Motorral a mellrák ellen – 42 településről érkeztek a felvonulásra

Tartalomjegyzék

magyar rakellenes liga motoros felvonulasA Magyar Rákellenes Liga harmadik alkalommal szervezte meg motoros felvonulását Budapesten, ahová nagyon sok motoros érkezett, köztük olyan nők, akik érintve vannak a betegségben. A liga elnöke, Rozványi Balázs beszámolt a nap eseményeiről, az ötlet születéséről, illetve sajnos arról is, hogy az utóbbi években nőtt az emlőrákos megbetegedések száma.

A Magyar Rákellenes Liga célja a figyelem felhívása az emlőrák korai felismerésére, valamint a szűrések fontosságára. 1990 óta segítik előadásokkal, beszélgetésekkel a mellrákkal küzdőket, illetve szűréseket szerveznek, s figyelemfelhívó rendezvényeket szerveznek.

Ilyen volt szeptember 28-án a harmadjára megrendezett motoros felvonulás a fővárosban, ahová közel 200 motoros, 42 településről látogatott el. Rozványi Balázstól megtudtuk, hogyan született évekkel ezelőtt a motoros felvonulás ötlete:

HIRDETÉS (x)

- A Magyar Rákellenes Ligának országszerte 38 alapszervezete van, s van egy Sárszentágotán. Ez a település magában hordozza Szent Ágotának, az emlőbetegek védőszentjének a nevét. Ott, a helyi búcsút követően, már évek óta motoros felvonulást tartottak – ők hozták az ötletet, hogy terjesszük ki ezt a megmozdulást országossá. Így kezdtük el 3 évvel ezelőtt szervezni a Magyar Rákellenes Liga motoros csillagtúráját és felvonulását.

A motoros felvonulásnak elsősorban nem az a célja, hogy jót motorozzanak, hanem a figyelemfelhívás az emlőrákkal kapcsolatban az önvizsgálat- és a szűrés fontosságára. A rózsaszín póló ötlete pedig onnan jött, hogy mivel az emlőrák színe a rózsaszín, ezért csináltattunk nagy méretű rózsaszín pólókat, amelyekre az van ráírva, hogy „Motorral a mellrák ellen”. Az országban sok városban ebben búcsúztatták el az induló motorosokat, akik szintén ezt viselték Budapesten, a felvonuláson. Eléggé nagy feltűnést is keltettünk vele a városban!

- Hány motoros érkezett az eseményre?

- Közel 200 motoros érkezett, 42 településről. Reggel korán kellett indulniuk, hiszen hogy néhány, a fővárostól messze lévő helyszínt említsek: Debrecen, Nagyatád, Miskolc, Csurgó. 13 órától találkoztunk az Országos Onkológiai Intézetben - oda érkeztek meg a motorosok, ahol köszöntöttük őket az intézet főigazgató-helyettesével, aki elmondta, mennyire fontos az önvizsgálat, a szűrés, persze ők elsősorban a gyógyítással foglalkoznak, de támogatják a megelőzést, s örülnek az ilyen jellegű megmozdulásoknak. Ezután felolvastuk azokat az üzeneteket, amelyeket a motorosok hoztak az ország minden tájáról, majd a 200 motoros rendőri biztosítással elindult a felvonulásra. A parlamentnél készítettünk egy csoportképet. S aztán mindenki indult haza, hiszen mint már említettem, a nagy távolságok miatt.

magyar rakellenes liga motoros felvonulas2

- Hogyan értékeli a mostani rendezvényt, a korábbi évekhez képest?

- Lényegesen többen voltunk, illetve több településről is érkeztek. Azt gondolom, most kezd igazán kifejlődni ez a megmozdulás. Sok olyan hölgy volt a motorosok között, aki érintve volt ebben a betegségben. Bízom benne, hogy nem csak elhozták az üzenetet, hanem vissza is viszik, hiszen akár baráti beszélgetésekben elmesélhetik, miért is vettek részt ezen az eseményen, s milyen üzeneteket hordoz...

Nyomtatás E-mail

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Kedvelj bennünket

Motoros filmadatbázis

Blogok

Szerintem kb. 10 éve készült az utolsó tetoválásom... vagy lehet, hogy csak nyolc. Azóta tervezem...
Bővebben...
Rá kell jönnöm, hogy ki kell szakadnom a mókuskerékből, hogy ne fásuljak bele. Ilyenkor valami...
Bővebben...

Rólunk

"A jó kislányok a mennybe mennek, a rosszak mindenhova"

A Csajokamotoron.hu magazin oldalain minden információt megtalálsz, ami a motoros nőket érdekli, amire szükségük lehet a motoros jogosítvány megszerzéséhez, vagy egy motoros túrához. 

Iratkozz fel a hírlevélre!