Kovács Niki és Michelisz Norbi oktatott a Hungaroringen

Rácz Edina - . Esemény hírek

altAz autósokra leselkedő váratlan helyzetekre készíti fel a jogosítvánnyal rendelkezőket a Hungaroringen található Groupama Garancia Vezetéstechnikai Centrum.

 

A legtöbbet talán a frissen megszerzett vezetői engedéllyel rendelkezők tanulhatnak. Éppen ezért szerveztek kifejezetten a fiatal korosztály számára a Facebook-on egy játékot, melynek nyertesei a tanpálya két arcától, Kovács Nikitől és Michelisz Norberttől leshették el gyakorlatban a legjobb fogásokat.

HIRDETÉS (x)

A Groupama Garancia Vezetéstechnikai Centrum a biztonságos közlekedés fontosságának üzenetét szeretné eljuttatni minél több emberhez. Minden korosztályhoz szól a kampányuk, de 2012-ben, sőt, a tanpálya jubileumi 15. évében, 2013-ban is kiemelt szerepet kapnak a fiatalok, illetve azok, akik friss jogosítvánnyal a zsebükben, kissé felkészületlenül kerülnek ki a sokszor veszélyeket tartogató forgalomba.

„Még mindig rengeteg a baleset az utakon, melyekben valamennyi korosztály veszélyeztetett, ezért idén és jövőre is mindenképpen szeretnénk a Balesetmegelőzési programban betöltött szerepünket tovább erősíteni, így folytatjuk az úgynevezett „Élet Úton program”-ot, amely a gyermekektől az idős korosztályig mindenkinek szól” – ecsetelte Gazsi Júlia, a Hungaroring Sport Zrt. vezérigazgató-helyettese, aki egyben a tanpálya ügyvezetője.

A fiatalok megszólítása érdekében a Groupama Garancia Vezetéstechnikai Centrum egy játékot tett közzé a legnépszerűbb közösségi oldalon. A játékban több mint kétezren vettek részt, és a legjobb húsz számára egy különleges ajándékkal kedveskedtek a tanpálya munkatársai.

„A játék győzteseit elhívtuk a Vezetéstechnikai Centrumba, ahol a tanpálya két arcától, Michelisz Norberttől és Kovács Nikitől kaphattak tanácsot, miként is kell egy-egy váratlan helyzetben reagálni a volán mögött ülve. Őszintén reméljük, hogy az itt eltöltött órák alatt sikerült olyan dolgokat megtapasztalniuk, aminek segítségével biztonságosan közlekedhetnek közútjainkon” – fogalmazott Barabás Judit, a Tanpálya értékesítési vezetője, a játék ötletgazdája.

Kovács Niki nagy lelkesedéssel segítette előbb a kormány mögül, majd a navigátor helyéről az ifjakat, akik szemmel láthatóan odafigyeltek minden szavára. Hazánk legeredményesebb női gyorsasági motorversenyzője szerint a közutakon nem az a fontos, hogy a fiatal vagy az idősebb korosztály tagja valaki; férfi vagy éppen egy nő ül a volán mögött, hanem az, hogy aki vezet, ne rutinból akarjon megoldást találni bizonyos helyzetekre.

„Ezen a pályán, ellentétben a forgalommal, van lehetőség arra, hogy kijavítsuk az esetlegesen előforduló hibákat. Jó ötletnek tartom azt, hogy az ifjabb korosztály számára olyanok adjanak elméleti és gyakorlati tanácsokat, akiket az adott fiatalok elismernek a teljesítményükért, sőt, talán fel is néznek rájuk. Volt olyan fiatal, akinek először a figyelmét kellett megfelelő szintre hozni. Illetve az is nagy tanulság volt, hogy egy-egy hiba után nem szabad megretteni. Le kell vonni a tanulságokat, és okulva belőlük, folytatni kell a vezetést. Ráadásul nem titok, hogy minket, engem is feltöltenek az ilyen rendezvények, a fiatalokkal való találkozások. Sokszor ez ad erőt a folytatáshoz, mert bizony az állandó küzdelem azért, hogy űzhessem a sportágat, ami a világot jelenti számomra, néha elbizonytalanít. Csodálatos érzés volt látni, hogy a játék nyertesei közül néhányan úgy érkeztek erre a napra, hogy a pályafutásunkról szóló képeket hoztak magukkal” – mondta Kovács Niki, akinél tényleg működhetett a pozitív töltés, hiszen a rendezvényt követően második helyen végzett kategóriájában a férfiak között a magyar bajnokság utolsó versenyén.


Michelisz Norbert, a WTCC, azaz a túraautó-világbajnokság magyar klasszisa sem titkolta, mennyire élvezi, ha fiataloknak adhat tanácsot, és ezek hatására sokkal kevesebben szenvednek balesetet az utakon.

HIRDETÉS (x)

„Ennek a helynek egyrészt varázsa is van a Hungaroring miatt, másrészt felkészít az olyan váratlan helyzetekre mindenkit, amelyek a közutakon leselkednek ránk. Minden fiatalnak, vagy éppen friss jogosítvánnyal rendelkezőnek tisztában kell lennie azzal, hogy a közút nem játéktér. Sajnos sokszor előfordul, hogy valaki egyszer hibázik, és ez végzetesnek is bizonyul. Ezért is álltam a kampány élére, hogy a nevemmel talán felhívhatom a közutakon közlekedők figyelmét a biztonságra és a balesetek elkerülésére” – közölte Michelisz Norbi.

A WTCC egyik legjobbja türelmes oktatóként minden olyan fiatal mellé beült az autóba, aki ezt igényelte, noha úgy tapasztalta, hogy az első körökben többen nem a feladatra, hanem inkább rá koncentráltak.

„Volt, akit nyomasztott, hogy beültem mellé, és szabályszerűen leblokkolt a feladatok előtt, míg mások inkább a határaikat messze túllépve akartak nekem bizonyítani. Mindkét esetben megbeszéltem a fiatalokkal, hogy ez mennyire nem helyes, és kizárólag csak az előttük álló veszélyforrás leküzdésére kell odafigyelniük. Ahogy ezen túlestünk, onnantól kezdve valamennyien sokkal precízebben, kevesebb hibát vétve köröztek a nemrég felújított tanpályán” – árulta el a Zengő Motorsport pilótája, akit Nikihez hasonlóan szintén feldobnak az ilyen események.

„Engem tökéletesen feltöltenek az ilyen programok, amelyeken mindig is szívesen veszek részt. Most ez különösen fontos volt a számomra, ugyanis a következő hétvégén Japánban folytatódik számomra a világbajnokság, ahol szeretném továbbra is életben tartani a nagy álmom megvalósítását, miszerint 2012-ben én legyek a túraautó-világbajnokság legjobb privát versenyzője. Ezért is van szükségem minden plusz energiára, erőre, amit csak és kizárólag a magyar szurkolóktól kaphatok meg. Az álmom valóra váltására egyébként minden esélyem megvan, ugyanis három futammal a vége előtt 25 pont az előnyöm a Yokohama Drivers’ Trophy-ban Pepe Oriola előtt” – tette hozzá Michelisz Norbert.altaltaltaltalt

Nyomtatás

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS