Női gyorsasági kupa: Versenyzünk, mert jól esik

Jutka, Fotó: Mike Tomi, NaNa - . Motorverseny

Elvesztett fogadások, és az előrejelzések igazra fordulása jellemezte ezt a mögöttünk álló, időjárás szempontjából igen csak kalandosra sikerült hétvégét.

A versenyzők kálváriája már pénteken kezdetét vette, szombat délután akár Noé bárkája is kiköthetett volna felvenni a boxokból az eső elől bemenekülőket. Mindenki ázott és fázott. Szerencsére mind a MAMS Női Kupa, mind pedig a Magyar Bajnokság és egyben VII. Dunlop-Trophy összes kategóriájának versenye kisebb bukásokkal ugyan, de sikeresen lezajlott.

A hölgyek hétvégéje hivatalosan pénteken 13,50 perctől vette kezdetét az első szabadedzéssel. A harmadik forduló meglepetésembere egy rég nem látott ismerős, Sövegjártó Petra volt. Petra 2005-ben a Női Európa Kupa (European Women’s Cup) 600-as kategóriájában életében először debütálva az év végi összesített harmadik helyezést érte el, csak egy ponttal lemaradva a második helytől. Három év kihagyást követően egyből a második helyre kvalifikálta magát a szombati rajtrácsra.

HIRDETÉS (x)

Az első szabadedzésen az időjárás még kegyes volt a lányokhoz, azonban a délutáni második szabadedzésre a beígért eső valóban megérkezett. Az esőgumik felkerültek a motorokra, és a mezőny legnagyobb része életében először kezdett tapasztalatokat gyűjteni, az esőben való motorozással ismerkedni.

MAMS Női kupa eredmények

1. Kovács Niki (5) 2:36.969
2. Vaslaki Tímea (88) 2:42.771
3. Majzik Ibolya (33) 2:40.101
4. Süli Eszter (32) 2:51.168
5. Nagy Mónika (37) 2:50.514
6. Szilágyi Dominó (53) 3:28.568

Szombat reggelre a jóslatok ellenére verőfényes napsütés köszöntötte a Hungaroringet és a versenyzőket. A szerelők és segítők szorgalmasan dolgoztak azon, hogy a motorokra ismét a száraz pályához való gumik kerüljenek fel. A hölgymezőny reménykedett abban, hogy az égiek megkönyörülnek rajtuk, és a kora délutáni verseny még száraz körülmények között bonyolódik le.

A rajt előtt fél órával az eső cseperegni kezdett, ezért az átgumizás megindult. Az eső pár percet követően csillapodni látszott, ami igen bizonytalan helyzetet teremtett. A száraz körülményekhez való gumi már nem lett volna jó, az esőgumi meg még nem volt teljes mértékben indokolt. Ekkor már inkább az eső után fohászkodtak a lányok, aminek meg is lett az eredménye: a rajtrácson sűrű cseppekben hullott az égi áldás.

A nyolc körös futamot végül nyolc lány vállalta a kilenc nevezőből, ezzel is jelezve, hogy a mezőny elszánt az első női hivatalos „wet race”-en való megmérkőzésre. Kis Viktória esőgumi híján nem mert felállni a vizes rajtrácsra.


Az első helyen végig Kovács Nikolett haladt, aki tőle elvárható módon ezúttal is rajt-cél győzelmet aratott a MAMS Női Kupában. A harmadik körben sajnos Sövegjártó Petra a második helyről kicsúszott, és már nem tudott visszaállni a versenybe. Legjobb ideje 2:42.702 volt a két teljesített kör alatt. Kiesésével Vaslaki Tímea és Majzik Ibolya a Horimoto Racing Team versenyzőnője következett, hogy eldöntsék a MAMS Női Kupa 2. és 3. helyének sorsát.

Ibolya az előző napi esős szabadedzésen történt kicsúszása miatt óvatosabban kezelte motorját. A második helyet próbálta megszerezni még az utolsó kanyarokban is, de biztos helyezését nem akarta egy bukással kockáztatni, így egy motorhosszal lemaradva Tímeától, megszerezte a MAMS Női Kupa dobogójának harmadik fokát.

HIRDETÉS (x)
Eközben a negyedik és ötödik helyezésért, ami a VII. Dunlop-Trophy for Ladies értékelésben a dobogó második és harmadik fokát jelentette, izgalmas csatát vívtak a lányok. Süli Eszter szintén a Horimoto Racing Team színeiben az utolsó rajtkockából indulva hamar ráérzett az esős pályán való közlekedésre, és Kissné Kerék Anikót, valamint Nagy Mónikát a célegyenes végén egyszerre megelőzve jelezte, hogy részt kíván venni a dobogós helyezések eldöntésében.

VII. Dunlop-Trophy for Ladies eredmények

1. Vaslaki Tímea (88)
2. Süli Eszter (32)
3. Nagy Mónika (37)
4. Szilágyi Dominó (53)

A lányok között izgalmas adok-kapok csata alakult ki. A negyedik körben Anikó vezette ismét a hármas bolyt, azonban egy bátrabb féktávot véve a mínusz hármas kanyarban kicsúszott. Szerencsére nem esett baja, de visszaállni már nem tudott a versenybe. A kockás zászló Esztert intette le hamarabb, aki Mónikát megelőzve ezáltal a MAMS Női Kupa negyedik helyére, a VII. Dunlop-Trophy for Ladies második helyére érkezett be.

A VII. Dunlop-Trophy for Ladies dobogójának harmadik fokára Nagy Mónika állhatott fel. Szilágyi Dominó teljesítménye igazán becsületre méltó, mivel esőgumi híján száraz aszfalthoz való gumival vágott neki a távnak és egy igazán óvatos motorozással, de értékelhetően fejezte be a versenyt. Ezáltal ő is értékes pontokat szerzett.

Még több kép a galériában!A hétvégén a lányok férfiakat is megszégyenítően helyt álltak a mostoha körülmények ellenére, ezzel is bizonyítva rátermettségüket a motorversenyzésre. A biztonságos motorozásnak köszönhetően a legjobb idők sokkal egyenletesebben oszlottak meg a verenyzők között, így szép csatákat láthattunk a versenyen.

Ezután a sűrű évkezdet után a következő, 4. fordulóig szerencsére most egy kicsivel több ideje lesz a mezőnynek szusszanni, és gyakorolni, bízva abban, hogy július 7-én már tényleg nyári, mi több kánikulai időjárás fogadja a résztvevőket.

Nyomtatás

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS