Jótanácsok túrázóknak

. Motoros túra

Újra itt a tavasz, végre melegen süt a nap, és lassan, de biztosan mindannyian a téli karbantartás végére érünk. Így nincs más hátra, mint újra motorra pattanni, és nekivágni a nagyvilágnak.

Ezalatt jelen pillanatban nem a mindennapi szaladgálást értem, hanem azt az igazi, élményekben dús tekergést, ami még a legnehezebb időszakokban is mosolyt csal az arcunkra. Azokra a túrákra, amikre mindig jó érzéssel emlékezünk, amik a borongós napokon is megmelengetik a szívünket.

Azonban ahhoz, hogy valóban pozitív legyen a túra mérlege, nem szabad magunkat mindenben a vakszerencsére bízni! Akár egyedül, akár társasággal indulunk útnak, van pár tanács, amit érdemes a tervezgetéskor, és a túra során figyelembe venni.

HIRDETÉS (x)

1. Legyen útiterved! Nevetségesen egyértelmű alapszabály, nekem azonban már volt „szerencsém" olyan túrához, ahol megvolt ugyan nagyjából az útvonal, a szervező azonban az út során érintendő városok nevein túl nem sok mindent tudott felmutatni. Ennek eredményeképp minden napunk rohanással, és folyamatos aggódással telt: odaérünk-e a szállásra, lesz-e még vacsora, stb.

2. Mindig legyen nálad térkép! Persze, okos és hasznos kis kütyü a GPS, de lássuk be, Moha bá' nincs mindig a helyzet magaslatán, így „B"- tervként nem árt, ha valahol a cuccok alatt, meglapul egy jó kis autóstérkép. Nem csak a tájékozódást könnyítheti meg, de útbaigazítást is egyszerűbb vele kérni ha nem beszéljük a célország nyelvét (vagy ők nem beszélnek semmilyen „emberi" nyelven). Mi az útvonalat is mindig papír alapú térképen választjuk ki, és csak utána ugrunk neki a részletes tervezésnek.

3. Egyeztess és légy toleráns! Ha társad is van az út során, elengedhetetlen a megfelelő és folyamatos kommunikáció! Indulás előtt beszéljétek meg, kinek milyen időközönként kell megállnia tankolni, mennyit bír egyhuzamban a motoron ülni, és ennek megfelelően álljatok meg menet közben.

Több napos túra esetén nekünk bevett szokás, hogy átbeszéljük a következő napra tervezett útvonalat, hogy biztos-e, hogy arra akarunk menni, milyen látványosságokat szeretnénk megnézni. A tolerancia persze nem azt jelenti, hogy mindenben behódolsz a többieknek, de ha például egy kis hólyagú, vagy asztmás társsal hozott össze a sors, légy tekintettel a problémáira!


4. Tájékozódj! Több napos túra esetén érdemes előre összegyűjteni azokat a látványosságokat, amiket meg szeretnétek nézni. Én általában előre megnézem a neten a nyitva tartást, jegyárakat, parkolási információt, így nem érhet meglepetés, illetve könnyebb a költségeket kalkulálni. Érdemes ezen kívül a szállásokat is megnézni. Ha nem is foglalsz előre helyet, jó ha tudod, merre indulj amikor lemegy a nap.
HIRDETÉS (x)

5. A saját súlycsoportoddal kezdj! Biztosra veszem, hogy mindenkinek nagyon sok motoros barátja van, akik eltérő motorozási stílust képviselnek. Ez egy-egy rövidebb út alkalmával nem okoz gondot, hosszabb út esetén azonban – akármennyire is szeretjük egymást – olyanokkal érdemes elindulni, akik hasonló stílusban motoroznak.

A fenti tanácsokat az elmúlt évek pozitív és negatív tapasztalatai alapján állítottam össze. Természetesen nem kell mindig görcsösen kapaszkodni a tervekbe! Nem kell és nem is szabad átesni a ló másik oldalára, hiszen egy katonásan megtervezett túra inkább nyűg, mint élmény. És mi van akkor, ha mégis kimarad egy múzeum, vagy egy vízesés? Semmi! Biztosan azokon kívül is sok új helyen jártatok, jól éreztétek magatokat, és ez a legfontosabb!

Ti mit gondoltok, mitől lesz igazán jó egy túra?

Nyomtatás

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS