Bronzérmes lett a magyar motor a Motorépítő Világbajnokságon

Képek: Onno Wieringa, Frank Sander - . Motorkiállítás

Freestyle 3rdAz elmúlt hétvégén, 2018 október 7-én rendezték meg Kölnben 13. alkalommal az INTERMOT Customized kiállítás keretein belül az AMD Motorépítő Világbajnokságot. 

Összesen 98 különleges motorkerékpár és 85 versenyző érkezett a hétvégi megmérettetésre 30 ország képviseletében többek között az Egyesült Államokból, Japánból, Tajvanból, Dél-Koreából, Indonéziából és Indiából. A Freestyle kategóriába 51 motort neveztek, és az első 20 helyezett 13 különböző országból érkezett. 

Magyarországról ezúttal mindössze egy nevezője volt a világversenynek Orkonyi Károly személyében. A Speedster King nevű merevvázas motor számos egyedi technikai megoldást tartalmaz, de a legkülönlegesebbé az teszi, hogy egy Robur teherautó szétűrészelt motorja hajtja, ami 1700 cm3 hengerűrtartalmú. Ezúttal a Freestyle kategória harmadik helyével ő lett az eddigi legeredményesebb magyar építű a világversenyek 13 éves történetében. 

HIRDETÉS (x)

Hogy az alkotó nem kezdő már a szakmában, jól bizonyítja, hogy 2014-ben az Old School kategóriában Marusius nevű építése az 5. helyet szerezte meg, de a Freestyle kategóriában is volt már eredményes magyar versenyző: 2007-ben a Sapka Művek Time Machine nevű gépe az 5. helyen végzett a legjobbak között

Freestyle Winner Zillers Garage InsomniaIdén az eslő helyet egy orosz építés, a Zillers Garage Insomnia nevű alkotása szerezte meg megérdemelten. A Yamaha SR 400 alapú mesterművet egy feltörekvő csillag, Dmitry Golubchik álmodta fémbe, így a következő két évben ő lesz az Avon motorépítő világbajnokság bajnoka. Egyúttal ő az AMD világbajnokság első kelet-európai győztese is. 

Freestyle 2nd Eastern Bobber Custom Work BoneXA világbajnokság második helyezettje Omar Jumitan egyenesen Malajziából érkezett Kölnbe "BoneX" nevű, gyönyörű, kézzel készített művével. A versenypályák ihlette AJS 350 motorral hajtott, drag stílusú gép egyszeri és megismételhetetlen. Omar a világbajnokságra még 2017-ben kvalifikálta magát a MotoNation nevű motorszépségversenyen Kuala Lumpurban, ami az AMD világbajnokság egyik hivatalos selejtezője volt. 


Freestyle 4th Pavel Malanik Beast of Brooklands

A Cseh Köztársaságból származó Pavel Malanik a negyedik helyet kapta a "Beast of Brooklands" nevű, egyedi, kézzel készült gépéért, ami egy JAP motoros versenymotor. A motor alapja több mint egy évszázada épült a North London Garage-ban ( NLG), Angliában és ez a motor tartotta az akkori gyorsasági világrekordot.

Freestyle 5th Medaza Cycles StechmuckeAz ötödik helyet az 2013-as AMD világbajnokok Don Cronin és Mick O'Shea a Medaza Cycles (Írország) építői kapták a "Stechmücke" nevű motorért. A figyelemreméltó, 1981-es MZ250-es motorkerékpárt csodálatosan újraértelmezték, és az 1920-as évek art deco streamliner stílusával frissítették fel.

HIRDETÉS (x)

Mod H D Winner One Way Machine Silver StormA valaha népszerű módosított Harley-Davidson kategóriában a világbajnok Julian von Oheimb a One Way Machine-tól Ezüst Vihar nevű, 1450 cm3-es 2001 Softail Deuce gépével szerezte meg.

Retro Mod Winner VM Cycles VM 003 16Az idén rendkívül magas minődégű Módosított Retro kategória győztese az olasz VM Cycles lett. Az 1942-es WLA SV 750 cm3-es Flathed motoros, katonai BSA stílusú építmény M20 hajtáslánccal. Szinte teljesen kézzel készült rozsdamentes acélból és sárgaréz tartozékokkal tették még különlegesebbé. 

Cafe Racer Winner FMW Motorcycles HurakanSzintén olasz színekben versenyzett a Cafe Racer osztály győztese, az FMW Motorcycles Hurakan nevű gépe, ami egy S&S Superstock, Avon Tire kerekes, 1968-as Shovelhead.

Street Performance Winner Paul Milbourn Customs Titanium V Az igényes Street Performance osztályban a nyereményt Paul Milbourn vihette haza az Egyesült Királyságból a "Titanium V"-vel, ami egy 1100 cm3-es Moto Guzzi, aminek a súlya mindössze 155 kg volt.


Public Choice winnerAz AMD világbajnokság közönségszavazását egy német kiskereskedő, Detlev Louis szponzorálta. Az esemény látogatóinak kedvence a lengyel Szajba’s Garage motorja lett a szavazatok több mint 10%-ával.  

Az idei INTERMOT show a showban koncepciója nagyon beváltotta a hozzá fűzött reményeket, már a kiállítás alatt is sokan dícsérték a kiállítók és a látogatók közül is az "INTERMOT Customized" pavilonját, ahol az AMD világbajnokságot inspiráló és ambiciózus környezetetben tekinthették meg az érdeklődők. Ez a kezdeményezés a szakértők szerint nagyban elősegíti a nemzetközi, egyedi motorkerékpár-piac fejlődését.

HIRDETÉS (x)

Az AMD világbajnokság motorkerékpárjai mellett az INTERMOT 150 000 látogatója megnézhette az utángyártot alkatrészeket forgalmaztó cégek standjait és előadásait, amelyek között olyannagy márkák is szerepeltek, mint a Harley-Davidson, a BMW, a Yamaha és a Kawasaki.

A 10-es csarnokban emellett kiállítást tekinthettek meg a látogatók a legnépszerűbb motorversenyekről, a Garage Area kifejezetten a motorok egyedivé tételével foglalkozott, és egy külön standot szenteltek a londoni Ace Café történelmének is.  

A következő, 14. AMD világbajnokságot az INTERMOT Customized keretében a Kölni Kiállítási Központban (Koelnmesse) 2020 októberében rendezikmajd meg. 

 


 

All winners on stageFreestyle Top 10

1, Zillers Garage, ‘Insomnia’, Russia
2, Eastern Bobber Custom Work, ‘BoneX’, Malaysia
3, Marusius, ‘Speedster King’, Hungary
4, Pavel Malanik, ‘Beast of Brooklands’, Czech Republic
5, Medaza Cycles, ‘Stechmücke’, Ireland
6, Mannaia, ‘Flying Marla’, Italy
7, Radikal Choppers - 70s Helmets, ‘The Skinny’, Italy
8, Union Speed and Style, ‘SourKraut’, USA
9, Anarchy Custom, ‘Rise of Anarchy’, Romania
10, Roth Engineering, ‘Indian Super Scout’, Sweden

HIRDETÉS (x)

Modified Harley-Davidson

1, One Way Machine, ‘Silver Storm’, Germany
2, Lord Drake Kustoms, ‘Speedster’, Spain
3, PMS Bike, ‘HD3- Spritz’, Italy

Retro Modified

1, VM Cycles, ‘VM 003-16’, Italy
2, Abnormal Cycles, ‘Anniversary’, Italy
3, American Dreams, ‘Iceman Scout Boardtracker’, Italy

Street Performance

1, Paul Milbourn Customs, ‘Titanium V’, United Kingdom
2, Zen Motorcycles, ‘Ducati 900 Turbo’, France
3, MatCustom, ‘Alpha’, Russia

Cafe Racer

1, FMW Motorcycles, ‘Hurakan’, Italy
2, Zillers Garage, ‘Jawa 500’, Russia
3, PDF Motociclette, ‘Quadrophenia’, Italy

---
A nevezők száma kategóriánként:

Freestyle - 51
Cafe Racer - 16
Retro Mod - 12
Street Performance - 10
Modified Harley-Davidson - 9

Nyomtatás

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS