Vár a MAMI! Legyél te is motorkerékpár-szerelő!

mami nyilt nap 2020 4Szakmát tanulni, új pályát választani soha nem késő, pláne, ha vannak iskolák kimondottan felnőttek számára is. A motorozás szerelmesei pedig mi mást szeretnének még jobban megtanulni, mint a motorok működését. Szerencsére a 20 éves MAMI Magyar Motorkerékpár Szakközépiskolában erre is van lehetőség.

Január elején tartotta idei első nyílt napját a MAMI Magyar Motorkerékpár Szakközépiskola Budapesten az Angol utcában a hamarosan induló képzései iránt érdeklődők számára. Mivel még sosem jártam az iskolában, elmentem én is kicsit kíváncsiskodni.

A tanterem, ahol Máthé István, az iskola műszaki igazgatója a tájékoztatót tartotta, teljesen megtelt érdeklődőkkel. A résztvevők között voltak nyolcadik osztályos tanulók, középiskolások, egyetemisták, és olyan felnőttek is, akik nem mostanában fejezték be tanulmányaikat. Nem csoda ezek után, hogy mindenki azt feltételezte, hogy én is be szeretnék iratkozni a motorkerékpár szerelő képzésre, hiszen rajtam kívül két tanulni vágyó hölgy is volt a látogatók között.

HIRDETÉS (x)

Annak idején, 21 évvel ezelőtt egy tuning tanfolyammal kezdte meg az iskola a működését, ahol alapvetően kétütemű motorkerékpárok szerelése volt a tananyag. Az intézmény 2005-től a Yamahának, a Suzukinak és a Kawasakinak is a házi oktatója, tehát a magyar dealer-hálózatuknak a szerelőit is a MAMI oktatói tanítják.

mami nyilt nap 2020 1A Suzukinál évek óta a közép-európai dealer hálózat képzése is hozzájuk tartozik (Csehország, Szlovákia, Románia, Szerbia, Horvátország, Szlovénia). Ez az együttműködés biztosítja, hogy az új modellek szerelését és a már a piacon lévő motorkerékpárok javítását is hozzáértő szakemberek végezhessék. Ideális esetben azt a technikát kellene oktatni, ami most a fejlesztő padokon van a gyárakban azért, hogy amire a tanulók kikerülnek a szerelőműhelyekbe, naprakész tudásuk legyen addigra – de ne legyünk telhetetlenek.

A motorkerékpár-szerelő képzéshez az elméleti és a gyakorlati képzés is a MAMI-ban zajlik. Magyarországon több mint 100 motorszervizzel áll kapcsolatban az iskola, tehát így a külsős gyakorlati képzést és a nyári gyakorlatokat rajtuk keresztül tudják megvalósítani.

A szakképzés jelenlegi módosítása miatt egy csomó olyan dolog van, amit még az iskola igazgatója sem tudott pontosan megmondani, hogyan lesz a jövőben. Természetesen az érdeklődőknek igyekeznek olyan információkat adni, amik alapján mindenki el tudja dönteni, hogy milyen képzésre kell jelentkeznie.

A motorkerékpár-szerelő képzés nappali és esti munkarendben történhet. Az esti képzés 1 illetve 2 év alatt teljesíthető.

mami nyilt nap 2020 2A szakmán belül kétféle képzés lesz: szakmunkás és technikusi. A Gépjármű mechatronikus képzést, ezen belül a motorkerékpár karbantartó szakmát nappali, 3 éves képzésben a Bánki Donát Közlekedésgépészeti Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája indítja. A Gépjármű mechatronikai technikusi képzést nappali tagozaton, 5 év alatt sajátíthatják el a tanulók a MAMI-nál.

Mivel az iskolában arra törekszenek, hogy a tanulók gyakorlati tudásra tegyenek szert, a felvételi is ennek megfelelően egyfajta képességfelmérés. Azt nézik, hogy mennyire van valakinek affinitása a szereléshez: amikor valaki egy motorkerékpárt bevisz egy szervizbe, akkor a motorszerelő kezébe adja az életét és ezzel nem szabad játszani. Ezért is gondolták úgy a MAMI-nál már a kezdetektől fogva, hogy nem betanított munkásokat kell képezni, hanem szakembereket.

A tantárgyak: motorkerékpár szerkezettan, villamosságtan és diagnosztika. Emellett anyagismeret, szakrajz, munkavédelem és jogi ismeretek elméleti és gyakorlati formában.

Az iskolának saját, levédett, digitális tananyaga van, amit minden beiratkozott mamis tanuló megkap DVD-n. Ez a törzsanyagot tartalmazza, de ezekhez képest az előadásokon és az órákon nagyságrendekkel több hangzik el. Ezért célszerű jegyzetelni, van lehetőség hangfelvételt készíteni és van lehetőség videó készítésére is.

mami nyilt nap 2020 3Ha a képzésekkel kapcsolatban bármilyen további kérdésed van, akkor látogass el a MAMI weboldalára, ahol megtalálod a telefonszámot és az email címet. Ezeken tudsz érdeklődni.

Jó hír, hogy a nagy érdeklődésre való tekintettel folytatni szeretnénk a Csajok a motoron Szervizszakköröket. A workshop jelleggel hétköznap délután vagy vasárnap napközben zajló klubdélutánokon a motorkerékpár karbantartás rejtelmeibe tekinthetünk be, hogy ne kelljen tanácstalanul álldogálni az út szélén, vagy a kisebb karbantartási munkákat mi nők is meg tudjuk csinálni magunknak. 

A MAMI Szakközépiskola nagyon nyitottan fogadta a kezdeményezésünket. Még egy kis türelmet kérek, hamarosan jelentkezem a részletekkel. Addig is, ha érdekelne egy ilyen workshop, regisztrálj, és azonnal értesítünk a további fejleményekről! 

Kattints ide a regisztrációhoz!

 

A februárban induló Versenymérnök képzésre még tudsz jelentkezni:

 

Nyomtatás E-mail

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Kedvelj bennünket

Motoros filmadatbázis

Blogok

Egy csomó filmet megnéztünk már a világvégéről, az apokalipszisről meg a nagy világégés utáni életről,...
Bővebben...
Tavaly ősszel cseréltem motort, ezért még nem volt akalmam az "új motoromat" próbálgatni. "Maradj...
Bővebben...

Rólunk

"A jó kislányok a mennybe mennek, a rosszak mindenhova"

A Csajokamotoron.hu magazin oldalain minden információt megtalálsz, ami a motoros nőket érdekli, amire szükségük lehet a motoros jogosítvány megszerzéséhez, vagy egy motoros túrához. 

Iratkozz fel a hírlevélre!