Ezt rakd össze!

Tartalomjegyzék

alt

Világgá menni egy hálózsákkal és egy adag váltásruhával is lehet, de ez talán a ritkább.

Ha hosszabb túrára indulunk, nem árt néhány dolgot mindig magunknál tartanunk.

Sokan mondták már, hogy kicsit túlpörgöm a túrákra készülést, és túl sok értelmetlen dolgot pakolok el. Aztán persze a másnapos kollégáknak jól jött a széntabletta, egy alapos nyári izzadás után a nedves törlőkendők és még sorolhatnám. Az alábbiakban azokat a dolgokat szedem össze, amiket mi általában magunkkal viszünk a több napos (általában külföldi) túrára.

HIRDETÉS (x)

Egészségügyi csomag: Ezt mindenki a saját szájíze szerint állítsa össze, hiszen nem vagyunk egyformák! Van, aki fejfájósabb és van, aki hajlamosabb a hasmenésre. A nedves babapopsi törlő, vagy általános törlő és a kézfertőtlenítő gél alaptartozék, hiszen szinte mindenre jók. Aki esetleg mégis bajban lenne az összeválogatással, az támpontként olvassa el Edina cikkét, amiben minden fontos információ megtalálható.

Tájékozódás: A GPS remek, sok esetben mégsem vagyunk vele kisegítve. Ha van rá lehetőség, legyen nálunk papír alapú autóstérkép, hiszen egészében jobban átlátható, könnyebben kérhetünk útbaigazítást a segítségével.

Szerszámok: A gyári szerszámkészlet mellé, helyette nem árt összeválogatni egy olyan készletet, amivel a felmerülő hibákat biztosan orvosolni tudod. Persze csak akkor van jelentősége, ha ismered a motorod és szükség esetén hozzá is mersz nyúlni. Az összeállítást megkönnyítendő olvasd el a témában korábban írt cikkemet.

Baj esetén: Ugye azt mondanom sem kell, hogy az Európai Unió országaiban az Európai Egészségbiztosítási Kártyával szükség esetén igénybe veheted az orvosi szolgáltatásokat. Ez azonban a legtöbb esetben csak a vizsgálatokat, kórházi tartózkodás esetén a gyógyszeres kezelést, kötszereket stb. foglalja magába. A kórházi napidíjat, szükség esetén mentőautós vagy helikopteres szállítást nem fedezi, így egy baleset esetén komoly plusz költségek merülhetnek fel. Ezeket természetesen már egy alap utasbiztosítás is fedezi, érdemes tehát azt a néhány ezer forintot rákölteni.

Példaképpen: tavaly nyáron Ausztriában motorbalesetünk volt, ahova mentőautó és helikopter is kiszállt (utóbbira végül nem volt szükség, de lehetett volna...), majd egy közeli kis kórházba, onnan pedig egy nagyobb kórházba mentünk. A két út összesen bő 300 euro volt, plusz a párom néhány napos kórházi ellátása (35 euro), a párom mentővel történő hazaszállítása, az én szállásköltségem (80 euro) valamint a bátyám kiautózása (kb. 50 ezer ft), hogy összeszedjük a holminkat és engem hazavigyen. Mindez kb. 10 ezer forintunkba került - igaz, költségeink egy részét csak utólag térítették tehát meg kellett finanszíroznunk. Ráadásul ebben a 10 ezer forintos összegben benne volt a motorra kötött asszisztencia, így a motor hazaszállításáért sem kellett fizetnünk.

Legyünk előrelátóak: ha külföldre indulunk az országban található magyar nagykövetség és konzul száma nem árt, ha a telefonunkban lapul. Érdemes indulás előtt szétnézni, körbekérdezni ismerősi körben, hogy ki lakik az adott útvonal mentén/környékén aki segítségünkre lehet. Nem kell nagy bajnak történnie, elég, ha elszámoljuk magunkat és kifogy a benzin, vagy defektet kapunk, vagy csak ránk esteledik és nem találunk szállást.

A szüleim mindig azt tanították, hogy soha ne tartsam egy helyen az összes iratomat, mert elég komoly összegbe kerülne mindent pótolni. Tehát ha van útlevél és személyi igazolvány is, a kettőt tartsuk külön helyen a csomagban. Tapasztalatom szerint külföldön jobban szeretik az útlevelet (persze a személyit is ugyanúgy elfogadják), így ezt tartsuk külön, jól hozzáférhető helyen, például a tanktáskában. Legyen mellette a már említett OEP-nél kiváltható kártya, valamint az utasbiztosítási kötvényt. A kötvényből nem árt, ha otthon is hagyunk egy példányt, hogy szükség esetén a család is tudjon intézkedni.

Nyomtatás E-mail

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Kedvelj bennünket

Motoros filmadatbázis

Blogok

Ha hárman együtt töltjük idén a 70 évet, a két motor együtt 20 évvel fiatalabb...
Bővebben...
Pánikszerűen kezdtem el keresgélni a múlt heti képeimet, mikor eszembe jutott, hogy már megint lemaradok...
Bővebben...

Rólunk

"A jó kislányok a mennybe mennek, a rosszak mindenhova"

A Csajokamotoron.hu magazin oldalain minden információt megtalálsz, ami a motoros nőket érdekli, amire szükségük lehet a motoros jogosítvány megszerzéséhez, vagy egy motoros túrához. 

Iratkozz fel a hírlevélre!