megérdemel a paripa, így a túra során csak a szép tájakkal és az élményekkel kell foglalkoznunk.

Hasznos lehet még egy 7-800 forintos, kis méretű kerékpár pumpa, és egy digitális légnyomásmérő. Így az ingadozó külső hőmérséklethez tudjuk igazítani a reggeli induláskor a keréknyomásokat, melyeket, ha benzinkútnál, már bemelegedett gumik esetében mérünk, könnyen pontatlan beállításokat produkálhatunk, így kedvezőtlen kopásokat, illetve balesetveszélyes helyzeteket idézhetünk elő. Arról nem is beszélve, hogy egy nehezen hozzáférhető helyen lévő hátsó kerékhez könnyebb a kempingen, nyugodt körülmények között hozzáférni, és még a kipufogó sem égeti szét a kabát ujját, ha nyakig beöltözve szerencsétlenkedünk a jellemzően nem motorkerékpárok számára kialakított, benzinkutaknál található kompresszor csatlakozásokkal.

 


 

Egyéb kiegészítők

A személyes okmányok, pénz, bankkártya, térkép vagy GPS alapfelszereltség, de pl. telefontöltőt mindenképp vigyünk magunkkal, hogy ha bajba kerülünk, tudjunk segítséget hívni, ha a telefon telepe kimerült volna. Érdemes autós töltőt bekészítenünk akkor is, ha motorunkon nincs lehetőség ennek a használatára. A kempingezők nagyon segítőkészek egymással, akárcsak a motorosok, így számíthatunk arra, hogy autójukban pár órát tölthetjük telefonunkat. Vannak ugyan a kempingekben 220-as csatlakozók, de senki sem hagyja szívesen a vizesblokkban a mosdó mellett a telefonját órákra, vagy a szabadban, egy lakókocsi elektromos csatlakozójánál. Nem is a lopás miatt kockázatos, hanem azért, mert mindkét esetben fenn áll az elázás veszélye.

Ha szeretjük megörökíteni az élményeket fotó, videó formájában, fényképezőgépünk töltéséről is gondoskodjuk. Szerencsés eset ha a gépünk sima AA, vagy AAA akkumulátorokkal működik. Ebben az esetben ne bajlódnunk töltővel, hanem tárazzunk be AA, vagy AAA elemeket. Ezek tovább is bírják a kiképzést, mint egy akkumulátor, és azonnal hadra foghatók, így nincs dráma akkor, ha egy gyönyörű hágón merülnek le az akkumulátorok. Abban az esetben, ha gépünk speciális akkumulátorokkal működik, feltétlen vigyünk tartalék áramforrást, és hozzá való töltőt is!

HIRDETÉS (x)

Élet a kempingben

Sokféle kemping létezik. Van olyan, ami vetekszik a luxusszállodákkal. Persze a hálóhelyet mi visszük, de a tisztálkodást és egyéb tevékenységeket kiszolgáló helyiségek tekintetében elég nagy a szórás. A különbségek országonként jelentős mértékűek. Egy átlag európai országban jóformán semmilyen kényelmetlenségre nem kell számítanunk, de egy elmaradottabb területen található kempingben fel kell készülni a legrosszabbra is. Ha a fent említett kiegészítőink birtokában vagyunk, akkor sok meglepetés nem érhet, de jobb félni, mint megijedni.

Ha az átlag kempingnél maradunk, akkor kultúrált mellékhelyiségeket, mindig tisztán tartott zuhanyzókat, folyamatosan rendelkezésre álló melegvizes ellátást (korábban jellemző volt a zsetonos megoldás, mikor is előre meg lehetett vásárolni 2-5 percig folyó melegvizet, így igyekezni kellett a tusolással), folyékony szappant, WC-papírt találunk.

Sok helyen kimondottan ruhák mosására is alkalmas helyiségek, mosógépek fokozzák a szolgáltatás színvonalát. Ha főzőcskézni támad kedvünk, akár a közös konyhában is megtehetjük, és utána az ottani mosogatóban tisztíthatjuk meg az edényeket, evőeszközöket. A kempingekben nagyon figyelnek a szelekív hulladékgyűjtésre, így mi is álljunk be a sorba, és ne keverjük össze, hogy minek hol van a helye!

A kempingezés előnye, hogy nem kell lefoglalni szállásunkat előre, így ha gondolunk egyet, akár maradhatunk több napot is, vagy egyszerűen tovább állunk, ha valami miatt arra szottyan kedvünk. Persze olyan is előfordulhat, hogy nincs hely az adott kempingben. Ezért érdemes viszonylag korán benézni az út menti szállásokra, és ha megtetszik valamelyik, akkor letáborozni. Ilyenkor a sátorverés után, csomagok nélkül, könnyedebben felderíthetjük a környéket, és már nem kell azon aggódnunk, hol ér az este.

Használjuk ki az internet előnyeit, és a nagyjából megtervezett út közelében lévő kempinget előre mérjük fel, milyen szolgáltatásokkal, árakkal bírnak, így pl. elkerülhetünk egy-egy nagyon spártai, vagy épp egy nagyon felkapott, mindig zsúfolt szállást. Hasznos tanács még, hogy ha érzékenyek vagyunk a hangokra, akkor egy pár füldugót mindenképp vigyünk magunkkal, mert a kempingben a sátrak fala átenged minden hangot. A kempingek többsége sok esetben vasút, vagy autóút mellett létesül, így a reggeli dübörgés könnyen felébreszthet álmunkból.

Ha valakinek a fent említett néhány kellemetlennek, kényelmetlennek tűnő tény sem vette el a kedvét, mindenképp változatos és meghatározó élményt fog biztosítani a kempingezés. Olyan ez, mint autóból átülni motorra. Kevesebb a luxus, kényelmetlenebb, jobban ki van téve az ember az időjárás viszontagságainak, zajosabb, de mégis más.

Egy kizárólag autóval közlekedő ember soha nem fogja megérteni, mi jó a motorozásban, így a szállodához szokottak sem, hogy miért jó a sátor, a kemping. Ki kell próbálni! Ahogy a motorozást is annak, aki még sohasem tette. Más. Szabadabb, emberközelibb, kalandosabb, izgalmasabb. Ahogy a kemping is. Jön a vénasszonyok nyara. Gyerünk tervezni, pakolni, indulni! A tavasz még messze van, most kell kiélvezni az utolsó kempingezős, motorozós lehetőségeket.kempingezes 01kempingezes 02kempingezes 03kempingezes 04kempingezes 05kempingezes 07kempingezes 08kempingezes 09kempingezes 10

Nyomtatás E-mail

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Kedvelj bennünket

Motoros filmadatbázis

Blogok

A héten nem készült kép, mert ahelyett, hogy gyógyulnánk most épp az egész család egyszerre...
Bővebben...
Ha az időjárás ilyen kegyes marad, és szépen lassan kúszik fel a hőmérséklet, akkor 1-2...
Bővebben...

Rólunk

"A jó kislányok a mennybe mennek, a rosszak mindenhova"

A Csajokamotoron.hu magazin oldalain minden információt megtalálsz, ami a motoros nőket érdekli, amire szükségük lehet a motoros jogosítvány megszerzéséhez, vagy egy motoros túrához. 

Iratkozz fel a hírlevélre!