Jótanácsok túrázóknak

Tartalomjegyzék

Újra itt a tavasz, végre melegen süt a nap, és lassan, de biztosan mindannyian a téli karbantartás végére érünk. Így nincs más hátra, mint újra motorra pattanni, és nekivágni a nagyvilágnak.

Ezalatt jelen pillanatban nem a mindennapi szaladgálást értem, hanem azt az igazi, élményekben dús tekergést, ami még a legnehezebb időszakokban is mosolyt csal az arcunkra. Azokra a túrákra, amikre mindig jó érzéssel emlékezünk, amik a borongós napokon is megmelengetik a szívünket.

Azonban ahhoz, hogy valóban pozitív legyen a túra mérlege, nem szabad magunkat mindenben a vakszerencsére bízni! Akár egyedül, akár társasággal indulunk útnak, van pár tanács, amit érdemes a tervezgetéskor, és a túra során figyelembe venni.

HIRDETÉS (x)

1. Legyen útiterved! Nevetségesen egyértelmű alapszabály, nekem azonban már volt „szerencsém" olyan túrához, ahol megvolt ugyan nagyjából az útvonal, a szervező azonban az út során érintendő városok nevein túl nem sok mindent tudott felmutatni. Ennek eredményeképp minden napunk rohanással, és folyamatos aggódással telt: odaérünk-e a szállásra, lesz-e még vacsora, stb.

2. Mindig legyen nálad térkép! Persze, okos és hasznos kis kütyü a GPS, de lássuk be, Moha bá' nincs mindig a helyzet magaslatán, így „B"- tervként nem árt, ha valahol a cuccok alatt, meglapul egy jó kis autóstérkép. Nem csak a tájékozódást könnyítheti meg, de útbaigazítást is egyszerűbb vele kérni ha nem beszéljük a célország nyelvét (vagy ők nem beszélnek semmilyen „emberi" nyelven). Mi az útvonalat is mindig papír alapú térképen választjuk ki, és csak utána ugrunk neki a részletes tervezésnek.

3. Egyeztess és légy toleráns! Ha társad is van az út során, elengedhetetlen a megfelelő és folyamatos kommunikáció! Indulás előtt beszéljétek meg, kinek milyen időközönként kell megállnia tankolni, mennyit bír egyhuzamban a motoron ülni, és ennek megfelelően álljatok meg menet közben.

Több napos túra esetén nekünk bevett szokás, hogy átbeszéljük a következő napra tervezett útvonalat, hogy biztos-e, hogy arra akarunk menni, milyen látványosságokat szeretnénk megnézni. A tolerancia persze nem azt jelenti, hogy mindenben behódolsz a többieknek, de ha például egy kis hólyagú, vagy asztmás társsal hozott össze a sors, légy tekintettel a problémáira!

Nyomtatás E-mail

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Kedvelj bennünket

Motoros filmadatbázis

Blogok

Pánikszerűen kezdtem el keresgélni a múlt heti képeimet, mikor eszembe jutott, hogy már megint lemaradok...
Bővebben...
Ömlik a médiából, hogy irány a márkakereskedés, bírja-e a vas az új nyálat. Megkérdeztem. Fölháborodtam. Ugyan...
Bővebben...

Rólunk

"A jó kislányok a mennybe mennek, a rosszak mindenhova"

A Csajokamotoron.hu magazin oldalain minden információt megtalálsz, ami a motoros nőket érdekli, amire szükségük lehet a motoros jogosítvány megszerzéséhez, vagy egy motoros túrához. 

Iratkozz fel a hírlevélre!