Kovács Niki és Michelisz Norbi oktatott a Hungaroringen

Tartalomjegyzék

altAz autósokra leselkedő váratlan helyzetekre készíti fel a jogosítvánnyal rendelkezőket a Hungaroringen található Groupama Garancia Vezetéstechnikai Centrum.

 

A legtöbbet talán a frissen megszerzett vezetői engedéllyel rendelkezők tanulhatnak. Éppen ezért szerveztek kifejezetten a fiatal korosztály számára a Facebook-on egy játékot, melynek nyertesei a tanpálya két arcától, Kovács Nikitől és Michelisz Norberttől leshették el gyakorlatban a legjobb fogásokat.

HIRDETÉS (x)

A Groupama Garancia Vezetéstechnikai Centrum a biztonságos közlekedés fontosságának üzenetét szeretné eljuttatni minél több emberhez. Minden korosztályhoz szól a kampányuk, de 2012-ben, sőt, a tanpálya jubileumi 15. évében, 2013-ban is kiemelt szerepet kapnak a fiatalok, illetve azok, akik friss jogosítvánnyal a zsebükben, kissé felkészületlenül kerülnek ki a sokszor veszélyeket tartogató forgalomba.

„Még mindig rengeteg a baleset az utakon, melyekben valamennyi korosztály veszélyeztetett, ezért idén és jövőre is mindenképpen szeretnénk a Balesetmegelőzési programban betöltött szerepünket tovább erősíteni, így folytatjuk az úgynevezett „Élet Úton program”-ot, amely a gyermekektől az idős korosztályig mindenkinek szól” – ecsetelte Gazsi Júlia, a Hungaroring Sport Zrt. vezérigazgató-helyettese, aki egyben a tanpálya ügyvezetője.

A fiatalok megszólítása érdekében a Groupama Garancia Vezetéstechnikai Centrum egy játékot tett közzé a legnépszerűbb közösségi oldalon. A játékban több mint kétezren vettek részt, és a legjobb húsz számára egy különleges ajándékkal kedveskedtek a tanpálya munkatársai.

„A játék győzteseit elhívtuk a Vezetéstechnikai Centrumba, ahol a tanpálya két arcától, Michelisz Norberttől és Kovács Nikitől kaphattak tanácsot, miként is kell egy-egy váratlan helyzetben reagálni a volán mögött ülve. Őszintén reméljük, hogy az itt eltöltött órák alatt sikerült olyan dolgokat megtapasztalniuk, aminek segítségével biztonságosan közlekedhetnek közútjainkon” – fogalmazott Barabás Judit, a Tanpálya értékesítési vezetője, a játék ötletgazdája.

Kovács Niki nagy lelkesedéssel segítette előbb a kormány mögül, majd a navigátor helyéről az ifjakat, akik szemmel láthatóan odafigyeltek minden szavára. Hazánk legeredményesebb női gyorsasági motorversenyzője szerint a közutakon nem az a fontos, hogy a fiatal vagy az idősebb korosztály tagja valaki; férfi vagy éppen egy nő ül a volán mögött, hanem az, hogy aki vezet, ne rutinból akarjon megoldást találni bizonyos helyzetekre.

„Ezen a pályán, ellentétben a forgalommal, van lehetőség arra, hogy kijavítsuk az esetlegesen előforduló hibákat. Jó ötletnek tartom azt, hogy az ifjabb korosztály számára olyanok adjanak elméleti és gyakorlati tanácsokat, akiket az adott fiatalok elismernek a teljesítményükért, sőt, talán fel is néznek rájuk. Volt olyan fiatal, akinek először a figyelmét kellett megfelelő szintre hozni. Illetve az is nagy tanulság volt, hogy egy-egy hiba után nem szabad megretteni. Le kell vonni a tanulságokat, és okulva belőlük, folytatni kell a vezetést. Ráadásul nem titok, hogy minket, engem is feltöltenek az ilyen rendezvények, a fiatalokkal való találkozások. Sokszor ez ad erőt a folytatáshoz, mert bizony az állandó küzdelem azért, hogy űzhessem a sportágat, ami a világot jelenti számomra, néha elbizonytalanít. Csodálatos érzés volt látni, hogy a játék nyertesei közül néhányan úgy érkeztek erre a napra, hogy a pályafutásunkról szóló képeket hoztak magukkal” – mondta Kovács Niki, akinél tényleg működhetett a pozitív töltés, hiszen a rendezvényt követően második helyen végzett kategóriájában a férfiak között a magyar bajnokság utolsó versenyén.


Michelisz Norbert, a WTCC, azaz a túraautó-világbajnokság magyar klasszisa sem titkolta, mennyire élvezi, ha fiataloknak adhat tanácsot, és ezek hatására sokkal kevesebben szenvednek balesetet az utakon.

HIRDETÉS (x)

„Ennek a helynek egyrészt varázsa is van a Hungaroring miatt, másrészt felkészít az olyan váratlan helyzetekre mindenkit, amelyek a közutakon leselkednek ránk. Minden fiatalnak, vagy éppen friss jogosítvánnyal rendelkezőnek tisztában kell lennie azzal, hogy a közút nem játéktér. Sajnos sokszor előfordul, hogy valaki egyszer hibázik, és ez végzetesnek is bizonyul. Ezért is álltam a kampány élére, hogy a nevemmel talán felhívhatom a közutakon közlekedők figyelmét a biztonságra és a balesetek elkerülésére” – közölte Michelisz Norbi.

A WTCC egyik legjobbja türelmes oktatóként minden olyan fiatal mellé beült az autóba, aki ezt igényelte, noha úgy tapasztalta, hogy az első körökben többen nem a feladatra, hanem inkább rá koncentráltak.

„Volt, akit nyomasztott, hogy beültem mellé, és szabályszerűen leblokkolt a feladatok előtt, míg mások inkább a határaikat messze túllépve akartak nekem bizonyítani. Mindkét esetben megbeszéltem a fiatalokkal, hogy ez mennyire nem helyes, és kizárólag csak az előttük álló veszélyforrás leküzdésére kell odafigyelniük. Ahogy ezen túlestünk, onnantól kezdve valamennyien sokkal precízebben, kevesebb hibát vétve köröztek a nemrég felújított tanpályán” – árulta el a Zengő Motorsport pilótája, akit Nikihez hasonlóan szintén feldobnak az ilyen események.

„Engem tökéletesen feltöltenek az ilyen programok, amelyeken mindig is szívesen veszek részt. Most ez különösen fontos volt a számomra, ugyanis a következő hétvégén Japánban folytatódik számomra a világbajnokság, ahol szeretném továbbra is életben tartani a nagy álmom megvalósítását, miszerint 2012-ben én legyek a túraautó-világbajnokság legjobb privát versenyzője. Ezért is van szükségem minden plusz energiára, erőre, amit csak és kizárólag a magyar szurkolóktól kaphatok meg. Az álmom valóra váltására egyébként minden esélyem megvan, ugyanis három futammal a vége előtt 25 pont az előnyöm a Yokohama Drivers’ Trophy-ban Pepe Oriola előtt” – tette hozzá Michelisz Norbert.altaltaltaltalt

Nyomtatás E-mail

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Kedvelj bennünket

Motoros filmadatbázis

Blogok

Helyzetre való tekintettel egyre több időt tartózkodók otthon. Ennek egyik előnye, hogy kiülhetek az erkélyre...
Bővebben...
Járvány, felelősség, mások hibáztatása, szolidaritás, felelőtlenség, szövegértés, önzés… egy pár kiragadott szó a nem alpári...
Bővebben...

Rólunk

"A jó kislányok a mennybe mennek, a rosszak mindenhova"

A Csajokamotoron.hu magazin oldalain minden információt megtalálsz, ami a motoros nőket érdekli, amire szükségük lehet a motoros jogosítvány megszerzéséhez, vagy egy motoros túrához. 

Iratkozz fel a hírlevélre!