Motorral a mellrák ellen – 42 településről érkeztek a felvonulásra

Tartalomjegyzék

magyar rakellenes liga motoros felvonulasA Magyar Rákellenes Liga harmadik alkalommal szervezte meg motoros felvonulását Budapesten, ahová nagyon sok motoros érkezett, köztük olyan nők, akik érintve vannak a betegségben. A liga elnöke, Rozványi Balázs beszámolt a nap eseményeiről, az ötlet születéséről, illetve sajnos arról is, hogy az utóbbi években nőtt az emlőrákos megbetegedések száma.

A Magyar Rákellenes Liga célja a figyelem felhívása az emlőrák korai felismerésére, valamint a szűrések fontosságára. 1990 óta segítik előadásokkal, beszélgetésekkel a mellrákkal küzdőket, illetve szűréseket szerveznek, s figyelemfelhívó rendezvényeket szerveznek.

Ilyen volt szeptember 28-án a harmadjára megrendezett motoros felvonulás a fővárosban, ahová közel 200 motoros, 42 településről látogatott el. Rozványi Balázstól megtudtuk, hogyan született évekkel ezelőtt a motoros felvonulás ötlete:

HIRDETÉS (x)

- A Magyar Rákellenes Ligának országszerte 38 alapszervezete van, s van egy Sárszentágotán. Ez a település magában hordozza Szent Ágotának, az emlőbetegek védőszentjének a nevét. Ott, a helyi búcsút követően, már évek óta motoros felvonulást tartottak – ők hozták az ötletet, hogy terjesszük ki ezt a megmozdulást országossá. Így kezdtük el 3 évvel ezelőtt szervezni a Magyar Rákellenes Liga motoros csillagtúráját és felvonulását.

A motoros felvonulásnak elsősorban nem az a célja, hogy jót motorozzanak, hanem a figyelemfelhívás az emlőrákkal kapcsolatban az önvizsgálat- és a szűrés fontosságára. A rózsaszín póló ötlete pedig onnan jött, hogy mivel az emlőrák színe a rózsaszín, ezért csináltattunk nagy méretű rózsaszín pólókat, amelyekre az van ráírva, hogy „Motorral a mellrák ellen”. Az országban sok városban ebben búcsúztatták el az induló motorosokat, akik szintén ezt viselték Budapesten, a felvonuláson. Eléggé nagy feltűnést is keltettünk vele a városban!

- Hány motoros érkezett az eseményre?

- Közel 200 motoros érkezett, 42 településről. Reggel korán kellett indulniuk, hiszen hogy néhány, a fővárostól messze lévő helyszínt említsek: Debrecen, Nagyatád, Miskolc, Csurgó. 13 órától találkoztunk az Országos Onkológiai Intézetben - oda érkeztek meg a motorosok, ahol köszöntöttük őket az intézet főigazgató-helyettesével, aki elmondta, mennyire fontos az önvizsgálat, a szűrés, persze ők elsősorban a gyógyítással foglalkoznak, de támogatják a megelőzést, s örülnek az ilyen jellegű megmozdulásoknak. Ezután felolvastuk azokat az üzeneteket, amelyeket a motorosok hoztak az ország minden tájáról, majd a 200 motoros rendőri biztosítással elindult a felvonulásra. A parlamentnél készítettünk egy csoportképet. S aztán mindenki indult haza, hiszen mint már említettem, a nagy távolságok miatt.

magyar rakellenes liga motoros felvonulas2

- Hogyan értékeli a mostani rendezvényt, a korábbi évekhez képest?

- Lényegesen többen voltunk, illetve több településről is érkeztek. Azt gondolom, most kezd igazán kifejlődni ez a megmozdulás. Sok olyan hölgy volt a motorosok között, aki érintve volt ebben a betegségben. Bízom benne, hogy nem csak elhozták az üzenetet, hanem vissza is viszik, hiszen akár baráti beszélgetésekben elmesélhetik, miért is vettek részt ezen az eseményen, s milyen üzeneteket hordoz...

Nyomtatás E-mail

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Kedvelj bennünket

Motoros filmadatbázis

Blogok

A héten nem készült kép, mert ahelyett, hogy gyógyulnánk most épp az egész család egyszerre...
Bővebben...
Ha az időjárás ilyen kegyes marad, és szépen lassan kúszik fel a hőmérséklet, akkor 1-2...
Bővebben...

Rólunk

"A jó kislányok a mennybe mennek, a rosszak mindenhova"

A Csajokamotoron.hu magazin oldalain minden információt megtalálsz, ami a motoros nőket érdekli, amire szükségük lehet a motoros jogosítvány megszerzéséhez, vagy egy motoros túrához. 

Iratkozz fel a hírlevélre!