Az épített motorok Olimpiája

Tartalomjegyzék

A gazdasági válság nem nyomta rá bélyegét az idei motorépítő világbajnokságra. A benevezett motorok száma nőtt a korábbi évekhez képest. Az amerikaiak ezúttal történelmet írhattak, ugyanis 2004-ben megrendezett első AMD ProShow óta eddig még soha nem állhatott a dobogón motorépítő mester az Egyesült Államokból. Sajnos magyar résztvevője ezúttal nem volt a világversenynek.

Az első öt évben a dobogó első három helyén mindig kanadai, japán vagy európai motorépítő állhatott, de idén az amerikaiak megtörték a jeget. A Freestyle kategória legjobb tíz motorja közül hét az USA-ban készült, amerikai mester keze munkája által. A győzes Dave Cook, a Cook Custom Choppers tulajdonosa a Wisconsini Milwaukee-ból érkezett a versenyre. Őt – ahogy a Freestyle kategória többi helyezettjét is – a benevezett versenyzők választották ki maguk közül.

 

HIRDETÉS (x)
Azért az első helyért folyó csatába más mestereknek is volt némi beleszólásuk, hiszen a világ minden tájáról idesereglett összesen 83 különleges építés mindegyike erre a díjra pályázott. Sok közülük igen jó esélyekkel. Az épített motorkerékpárok összesen négy kategóriában versengtek, amelyek közül a Freestyle királykategóriának számít, de emellett a motorok benevezhettek a módosított Harley-Davidson, a Metrikus vagy a Sorozatgyártott motorok kategóriájába is.

Végeredmény:

Freestyle kategória: Egyedi, alapjaitól építve. Bármilyen forma vagy módosítás megengedett.
1. Cook Customs – Rambler, USA
2. Kris Krome Customs Inc. - Re-flex-tion, USA
3. Krugger Speedshop – Overmile, Belgium
4. SE Service – Harrier, Sweden
5. Kraus Motor Co. - Snatch, USA
6. LC Fabrications - TT Deluxe, USA
7. Dotson Design – Aileron, USA
8. Mike Avila Motorsports - Crazy Horse, USA
9. TGS Motorcycles - Speed Junkey/Seppster 3, Germany
10. RK Concepts - RK Chain, USA
Még több kép a galériában!

Az 51 éves Cook nemzetközileg elismert mérnök és kreatív elme. Hobbija a tervezés, és hogy ehhez tehetsége van, az abból is látszik, hogy az elmúlt két évben sikerült a negyedik helyet megszereznie a nemzetközi első három helyezett után. Ezzel eddig is ő volt a legeredményesebb amerikai a világversenyen. Már az építés alatt is azt remélte, hogy a „Rambler” jó eséllyel indul majd az első, amerikai világbajnok motor címért. A végén pedig nem is egy, hanem mindjárt két díjat is hazavihetett, hiszen a Metrikus kategória második helye is az övé lett.

Cook műhelyében az egyedi merev vázba hosszában egy 550 cm3-es motorblokkot építették össze Honda, Yamaha és BMW alkatrészekből. Mindehhez egy BMW R75-ös négysebességes váltóját szerelték egy szintén BMW R25-ös váltóházba beépítve. Persze az egyedi alkatrészeknek és különleges megoldásoknak se szeri, se száma, még ha első ránézésre úgy is tűnne, hogy a motor csak egy az utóbbi években újra divatba jött retro építések között.


A világ második legjobb motorja idén egy másik amerikai, a michigani Freelandből érkezett Kris Krome motorozásra alkalmatlan, de annál látványosabb gépe lett, ami egyúttal a Metrikus kategória első díját is besöpörte. A Freestyle kategória harmadik helyezettje a már jól ismert belga, Freddie "Krugger" Bertrand, aki 2004-ben és 2005-ben harmadik helyen végzett a versenyben. A sportos kis café racert, az Overmile-t 1688 cm3-es motor hajtja.

 

HIRDETÉS (x)
A negyedik helyre a 2007-es világbajnok svéd Stellan Egeland futott be Harrier nevű motorjával. Az 1200 cm3-es BMW motorral hajtott és hatsebességes váltóval felszerelt motort utcára és pályára tervezték. A tervezésnél elsődleges szempont a funkció volt, minden egyes alkatrésznek konkrét célja van. Az egyedi kormányművet valamint a fékeket az IRC fejlesztette, minden más az SE Service műhelyében készült.

Végeredmény:

Módosított Harley-Davidson kategória a Harley-Davidson Motor Co. támogatásával: A váz és a motor eredeti Harley-Davidson alkatrész, amin módosítás elfogadott. A blokkon módosított vagy cserélt hengerek vagy hengerfejek elfogadottak.
1. Hot Dreams Marbella – Panafina, Spain
2. Roland Sands Design - Black Beauty, USA
3. Radical Kustoms - The Last Chapter, Canada

Metrikus kategória: A motorkerékpár alapja import (nem amerikai) metrikus motor. Bármilyen módosítás megengedett.
1. Kris Krome Customs Inc. - Re-flex-tion, USA
2. Cook Customs – Rambler, USA
3. SE Service – Harrier, Sweden

Sorozatgyártott kategória az ACCEL Motorcycle Products támogatásával: A motorkerékpár alapja olyan sorozatgyártott motorkerékpár, amiből legalább 50 db készül évente. Bármilyen módosítás megengedett. A kategória olyan cégek számára nyitott, amelyek sorozatgyártott motorok kszítésével foglalkoznak.
1. Independent Cycle East - Green Mile, USA
2. Swift Motorcycle Co. - The Speedway, USA
3. Darwin Motorcycles - Brass Balls "69 Chopper", USA

Ötödik lett a Freestyle kategóriában, és ezzel egyben a harmadik legjobb amerikaiként végzett a kaliforniai Cazederoból érkezett Satya Kraus. Snatch nevű alkotását egy 1490 cm3-es Harley-Davidson blokk hajtja Shovel és Evo alkatrészekből összeépítve. A klasszikus stílusú motorkerékpár szembeszáll a színes showbike trendekkel, és mind a váza, mind az alumínium üzemanyagtankja és sárvédője fényezetlen.

Korábban a Hivatalos Motorépítő Világbajnokságot az épített motorok Olimpiájának is nevezték. Az egész évben, a világ különböző országaiban megrendezett motorszépségversenyek győztesei mellett az évente megrendezett Európa-bajnokság díjazottjai is esélyt kapnak arra, hogy évente egyszer, augusztusban, a Sturgis Motorcycle Rally-n összemérjék tudásukat Amerika legjobb építőmestereivel.

Azoknak a műhelyeknek, akik a következő években is labdába szeretnének rúgni az épített motorok piacán, szinte kötelező a megjelenés ezen az eseményen. Ha pedig még díjjal is jutalmazzák teljesítményüket, garantált a hosszú távú siker, és a rengeteg megrendelés. Hiszen tudjuk, a gazdasági válság nem érinti a luxustermékeket... Márpedig az egyedileg épített kétkerekűek ebbe a kategóriába tartoznak, és mindig lesz rájuk kereslet.

 

Nyomtatás E-mail

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Kedvelj bennünket

Motoros filmadatbázis

Blogok

Mióta karanténban vagyunk, olyan terülj-terülj asztalkám van nálunk, mint ide Lacháza. Hétvégén pl. egyik nap...
Bővebben...
Helyzetre való tekintettel egyre több időt tartózkodók otthon. Ennek egyik előnye, hogy kiülhetek az erkélyre...
Bővebben...

Rólunk

"A jó kislányok a mennybe mennek, a rosszak mindenhova"

A Csajokamotoron.hu magazin oldalain minden információt megtalálsz, ami a motoros nőket érdekli, amire szükségük lehet a motoros jogosítvány megszerzéséhez, vagy egy motoros túrához. 

Iratkozz fel a hírlevélre!