Maróti Motorkerékpár-gyűjtemény

Tartalomjegyzék

maroti motorkerekpar gyujtemeny 3Marótiék neve az elmúlt több mint 20 év alatt fogalommá vált a hazai gépjárműiparban dolgozók, szervizek, az otthoni szerelések szerelmesei és a veterán motorok rajongói körében. Könyvkereskedésükbe belépve a járművek iránt elfogultsággal bíró ember úgy érzi magát, mintha egy igazi tejjel-mézzel folyó Kánaánba érkezett volna.

A polcokon igazi csemegék találhatók a nagy darabszámban gyártott és a ritkább járműtípusok technikai leírásai, szerelési könyvei, és az azokkal kapcsolatos történeti, életrajzi művek kategóriájában egyaránt. A családias hangulat már az első pillanattól kezdve alátámasztja azt, hogy itt minden szívből-lélekből jött létre.

Az 1991-ben indított családi vállalkozás alapkoncepciója egy akkor betöltetlen piaci rés kielégítése céljából született meg. Akkoriban a szerelők, márkaszervizek hadilábon álltak az általuk javítandó gépjárműtípusok pontos műszaki leírásai, illetve szervizdokumentációi terén. Maróti József, és felesége abban látta a jövőt, hogy nyugatról a kis hazai üzletbe hozza a legkülönfélébb dokumentumokat, melyeket később a szerelők bibliaként forgattak, és a német, illetve angol nyelvű leírások ellenére is kincsként kezeltek. Munkásságuk hozzájárult a hazai szervizelés minőségének javulásához, mivel a pontos leírások ismeretében a szerelők sokkal hatékonyabban tudták javítani a meghibásodott járműveket.

HIRDETÉS (x)

A vállalkozás szépen gyarapodott, és Maróti Józsefnek idővel lehetősége nyílt arra, hogy régi, még a nagyszülőktől örökölt szenvedélyének hódolhasson, és a magyar motorkerékpár-gyártás emblematikus darabjait tovább gyűjtse, restaurálja azokat, majd egy csokorba szedve a nagyközönség elé tárja. Ahogy az üzlethelyiség területe gyarapodott, idővel birtokba vették a régi motorkerékpárok a tetőteret, a kisebb helyiségeket, így az irodákba, tárgyalótermekbe is jutott egy-egy míves darab.

A motorkerékpár-gyűjteményt bemutató nyílt napot évente néhány alkalommal tartják, így az érdeklődők a soron következő dátum ismeretében már előre felkészülhetnek az eseményre. Akik még idén meg szeretnék nézni a kiállítást, megtehetik december 7-én, 10:00-kor.

A nyílt napok mellett vándorkiállítások, és az azok során tartott előadások keretein belül az egész országban lehetőség nyílik iskolák, egyéb érdeklődő szervezetek számára a gyűjtemény és a hozzá kapcsolódó technikatörténeti fordulópontok megismerése.

A budapesti könyvkereskedés emeletén található gyűjtemény iránt érdeklődőket Marótiék nem egyszerűen csak egy helyiségbe tessékelik, hogy egyedül nézegessék végig, hanem más kiállítások számára is követendő módon egy meglehetősen aprólékos, és szinte a legkisebb részleteket is kiterjedő előadással egészítik ki a patinás tárlatot.

Miután Marótiné Koczur Györgyi röviden bemutatta a Maróti Könyvkereskedést, annak 23 éves történetét, férje kíséretében a jelenlévő érdeklődők és a média képviselői a motorkerékpár-gyűjtemény szegletében az erre a célra kialakított területen foglaltak helyet, és egy közel két órás előadás keretében tájékozódhattak a magyarországi motorkerékpár-gyártás múltjáról.

 

A cikknek még nincs vége, lapozz tovább!

 

Nyomtatás E-mail

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Kedvelj bennünket

Motoros filmadatbázis

Blogok

Amilyen szépen indult a december, annyira nem karácsonyi most az időjárás hangulata. Jövő hétre meg...
Bővebben...
Szerintem kb. 10 éve készült az utolsó tetoválásom... vagy lehet, hogy csak nyolc. Azóta tervezem...
Bővebben...

Rólunk

"A jó kislányok a mennybe mennek, a rosszak mindenhova"

A Csajokamotoron.hu magazin oldalain minden információt megtalálsz, ami a motoros nőket érdekli, amire szükségük lehet a motoros jogosítvány megszerzéséhez, vagy egy motoros túrához. 

Iratkozz fel a hírlevélre!