EICMA 2019, avagy több, mint 500 000 ember nem tévedhet

Brigi, Zo-Moto Kft. - . Motorkiállítás

eicma 2019 cimlapMinden év novemberében Olaszországban, Milánóban rendezik meg Európa legnagyobb motorkiállítását. Egyszerűen nem tudom mihez hasonlítani... és nem csak a meg nem rendezett magyarra gondolok. Nyolc pavilonban és szabadtéri helyszíneken egy óriási jamboree az egész hely.

Nézzétek el nekem, hogy nem fogok az új modellek fejlesztéseiről és lóerő, nyomaték, csillapítás és mittudoménmimég adatairól írni. Egyrészt nem lennék hiteles ebben a témában, másrészt ezt minden szakújságíró megírja, legtöbbször a gyár által kiadott leírások, specifikációk alapján, precízen, pontosan.

Én a kiállítás hangulatát próbálom közvetíteni nektek és megindokolni, hogy miért voltam már ötödjére ott. (Megyek jövőre is.)

HIRDETÉS (x)

Mit láthatsz belül?

Van egy-két ritka motormárka, amit nem fogsz megtalálni a kiállításon, de az ismertek mind ott vannak a Vespától a BMW-ig. És nemcsak hogy ott vannak, hanem akkora flottát állítanak ki, amekkorával Magyarországon már boltot lehet nyitni.

eicma 2019 7

Összehasonlításként: egy-egy nagy név, mint pl. a Honda, BMW, Suzuki területe Budapesten egy fél pavilont betöltene. Természetesen ezekre a motorokra (robogókra) fel is lehet ülni, sőt idén a Harley-Davidson standján az elektromos Harley-kat működés közben is ki lehetett próbálni. (A hangjuk! Ne tudjátok meg!)

Ha pasiknak írnék, akkor itt kellene részleteznem, hogy milyen lányok vonaglanak a motorokon, hát maradjunk annyiban, hogy vonaglanak.
A legtöbb motormárka standján ruházati termékeket is tudunk vásárolni, így akár a kedvenc …. (mindenki helyettesítse be a kedvenc motorját) pólónkban mehetünk haza, vagy vihetünk vásárfiát.

A felszerelés-gyártókból is sokan megjelennek a kiállításon. A legújabb bukósisakok, dobozok és táskák arzenálját láthatod, különböző ruházati gyártókat és biztonsági kiegészítőket, gumikat, alkatrészeket. Jót szoktam vigyorogni az egymásra halmozott emeletes dobozokon, dobozhoz erősíthető kannákon, kannára és mindenre is szerelhető táskákon. Szóljon nekem még egyszer valaki, hogy mi van a retikülömben!

eicma 2019 3A Touratech-nél fel volt borítva egy motor, az oldaldoboza meg a bukócsöve tartotta és a másik oldalon a dobozon is látszott, hogy már “használták”. Ez meggyőző volt! Ezenkívül nagyon szép kivitelű softshell anyagú motoros ruhákat láttam. Ha robogóznék, biztos szereznék egy motoros “nadrágkosztümöt”. Szóval itt te is fogsz találni olyat, amiről nem is gondoltad, hogy jó lenne.


eicma 2019 6A rózsaszín gumimelegítő paplanon elgondolkodtam. Mármint, hogy ez komoly?

A kis érdekességeket is nagyon szeretem. Idén több világjáró is megjelent egy-egy kiállítóhelyen. Vagy könyvet írt az útjáról és azt népszerűsítette, vagy a motorjával színesítette a márka standját. Kedvencem a Honda Monkey Róma-Nordkapp túra volt. (Ez már majdnem Babetta.) És szintén jól elvoltam egy újságos pultnál is, még úgyis hogy egy kukkot nem értek olaszul, viszont vásároltam egy női motoros újságot. Kiváncsiságból… A képek szépek.

Az eddigi évekhez képest szembetűnő változás volt az elektromos mindenfélék erősödése. Megkockáztatom, hogy a tér egyharmadán olyan vállalkozások jelentek meg, akik valamilyen elektromos kétkerekű járművet mutattak be. Eszméletlen palettája van már az elektromos bicikliknek és robogóknak, a legkülönfélébb kivitelben, megjelenéssel, vintage stílustól az ufó-modernig, az áruszállító triciklire hasonlító e-robogótól a Maserati e-bicikliig. Finnyoghatok én a Harley hangján, ha ez lesz a jövő.

HIRDETÉS (x)

Mit találsz kívül?

Ez a MotoLive. A legelső és legszembetűnőbb az a földkupac, ami felett motorok repkednek. Néha autók is. Itt képesek minden évben megépíteni egy óriási dombot, amin cross-motor bemutatókat tartanak. Van itt Freestyle Motocross és Trial Acrobatic, mindegyik önállóan is megtöltene egy arénát.

Ha egyszer csak el tudsz szakadni a látványtól, akkor több különböző tesztelési lehetőséget is találsz. Általában robogókat és kisköbcentis motorokat lehet valamilyen épített pályán kipróbálni. Idén a BMW városi szimulációját találtam érdekesnek, ahol robogókkal lehetett kanyarogni.

eicma 2019 9

Hogyan jutsz oda?

Erre sokféle lehetőséged van. Ahogy elnéztem a 8 fokos esőt, igen csak elcsodálkoztam, hogy tele volt a motorparkoló. Szóval sokan mennek motorral. De Milánóba két fapados repülőtársasággal is el lehet jutni Budapestről. A WizzAir Milánó Malpensa repülőtérre közlekedik, a Ryanair pedig Bergamora. Mindkét reptérről van menetrendszerinti buszjárat a kiállítás helyszínére, Fierra Rho expocenterbe. Mindkét busz megállója a keleti kapunál található, ahol a metró is.

Idén, 2019-ben a Wizzair-rel lehetett olyan kört szervezni, hogy hajnalban odarepültem és éjszaka vissza. Egynapos kirándulásként fél 10-től 6, fél 7-ig majdnem állandó menésben, azt gondolom, hogy láttam mindent. Remélem! El tudom képzelni, hogy két napot bolyongok és élvezkedek a kiállításon, de ezt még nem próbáltam. Viszont milánói vársonézéssel együtt is könnyen szervezhető többnapos út, mert a metróval gyorsan a városközpontba lehet jutni.

Ha nem csináltam még elég kedvet az utazáshoz, akkor azt is elárulom, hogy pénteken csajos nap van, nőknek ingyenes.

2020-ban találkozunk?

Jövőre november 5-8-között rendezik meg az EICMA kiállítást. Ha jönnél, írd be a naptáradba jó előre, de beszélhetünk róla a fórumon is.

Nyomtatás

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS