Te is utálod a Valentin napot?

csajok a motoron valetnin napA rendszerváltás óta Magyarországra is begyűrűző kereskedelmi ünnepek nem feltétlenül rosszak, csak a kereskedőknek még jobb, ha több dolgot tudnak eladni. Nekünk a legfontosabb, hogy mindeközben ne felejtsük el felköszönteni február 14-én a Bálintokat!

Minden olyan ünnep, amit manapság nagy felhajtás, reklámzaj övez, egy már korábban is létező jeles naphoz köthető. Ilyen a február 14-i Valentin nap is, amelyet már az ókori Rómában is ismertek. Az akkor még Lupercalia (vagy Februa) elnevezésű vallási ünnep célja az volt, hogy kiengeszteljék a farkas alakú istent, Lupercust.

A tisztító szertartásokból és termékenységi ritusokból álló eseményen a papok szíjjal ostorozták a fiatal nőket azt reméve, hogy ettől a rituális veréstől majd termékenyek lesznek (kicsit olyan elgondolás ez, mint a húsvéti locsolkodás). A fiatal lányok ezután Júnó, a szerelem istennőjének templomában szerelmi jóslásokat kaptak a jövendőbelijükkel kapcsolatban.

HIRDETÉS (x)

Szent Valentin, magyarul Szent Bálint egy római pap volt, aki épp ezen a napon, február 14-én halt mártírhalált 269-ben vagy 270-ben. A papot - aki a vallásüldözés ellenére sem adta fel keresztény hitét, hanem a börtönéből küldött szerelmes üzeneteket egy lánynak, akinek korábban visszaadta a látását - hivatalosan sosem avatták szentté. A pápa 496-ban rendelte el, hogy a pogány Luperkália ünnepe helyett ezentúl Szent Valentint ünnepeljék február 14-én.

Bálint napi babonák

A Bálint napnak - a hiedelmekkel ellentétben - Magyarországon is vannak hagyományai, amik persze nem a vásárlásról, hanem a szerelmesekről szólnak. Főképp szerelmi jóslásokra használták ezt a napot őseink:

Bálint nap előtti éjszaka például te is megláthatod a temetőben leendő férjedet. (Ez mondjuk elég kísértetiesen hangzik...) Ha nem szívesen járkálsz hétköznap éjszaka a temetőben egyedül, az is megteszi, ha a párnád alá babérlevelet rejtesz. Így álmodban esélyes, hogy meglátod jövendőbelidet.

Bálint nap reggelén egy szerelmes csók szerencsét hoz - ami mondjuk minden reggel jó kilátásokat jelent szerintem. Ha viszont azt szeretnéd tudni, hogy hány gyereked lesz, vágj félbe egy almát február 14-én, és ha megszámolod a magjait, megkapod a helyes számot. (Ez mondjuk 100 évvel ezelőtt még lehet, hogy működött, de manapság szerintem igen kevesen terveznek 10-12 gyereket.)

Nem árt az égre sem feltekinteni Bálint napján, ugyanis, ha egy veréb száll el feletted, az azt jelenti, hogy szegény ember lesz a férjed, de legalább boldogok lesztek. Ha azonban egy tengelicét látsz, akkor gazdagok lesztek. Hogy segítsek kicsit, ez a veréb, ez pedig a tengelice. (2017-ben ő volt az év madara.)

Miután a fent felsorolt hagyományokat szerintem viszonylag kevesen tartjuk a mai világban nincs azzal semmi gond, ha valaki apró ajándékkal, csokival, egy szerelmes csókkal vagy egy írott üzenettel emlékezik meg a szerelmesek ünnepéről.

Ha pedig olyan lelkes vagy, hogy végigolvastad ezt a cikket, megérdemelsz egy kis ajándékot tőlünk. Mostantól február 16-ig a CsamShop minden termékét 14% kedvezménnyel vásárolhatod meg a VALE20 kuponkóddal.

Az áruházba feltöltött termékek mindegyikét azonnal szállítjuk és 9000 Ft vásárlás felett nem kell postaköltséget sem fizetned.

Ha pedig van Bálint nevű ismerősöd, ne feledkezz meg róla azért, mert mindenhol azt hallod, hogy holnap Valentin nap van!

Nyomtatás E-mail

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Kedvelj bennünket

Motoros filmadatbázis

Blogok

Egy csomó filmet megnéztünk már a világvégéről, az apokalipszisről meg a nagy világégés utáni életről,...
Bővebben...
Tavaly ősszel cseréltem motort, ezért még nem volt akalmam az "új motoromat" próbálgatni. "Maradj...
Bővebben...

Rólunk

"A jó kislányok a mennybe mennek, a rosszak mindenhova"

A Csajokamotoron.hu magazin oldalain minden információt megtalálsz, ami a motoros nőket érdekli, amire szükségük lehet a motoros jogosítvány megszerzéséhez, vagy egy motoros túrához. 

Iratkozz fel a hírlevélre!