A tetováltaknak fémszennyezettek a nyirokcsomói

tetovalo tuEgy tanulmány szerint, a tetoválással rendelkezők hónalji-, ágyéki- és nyaki nyirokcsomóiban fémszennyeződéseket fedeztek fel. Azt is megállapították, hogy nem a festékekből, hanem a tűkből származnak.

A Particle and Fibre Toxicology Journal című szakfolyóiratban jelent meg nemrégiben egy tanulmány, amely azt taglalja, hogy a tetovált emberek nyirokcsomóiban fémszennyeződések találhatóak.

Mégpedig, a tetováló pisztoly tűjéből kerülnek a testbe. A kutatók olyan elhunytakat vizsgáltak, akik tetoválással rendelkeznek, illetve olyanokat is, akik nem.

HIRDETÉS (x)

Ekkor jött a felismerés, miszerint a tetováltak nyirokcsomóiban vas-, króm-, és nikkelszemcsék vannak, s az átmérőjük az 50 nanométertől egészen 2 mikrométerig terjed.

Nagyon parányiak ugyan, de azért vigyázni kell velük, mert toxikus anyagokkal szennyezhetik a szervezetet.

Ines Schreiver, az egyik szerző elmondta, számukra az volt a legmeglepőbb, hogy nem a festékek a hibásak, hiszen körülbelül 50 fajta festékmintát néztek át, viszont egyikben sem találtak fémrészecskéket. Amikor elemezték a tűket, jött a „heuréka-pillanat”.

Azt persze nem mondhatjuk, hogy a festékek patyolattiszták, mert a piros, kék, zöld festékekben titán-dioxid található.

A felfedezés, ahonnan kiindultunk, magyarázatul szolgálhat arra, hogy bizonyos delikvenseknél miért lép fel allergiás reakció, miután varratja magát.

Az, hogy hosszú távon milyen következményekkel jár a nyirokcsomók fémszennyezettsége, további kutatásokat igényel – olvasható a tanulmányban.

Forrás: origo.hu
Fotó: NewsInferno

Nyomtatás E-mail

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Kedvelj bennünket

Motoros filmadatbázis

Blogok

Ránéztem ma a hétvégi időjárás előrejelzésre. Bár tisztában vagyok vele, hogy gyakran még aznap este...
Bővebben...
Mielőtt lemaradok... Hétvégén farsangolni voltunk. Mivel a héten még mindig betegek voltunk - hol a gyerekek,...
Bővebben...

Rólunk

"A jó kislányok a mennybe mennek, a rosszak mindenhova"

A Csajokamotoron.hu magazin oldalain minden információt megtalálsz, ami a motoros nőket érdekli, amire szükségük lehet a motoros jogosítvány megszerzéséhez, vagy egy motoros túrához. 

Iratkozz fel a hírlevélre!